Cultura 15/03/2022

Les noves exposicions d'Es Baluard qüestionen els pilars que formen la societat

Tant la de María Ruido com la de Mounir Fatmi són dues mostres crítiques amb els fonaments que configuren la nostra història i els nostres entorns

ARA Balears
2 min
Instal·lació 'Inside the Fire Circle' de Mounir Fatmi.

PalmaMaría Ruido. Les regles del joc i Mounir Fatmi. Mentre arriba la tempesta són les noves exposicions individuals d'Es Baluard, que s’inauguren al públic aquest dimecres, 16 de març, a les 19 hores.

Les regles del joc de María Ruido (Ourense, 1967) –artista visual, investigadora i productora cultural– és una conversa entre ella i l’escriptora i activista Brigitte Vasallo. Consta d'una entrevista filmada a Can Marquès (Palma), en què s’aprofundeix en les dificultats, conflictes i contradiccions de classe i de gènere que es produeixen dins el món laboral de l’àmbit artístic i cultural. Com es pot donar resposta a aquestes contradiccions des d’una perspectiva personal i íntima? La conversa planteja que cal que s’esvaeixin alguns dels "condicionants fundacionals" per tal de poder reconstruir els espais.

L’exposició també inclou altres obres de l’artista que exploren les nocions de treball i classe social. Entre d’altres, hi trobam ElectroClass (2011), Ficciones anfibias (2005) i La memoria interior (2002).

Mounir Fatmi

Mentre arriba la tempesta és el projecte de l'artista Mounir Fatmi (Tànger, 1970). A partir d’un diàleg amb el comissari Fernando Gómez de la Cuesta es proposa una reflexió sobre els relats que, "des d’una violència física i intel·lectual", apunten des d'Es Baluard, han marcat el passat i condicionen el futur. És un projecte que revisa alguns dels codis que configuren la nostra història.

Fernando Gómez de la Cuesta, Mounir Fatmi, María Ruido i Imma Prieto.

A partir d’una gran instal·lació central titulada Inside the Fire Circle 02, l’artista planteja una treballada metàfora sobre la construcció de la història, el que l'ha condicionada i els interessos que la regeixen. A més, s’han creat tres peces noves específicament per al projecte: The Point of No Return, en què Fatmi aborda el tema d’un món envaït per la informació en el qual tot s’ha convertit en dades, gràfics i símbols; Before the Storm, una gran instal·lació pictòrica, amb clares referències a la tradició decorativa de l’art islàmic; i Poems: The Missing Show, un vídeo que planteja qüestions que tenen a veure amb la por a l’altre, l’exclusió i la xenofòbia, entre d'altres. Aquestes tres obres es completen amb dues peces més ja conegudes: The Angel’s Black Leg (2011) i History is Not Mine (2013).

L’exposició Les regles del joc es pot visitar a l’Espai B d'Es Baluard Museu des del 17 de març fins al 4 de setembre. Mentre arriba la tempesta estarà situada a l’Espai D des del 17 de març fins al 19 de juny. El Museu organitza una visita exclusiva per a Amics d'Es Baluard a les exposicions amb els artistes i comissaris el mateix dia 16 de març.

 

stats