Causa judicial
Cultura 20/07/2023

Obren una segona causa judicial a Shakira per frau fiscal

La cantant colombiana està a punt de ser jutjada per suposadament haver defraudat 14 milions entre 2012 i 2014

2 min
Imatge d'arxiu de Shakira a Wimbledon.

BarcelonaEl jutjat d'instrucció número 2 d'Esplugues de Llobregat ha admès a tràmit una altra querella de la Fiscalia contra la cantant colombiana Shakira per dos delictes de frau fiscal en els impostos de l'IRPF i de patrimoni de l'any 2018. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha confirmat l'obertura d'una segona causa per dos delictes contra la hisenda pública.

Shakira està a punt de ser jutjada per haver simulat que vivia fora d'Espanya malgrat que la Fiscalia creu que ja residia a Barcelona amb l'exfutbolista del Barça Gerard Piqué des del 2012 (el seu primer fill en comú, Milan, va néixer el gener del 2013). Per la primera causa, la Fiscalia demana 8 anys i 2 mesos de presó i 23,8 milions de multa per, suposadament, haver defraudat 14,5 milions entre el 2012 i el 2014 en l'IRPF i l'impost de patrimoni. Shakira, com a mostra de bona voluntat, ja ha abonat els 14,5 milions a l'Agència Tributària i 3 milions més d'interessos, però va rebutjar l'acord que li plantejava la Fiscalia per rebaixar-li la pena a canvi d'acceptar els fets que se li imputen.

La nova causa sí que fa referència a un període en què Shakira ja havia fixat oficialment la residència a l'Estat. L'Agència Tributària hauria detectat irregularitats que superen els 120.000 euros en la liquidació del 2018 (límit a partir del qual un frau és delicte) i ha enviat el cas a la Fiscalia. Això complica encara més la situació legal de l'artista, que des de l'abril passat viu a Miami arran de la separació de Piqué. Al tema Music Sessions Vol. 53 amb Bizarrap, una cançó que va rebentar YouTube i Spotify, la cantant ja retreia a Piqué: "Me dejaste de vecina a la suegra, con la prensa en la puerta y la deuda en Hacienda".

Shakira haurà de comparèixer al jutjat el 20 de novembre i el judici s'allargarà, durant onze sessions, fins al 14 de desembre. Des d'ara fins al dia D encara té temps de pactar amb les acusacions, Hisenda i l'Agència Tributària catalana.

stats