Les obres (i les contradiccions) del grafiter Banksy, a Barcelona

'The art of protest' exposa al Disseny Hub 70 obres originals del grafiter provinents de col·leccions privades

4 min
L'entrada a la mostra 'Banksy. The art of protest'

BarcelonaEl grafiti d'un guàrdia reial orinant en una paret dona la benvinguda a la nova exposició del Disseny Hub. En un raconet, la firma: Banksy. És una obra del 2002, quan començava a esclatar el fenomen del grafiter antisistema que ha mantingut la seva identitat en secret fins avui, quan la seva obra es cotitza per milions a subhasta. Algú la devia arrancar de la paret del barri londinenc de Shoreditch i la va vendre a un col·leccionista. Juntament amb una setantena d'obres més, s'exposa des d'aquest divendres al Disseny Hub, en una de les més grans exposicions que mai li han dedicat, amb peces originals o obres úniques. L'altre tros de mur original que s'exposa al vestíbul ve de Los Angeles i mostra una de les seves característiques rates amb el text: "Soc fora del llit i vestit, què més vols?"

Banksy. The art of protest és un extens i atractiu recorregut per l'obra de l'artista, amb algunes de les seves icones més reconeixibles: la nena amb el globus amb forma de cor, la reina-mico, la nena del napalm donant la mà a Mickey i McDonalds, el policia amb cara de smiley... Són peces de petit format, sobretot serigrafies numerades, sèries que posa en circulació per vendre a col·leccionistes. Com tot el que envolta l'artista, el sistema d'autentificació també és insòlit. Banksy és autor d'una sèrie de bitllets amb la cara de Lady Di, que es poden veure a la mostra. Quan ven un original entrega mig bitllet i se'n queda l'altra meitat, i aquesta és la prova que fa servir la seva empresa, Pest Control, per donar per bo un dibuix. Totes les obres de la mostra, coproduïda per Sold Out i el Disseny Hub Barcelona, han estat autentificades, al contrari de les obres que encara es poden veure a l'Espacio Trafalgar, que són reproduccions a mida real. També hi ha obra seva autèntica al nou museu MoCo.

Una vista de l'exposició de Banksy amb 'Love is in the air'.
La mítica nena amb globus de Banksy.

"L'obra de Banksy està en un moment de transició. Primer va passar del carrer a les galeries, cosa que no aconsegueixen tots els artistes. I el següent pas és de les galeries als museus. Crec que serà recordat per aquestes peces", diu Alexander Nachkebiya, comissari de la mostra, que ja han vist tres milions de persones en altres ciutats. A Barcelona arriba amb noves peces inèdites i un espai audiovisual immersiu. També hi ha una col·lecció de fotos de Steve Lazarides, on es veu l'artista fent un grafiti; una reproducció del seu taller; un reportatge del parc d'atraccions terrorífic Dismaland; un altre de l'hotel que va pintar a Palestina, una instal·lació amb càmeres de videovigilància, i un viatge amb ulleres 3D per algunes de les seves obres.

Les contradiccions de l'artista

El més interessant, però, és entrar en l'obra i la figura de l'artista. Com més enigmàtic, més comercial resulta i, tot i que això contradiu el seu discurs, també li dona un altaveu més gran per difondre els seus lemes antisistema. Banksy pinta contra el capitalisme, el consumisme, la policia, els estats, el mur israelià, el poder... Però justament s'aprofita d'aquest sistema i dels mitjans per difondre i vendre la seva obra. En algunes de les peces es riu del mercat de l'art, un mercat que l'ha fet multimilionari: el rècord a subhasta són els 21 milions de l'obra de la nena i el globus que va autodestruir en directe.

Els 'CND soldiers' que va pintar al Parlament anglès.
La reproducció del taller de Banksy.

A Barcelona s'exposa l'esprai de pintura buit que va signar i vendre per milers d'euros, emulant la jugada de Merda d'artista de Piero Manzoni per posar en relleu l'absurditat del sistema. També es pot veure una il·lustració d'una subhasta amb el títol Idiotes. O tota una filera de personatges antisistema que passen per caixa per comprar samarretes amb el lema Destroy capitalism. És el que fa el visitant quan acaba el recorregut expositiu: passar per la botigueta de souvenirs per firar-se amb pòsters, tasses o clauers, ja que bona part de la seva obra urbana es pot reproduir, perquè no se l'ha atribuït i no té drets d'autor. El públic acaba escenificant el títol del seu documental oficial, Exit through the giftshop. Banksy mostra les seves pròpies contradiccions, que són també les de l'espectador, que pot qüestionar l'operació comercial que envolta l'artista i l'exposició però alhora gaudir amb el sentit de la seva obra. L'entrada, per cert, val 16,50 euros i estarà oberta fins al 13 de març.

The art of protest explica el pas de Banksy per Barcelona (que va explicar al seu llibre Wall and piece), on va deixar alguns grafitis, en especial dins les gàbies dels animals del zoo. També es mostren algunes peces sorprenents, com una estora feta amb armilles salvavides de refugiats que serveix per recaptar fons benèfics; un casc de policia recobert de miralls que es titula Met Ball; un dibuix de Lenin amb patins i el símbol de Nike, i les sèries dedicades a les rates i als artistes, com Warhol, Keith Haring i Quentin Tarantino.

stats