Patrimoni
Cultura 03/05/2021

El Colosseu recuperarà l'arena el 2023

La nova estructura serà lleugera, reversible i sostenible

ARA
2 min
Recreació del Colosseu amb la nova arena

El govern italià ha fet un pas important per a la reconstrucció de l'arena del Colosseu: el ministre de Cultura, Dario Franceschini, va presentar diumenge el projecte guanyador del concurs per recuperar-la, adjudicat a l'empresa Milan Ingegneria. La futura arena serà "lleugera, reversible i sostenible", com diu el ministre, i algunes parts estaran construïdes amb panells mòbils perquè es puguin obrir i permetre l'entrada de llum natural a les estructures del subsol. La nova arena permetrà recuperar la "imatge original del Colosseu" com una "complexa màquina escènica", com diu també Franceschini, i contribuirà "a la conservació i la vigilància de les estructures arqueològiques", concretament dels hipogeus que hi ha al subsol, que en el passat era per on passaven els gladiadors i les feres abans de sortir a l'arena.

L'Amfiteatre Flavi, conegut popularment com el Colosseu, és un dels monuments més populars del món: el 2019, abans de la pandèmia del coronavirus, va rebre 7,6 milions de visitants (25.000 persones al dia). El projecte per reconstruir-ne l'arena es remunta al 2014, i el 2015 va ser inclòs entre els grans projectes patrimonials italians amb un pressupost de 18,5 milions d'euros, i el pressupost de la nova arena serà com màxim de 15 milions. Està previst que les obres, que es faran en coordinació amb la Unesco, ja que està declarat com a Patrimoni Mundial, comencin a finals d'any o el 2022 i que estiguin acabades al llarg de l'any 2023.

El projecte fet públic diumenge és fruit dels estudis que un grup d'arquitectes, arqueòlegs, restauradors i estructuristes del Parc Arqueològic del Colosseu van fer al monument, datat al segle I dC, entre el 2015 i el 2020. L'arena estarà feta amb fusta d'alta tecnologia Accoya perquè sigui més resistent i duradora. A nivell de conservació, el projecte inclou 24 unitats de ventilació mecànica que estaran col·locades al llarg del perímetre de l'arena per controlar la temperatura i la humitat ambientals. Serà possible renovar l'aire de l'interior en mitja hora i s'instal·larà un sistema d'alarma per evitar que s'alteri el microclima del subsol. El projecte inclou també un sistema de recollida d'aigües pluvials que permetrà reduir la càrrega hidràulica del monument i abastirà els lavabos.

La polèmica de tornar a fer servir l'edifici

La reconstrucció de l'arena del Colosseu ha estat sovint acompanyada de polèmica, perquè es va posar damunt la taula que acollís grans espectacles, segons informa l'agència Efe, que podrien haver fet perillar la conservació del monument. La idea d'ara, com va explicar el ministre, és que el Colosseu aculli algun esdeveniment "d'importància internacional, en la mesura que és un emblema d'Itàlia, sempre que no posi en risc l'edifici. "Com és natural, l'obra crearà debat, però en la meva opinió aporta un gran valor conjugant la sostenibilitat, la protecció i la innovació tecnològica", diu el ministre. Els defensors del projecte subratllen que l'operació consisteix únicament en donar un nou paviment a l'Amfiteatre Flavi com el que tenia fins a finals del segle XIX, com es pot veure en una fotografia dels germans Alinari datada cap a l'any 1870.

stats