Cultura 16/12/2020

Lluís Llach, Pere Salas i el glosador Vicent Jeroni, entre els guardonats dels premis 31 de Desembre de l'OCB

L'acte d'entrega se substitueix per un programa que s'emetrà el dia de Sant Esteve al vespre per IB3

E. N.
3 min
Quatre dels vuit guardoants en els premis 31 de Desembre 2020 a Can Alcover.

PalmaL'Obra Cultural Balear ha decidit enguany, a causa de la situació sanitària provocada pel covid-19, no celebrar la típica gala anual per entregar els premis 31 de Desembre. En el seu lloc, prepararà un programa que s'emetrà el dia de Sant Esteve al vespre per IB3, i el dia dels Reis pel Canal 33. Segons el president de l'OCB, produiran un programa enllaunat "com una espècie de documental" i sense públic.

En aquesta gravació, l'entitat entregarà vuit guardons, que avui s'han donat a conèixer en una roda de premsa a Can Alcover, a Palma. El premi Francesc de Borja Moll va enguany destinat a la Fundació Guillem Cifre de Colonya, "pel seu suport a projectes culturals de les Balears" i "pel manteniment, des del 1981, del premi de narrativa infantil i juvenil Guillem Cifre de Colonya", ha explicat l'OCB en un comunicat.

El premi Josep Maria Llompart és per a Lluís Llach, "pel seu compromís cívic i cultural" i per "mantenir-se tossudament alçat en favor de la nostra llengua, la cultura i el nostre país". El premi Bartomeu Oliver és per a l'Associació d'Amics del Poble Sahrauí, "pel seu suport constant a un poble oprimit", per la seva "solidaritat internacionalista" i per "reclamar el dret d'autodeterminació del poble sahrauí.

L'Obra ha decidit atorgar el premi Emili Darder a l'obra Pascual Calbó i Caldés. Obra científica. Vol I tractats de matemàtiques pures, dirigit per Antoni Roca Rosell, Josefina Salord, Joan-Lluís Torres, i amb el suport de la filòloga Maria Toldrà. Pascual Calbó va ser pintor i professor de dibuix i pintura i matemàtiques a la Menorca britànica del segle XVIII i en els primers temps de l'ocupació espanyola. El primer volum de la seva obra científica és un text tècnic antic que és també una mostra del català usat en aquella època en obres tècniques.

El premi Miquel dels Sants Oliver el guanya l'obra L'espanyolització de Mallorca, de Pere Salas, del qual l'entitat ha remarcat "l'estudi rigorós dels mecanismes emprats pel nacionalisme espanyol i el seu estat per espanyolitzar els mallorquins". També n'ha destacat l'anàlisi que fa l'autor de com els mallorquins adaptaren "uns codis de conducta que avantposaven la identitat espanyola a la catalana-mallorquina".

El glosador de Formentera Vicent Jeroni s'endú el premi Aina Moll i Marquès "per la seva impressionant trajectòria com a glosador al servei de la cultura popular". L'obra també ha destacat la publicació del llibre 100 gloses de Vicent Jeroni. El premi Bartomeu Rosselló-Pòrcel, que guardona una persona o col·lectiu jove que hagi excel·lit en el camp cultural, el comparteixen els grups Rels d'Eivissa i Salvatge Cor, de Mallorca.

Per últim, el premi Gabriel Alomar l'ha rebut la sèrie animada sobre Ramon Llull coproduïda per la Unitat d'Animació de la UIB, que dirigeix el professor Juan Montes de Oca, i IB3 Televisió. L'entitat ha valorat que aquest audiovisual "acosta la vida i obra de Ramon Llull al públic infantil amb un llenguatge i un format actual i amè".

Homenatge a Pere Martínez Pavia i Rafel Crespí

El programa que produirà l'OCB amb IB3 inclourà, a banda del lliurament dels premis, un homenatge a l'artista Pere Martínez Pavia i a l'escriptor Rafel Crespí, tots dos morts enguany. D'altra banda, se celebraran els 25 anys de les Diades per la Llengua, els 50 anys de la represa de l'Institut d'Estudis Eivissencs i els 30 anys de la Federació Llull. També es llegirà el manifest La cultura imprescindible i es passarà el clip de la campanya 'Comença amb un bon dia'.

stats