Urbanisme
Cultura 15/09/2022

L'Open House, una porta a l'arquitectura de Palma i a debatre el model de ciutat

La segona edició del festival, que serà del 17 al 23 d'octubre, ha ampliat la programació amb conferències, taules rodones i rutes guiades als diferents barris

3 min
Conservatori de Palma

PalmaPassejar per Palma i veure edificis majestuosos tancats és una tònica habitual. Però els dies 22 i 23 d'octubre, tots aquells que estiguin interessats en l'arquitectura o simplement tinguin curiositat per entrar a alguna de les construccions més característiques de la ciutat, ho podran fer de manera gratuïta.

L'Open House Palma celebra la segona edició la setmana del 17 al 23 d'octubre. Enguany, com a novetat, han separat les activitats per dies: entre setmana, es faran conferències i taules rodones, per oferir un espai de debat a la ciutadania, i el cap de setmana s'obriran els edificis al públic i s'organitzaran rutes guiades.

Una altra de les novetats d'aquesta nova edició és la qualitat dels edificis del catàleg. D'una seixantena de construccions, el 60% són noves eleccions. "Hem intentat innovar, hem reduït el nombre d'edificis respecte de l'any passat, però hem augmentat la qualitat, hem triat quins edificis volíem obrir", diu un dels directors del festival, Eduard Yuste. Alguns exemples són l'Hotel Can Bordoy, el Conservatori Superior de Música de les Illes Balears, els Jardins de Natzaret o la nova seu de l'Institut Principal d'Innovació.

Cartell de la segona edició del festival d'arquitectura Open House a Palma

L'objectiu és facilitar als residents l'arquitectura que els envolta. "És un esdeveniment per a la gent local, no per als turistes. Serveix per donar a entendre que tots els espais són per a tothom i la ciutat és teva", afegeix Daniel Gallego, l'altre director.

Les problemàtiques dels barris

L'organització continua impulsant la descentralització de les activitats. "Tothom relaciona que tot és al centre i la bona arquitectura és on van els turistes, i nosaltres el què volem és dir que els bons exemples de l'arquitectura són a tota la ciutat", diu Gallego. Per això, cada dia de la setmana es farà una xerrada a un dels districtes de Palma.

L'Open City és una altra de les novetats d'enguany, espais de trobada amb la finalitat d'apropar a la ciutadania les inquietuds de l'arquitectura, el patrimoni, el paisatge i l'urbanisme. Com diu el mateix lema, l'Open House és un festival d'arquitectura per a no arquitectes. És "per a persones de qualsevol edat i qualsevol professió, no és un festival tècnic; es vol transmetre de manera plana la passió i el coneixement perquè tots els veïns puguin generar un corrent crític sobre quin model de ciutat volen", diu Gallego.

"A cada districte es tractarà un dels temes relacionats amb allò que passa allà", explica Yuste. A la zona de Llevant, a partir de la intervenció de Nuredduna, es parlarà de mobilitat i de model de ciutat. Un dels ponents serà el valencià Giuseppe Grezzi, qui donarà una visió més global sobre la conversió en zona per a vianants, per exemple. D'altra banda, al centre, es tractaran la turistització, la gentrificació i la mercantilització de l'espai públic, amb l'excusa de la galeria de la plaça Major.

L'organització vol generar debat entre persones de l'illa i de fora, per tal d'enriquir-lo. A més a més, "hi haurà un moderador potent que coneix el tema i podrà filar entre tots", afegeixen. Margalida Ramis, Biel Horrach, Maria Gómez, Gemma Marchena i Cristina Ros són alguns dels noms destacats.

Diferents activitats variades

La programació també inclou diferents conferències, que es faran al Col·legi d'Arquitectes i a l'edifici Consentino. Així mateix, es projectarà una pel·lícula de Josep Ferragut Pou, atès que enguany se celebra el 110è aniversari del seu naixement.

L'edició d'enguany girarà entorn de l'il·lustre arquitecte mallorquí per tal reivindicar-ne la figura. S'han preparat nombroses activitats relacionades amb l'arquitecte, com les Visites Ferragut, on es mostraran algunes de les seves obres més emblemàtiques.

Un dia abans de l'inici, diumenge 16 d'octubre, es farà una activitat prèvia juntament amb la Biennal del Pensament. Serà un taller per a infants, en el marc d'Open Family, de la mà del col·lectiu Arquitectives.

També, aquest mateix diari, com a patrocinador de l'edició, proposa una ruta guiada per la directora, Cristina Ros, per quatre de les cases que apareixen a la secció d'arquitectura del diari Cada casa, un món, diumenge, 23 d'octubre. Aquesta ruta és especial, destaca l'organització, ja que és una oportunitat per veure alguns edificis que no formen part del catàleg del festival.

stats