Cultura 20/12/2019

L'Obra Cultural Balear revela els guardonats als premis 31 de Desembre

Són Clara Fiol, Bàrbara Sagrera, Filmclub, Circ Bover, Bernat Joan, Joan Francesc López, Gori Negre, Ona Mediterrània, Pere Pascual i Paula Rotger

Elena Navarro
3 min
Josep de Luís amb alguns dels guardonats en els Premis 31 de Desembre

PalmaL'Obra Cultural Balear (OCB) ha fet públics aquest divendres els sis guardonats de la 33a edició dels premis 31 de Desembre. Els guardons es lliuraran el 28 de desembre en el marc de la Nit de la Cultura, que tindrà lloc al Conservatori Superior de Música i Dansa de Palma. El jurat ha estat format per la junta directiva de l'OCB.

El premi Josep M. Llompart s'ha atorgat a Bernat Joan i Marí i Joan Francesc López Casesnoves. Joan i Marí és professor, escriptor i polític; va ser militant d'Esquerra Republicana de Catalunya i responsable de diversos càrrecs polítics, com eurodiputat a Estrasburg per la coalició Europa dels Pobles i secretari de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya. En l'àmbit de l'escriptura, ha publicat articles periodístics, un extens diari personal, dues novel·les, assajos i peces teatrals.

D'altra banda, López Casesnoves és filòleg, escriptor i dinamitzador cultural, i va desenvolupar la seva carrera docent com a professor de Secundària a l'IES Josep Maria Quadrado de Ciutadella fins a la seva jubilació, l'any 2013. Va ser conseller de Normalització Lingüística, conseller de Cultura i Educació (1983-1992) al Consell Insular de Menorca i diputat al Parlament balear. També és membre de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans.

El Circ Bover s'ha enduit el premi Bartomeu Oliver com una companyia "que ja fa 11 anys va emprendre la iniciativa de difondre les arts circenses a les Illes Balears, fins aleshores una tradició inexistent", ha explicat el president de l'OCB, Josep de Luis. La companyia produeix espectacles de creació pròpia "que combinen amb les darreres tendències de circ, amb música en directe, teatre i dansa, que gaudeix d'un ampli recorregut estatal i internacional", explica l'entitat en un comunicat de premsa.

Paula Rotger: "És una goig rebre aquesta distinció després del patiment intens"

Enguany s'ha fet una menció d'honor a Paula Rotger, "víctima d'un cas greu de discriminació lingüística, per la seva fermesa i resiliència". Rotger ha defensat que per a ella "és un goig" rebre aquesta distinció "després del patiment intens quan reps aquesta repressió només per parlar en català amb agents de l'autoritat". Tanmateix, també ha explicat que "és una llàstima haver de rebre un reconeixement per aquest motiu".

El jurat ha atorgat el premi Emili Darder a Filmclub, pel seu projecte destinat a oferir cinema, sèries i documentals doblats o amb subtítols en català, "per promoure el cinema en català com a eina pedagògica perquè educadors acompanyin els joves estudiants a desenvolupar les seves competències".

El premi Miquel dels Sants Oliver és enguany per al Corpus de Fraseologia de les Illes Balears de Bàrbara Sagrera Antich, "per la magnífica aportació que significa un diccionari que recull més de 14.500 unitats fraseològiques produïdes al llarg del temps pels diferents parlars de la llengua catalana a les Illes Balears".

La músic Clara Fiol, que s'ha enduit el premi Bartomeu Rosselló-Pòrcel, "ofereix músiques vinculades a la tradició mallorquina o la cançó d'autor, sempre passades per sedassos més actuals", argumenta el jurat. Ha guanyat el premi Enderrock 2018 a la millor artista revelació de la música balear i va estar nominada en l'edició 2019 dels mateixos guardons al premi al millor disc de cançó d'autor per Silueta. Amb Selma Bruna i Sandra Monfort, forma el trio vocal Marala.

El premi Francesc de Borja Moll és enguany per a l'Associació Ona Mediterrània per la seva tasca de difusió de la cultura i llengua catalanes en l'àmbit de la comunicació. Formada per 900 socis, ha impulsat diverses iniciatives i mitjans com la ràdio Ona Mediterrània, el dBalears.cat, Ràdio Calvià, la publicació mensual Estel i el concurs ONA Musicat, entre d'altres. Aquest 2019 ha començat una col·lecció de llibres de pensament titulada Quaderns d'Ona Mediterrània - dBalears, que ja ha editat tres volums.

El músic, ceramista, escultor i agricultor ecològic Gori Negre ha estat guardonat amb el premi Aina Moll. Negre va ser un dels fundadors de la Unió de Pagesos de Mallorca i actualment és membre de la cooperativa Coanegra. Entre altres iniciatives, el 2018 va impulsar el projecte musical d'homenatge a Josep Maria Llompart, Una passejada pel camí florit, interpretat pels Corsaris de la Mar Ampla. "Ara és més necessari que mai defensar la llengua i la cultura catalana, en un temps en què la colonització als pobles és brutal: tots els nins parlen castellà", ha dit a la roda de premsa.

Finalment, el premi Gabriel Alomar ha estat atorgat a Pere Pascual "per la seva consciència cívica i social desenvolupada des del prisma empresarial", ha explicat De Luis, una activitat que "s'ha traduït en actuacions destinades a la conservació del patrimoni i al mecenatge d'iniciatives socials, benèfiques, culturals i esportives". Entre altres coses, Pascual ha posat en marxa la fundació Es Convent i ha promogut la recuperació de l'antic convent de les monges blaves, que acull diverses entitats socials amb seu a Inca.

stats