Cultura 08/07/2020

Pastera, bot descobert, gussi... el patrimoni marítim de Mallorca en un fullet divulgatiu per a infants i joves

El document explica l’evolució de la navegació a l'illa i recull il·lustracions amb una petita descripció d’embarcacions

Ara Balears
2 min
La il·lustració que du a la portada el fullet divulgatiu

La pastera, el bot descobert, el gussi, la llanxa felanitxera, el bot cobertat, el llaüt... Aquestes embarcacions tradicionals de Mallorca són algunes de les que recull el fullet que acaba de dirigir el Museu Marítim per divulgar aquest patrimoni entre els infants i joves. El fullet, imprès en paper reciclat, explica l’evolució de la navegació a Mallorca i recull il·lustracions i una petita descripció d'aquestes embarcacions, algunes de les quals encara es poden veure als ports de Mallorca.

Aquesta idea ha sorgit de les primeres Jornades d'Estudis de la Mar, com a demanda de la comunitat marítima per divulgar el patrimoni marítim, segons explica el museu en un comunicat. En aquest sentit, el document també dona a conèixer les associacions que hi ha a les Illes Balears que cuiden les barques tradicionals, les restauren i hi naveguen, com ara l’Associació d’Amics del Museu Marítim de Mallorca, l’Associació Alzinaires, l’Associació per la conservació del patrimoni i la cultura marítima mallorquina, l’Associació de Vela Llatina Mallorca, Amics de n’Agustina, Real Liga Naval Española - Baleares, Reina del Mar, Eivissa, Amics del Port de Maó, Menorca i Amics de la mar de Menorca.

Per elaborar aquest material, que té el segell de text de lectura fàcil, s’ha rebut l’assessorament educatiu de Diego Riera i les il·lustracions de Manuel Gómez. Moiré Disseny n’ha fet l’edició amb la direcció d’Albert Forés, director del Museu Marítim. Estan disponibles en paper al Museu Marítim i també a les instal·lacions on es fan cursos de vela organitzats pel Consell de Mallorca en el marc del programa 'Suma't', amb la Federació Balear de Vela, com també als punts d’informació turística patrimonial i familiar. També es pot consultar i descarregar aquest material a la web del Museu Marítim de Mallorca i, gràcies al codi QR que inclou, es pot consultar en anglès i castellà.

stats