ART
Cultura 31/05/2016

Nou model de gestió i direcció per al Solleric i el CAC Ses Voltes

Finalment, Cort i el sector de les arts visuals signen les línies estratègiques per modernitzar la Fundació Palma Espai d'Art i escollir nou director

Y.tarramera
3 min
Paco Espinosa, Cristina Ros, Carles Gispert, Miquel Perelló, Miquel Martorell, Francesa Niell, Jordi Pallarés

PalmaPer primera vegada, el pati del Casal Solleric ha estat aquest dimarts escenari d'una roda de premsa en la qual Cort i el sector de les arts visuals de les Illes xerraven el mateix idioma. Han estat anys de manca de diàleg, distanciament i poca predisposició a introduir canvis per millorar el panorama cultural. Sense anar més lluny, el Casal Solleric exemplifica a la perfecció aquest buit cultural amb la manca d'un projecte educatiu –que mai no ha tingut– i d'una direcció, que espera resolució des del passat mes gener.

Després de quatre intenses reunions, la Regidoria de Cultura, Patrimoni, Memòria Històrica i Política Lingüística i les entitats del sector visual –Associació d'Arts Visuals (AAVIB), Associació de Gestors Culturals (AGCIB), l'Institut d'Art Contemporani (IAC), l'Associació de Directors d'Art Contemporani d'Espanya (ADACE), la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Sebastià i l'Associació de Crítics i Comissaris d'Art– han acordat les noves línies estratègiques i el nou model de gestió que regiran la Fundació Palma Espai d'Art, encarregada de gestionar el Casal Solleric, el CAC Ses Voltes i el Casal Balaguer.

Ho faran amb l'objectiu de "modernitzar-la" i fer-la "més participativa", en el sentit d'incloure un Patronat –màxim òrgan de govern de la Fundació– amb més presència artística i menys de política. "Era una Fundació molt tancada i poc dinàmica", va puntualitzar Jordi Pallarés, de l'Associació de Crítics i Comissaris d'Art. En aquest sentit, el Patronat passaria a estar format per un 51% de representació municipal i un 49% d'agents culturals –fins ara aquests només representaven el 30%.

Aquesta era una de les eternes reivindicacions de l'AAVIB, a les quals se sumen altres acords inclosos en les línies estratègiques dissenyades i que, com va explicar la directora general de Cultura, Francesca Niell, "neixen de la necessitat de replantejar-se la fundació perquè permeti desenvolupar un pla artístic i cultural per a tota la ciutat".

Les noves línies d'actuació afectaran el Solleric i el CAC Ses Voltes, considerats centres d'art, però no el Casal Balaguer, denominat centre d'Història i Patrimoni i que dirigeix el Círculo de Bellas Artes.

Acords

Altres actuacions que es duran a terme són la creació d'una comissió assessora formada per representants de les associacions i que funcionarà com a òrgan consultiu de la Fundació, la creació d'un departament educatiu al Solleric, un augment de la dotació pressupostària –que l'AAVIB vol que es destini a la producció artística– actualitzar els estatuts que regeixen la Fundació "i que han quedat obsolets", crear un pla d'ajudes, subvencions i beques "a nivell europeu" i l'autogestió del CAC Ses Voltes per part dels residents, a la qual la citada comissió faria el seguiment.

Nou director

Però per tirar endavant tots aquests acords, que el proper dilluns aprovarà el Patronat, cal dotar la Fundació d'una direcció que fa mesos que no ocupa ningú. Per aquest motiu, Ajuntament i entitats han dissenyat les bases per cobrir finalment la plaça de director gerent de la fundació. Aquest haurà de complir uns requisits i mèrits que inclouen una llicenciatura universitària, certificat B2 de català, experiència en direcció o gestió de centres, projectes culturals o comissariat de projectes artístics d'un mínim de cinc anys i, sobretot, presentar un projecte d'actuació que tingui en compte les línies estratègiques de futur de la Fundació. Aquest darrer punt "serà el prioritari", va puntualitzar Cristina Ros, en representació de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Sebastià. Entre els mèrits que es tindran en compte, es valoraran màsters en gestió cultural o coneixements d'anglès, entre d'altres.

Durant la seva intervenció, el president de l'AAVIB, Paco Espinosa, va destacar que un dels factors més importants a l'hora de triar el candidat a la direcció és que el tribunal que ho decidirà estarà també representat per les entitats culturals i professionals. Una altra eterna reivindicació que per fi es materialitzarà. "La nova direcció haurà de tenir la voluntat d'integrar els dos centres i incloure la participació real del sector cultural". A finals de juliol, se sabrà qui dirigirà el Solleric i el CAC Ses Voltes.

stats