Art
Cultura 07/04/2022

Cinc artistes atrapades per la guerra a Ucraïna exposen al MNAC

2 min
Els artistes ucraïnesos Victoria Tissot i Mykola Kornilov exposen al Mnac

BarcelonaEl Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) ha sigut una excepció entre els museus barcelonins, als quals els artistes ucraïnesos establerts a Barcelona Victoria Tissot i Mikola Kornilov van demanar ajuda per donar visibilitat al drama de la guerra. Només aquest museu els va dir que sí i aquest dijous han obert al públic l’oficina que han creat al museu, anomenada Vesna (Primavera), un espai que malgrat la duresa de la guerra vol enviar un missatge lluminós i de pau. “La situació a Ucraïna és de perill total. L’ambient és molt destructiu i la nostra idea era, malgrat tot, poder-nos inspirar i existir com a artistes”, afirma Victoria Tissot. Per això van demanar il·lustracions a Tetiana Iakunova, Daria Filippova, Jenia Oliinik, Oksana Draixkovska i Anna Sarvira, que són al seu país. Les obres tenen semblança a alguns dels cartells de la Guerra Civil de la col·lecció permanent del museu i estan exposades en un format que recorda els missatges de WhatsApp, un reflex que sovint l’única manera de comunicar-se que tenen les persones que s'han quedat a Ucraïna són els mòbils. A Kornilov li hauria agradat fer una instal·lació més colpidora. També hi ha una il·lustració d’ell mateix per retre homenatge a un artista amic mort durant els primers dies de la guerra, el professor d’escultura Ruslan Movtxan. I una altra de l’artista naïf Maria Primaixenko (1908-1997), a qui un bombardeig va destruir les obres que tenia al Museu d’Història Local d’Ivànkiv, a prop de Kíiv.

La il·lustració d'Oksana Draixkovska al projecte 'Vensa' del MNAC.
Una de les il·lustracions de Mikola Kornilov al projecte 'Vesna' del MNAC.

L’espai també inclou un vídeo amb fotografies de nombrosos edificis patrimonials ucraïnesos destruïts per les tropes russes. I està previst que els artistes ucraïnesos que arribin a Barcelona com a refugiats puguin adreçar-se a aquesta oficina per trobar suport i fer activitats amb Tissot i Kornilov. “Volem fer activitats amb els fills dels refugiats perquè se sentin positius i bé”, explica Tissot.

“També és important per a nosaltres inspirar els ucraïnesos –afegeix–, no només els artistes, perquè pensin en la llum i en la idea que la victòria arribarà. El final d'aquesta primavera serà sense bombardejos i sense destrucció”. En paral·lel a aquesta exposició, una de les pròximes activitats que acollirà l’espai serà una jornada organitzada amb el departament d’Educació del museu per parlar de la identitat dels refugiats amb uns 200 estudiants de secundària.

stats