Arts escèniques
Cultura 17/12/2022

Nou produccions pròpies per tancar un cicle al Principal de Palma

El teatre anuncia una seixantena d’espectacles fins al juliol del 2023

3 min
‘Les maleïdes’ és una coproducció amb la Sala Beckett de Barcelona.

PalmaL’anunci de la nova temporada del teatre Principal de Palma –de gener a juliol del 2023– va tenir regust de comiat. “Potser és la darrera temporada que presentam aquest equip”, va dir el director, Josep Ramon Cerdà, durant la roda de premsa de divendres. Perquè, malgrat que serà la mateixa direcció qui dissenyarà la programació fins a finals de l’any que ve, que continuï dependrà del resultat de les eleccions de maig. Per als pròxims set mesos han programat una seixantena d’espectacles, entre els quals hi ha tres produccions pròpies –dues de les quals òperes– i sis coproduccions.

L’obra de teatre pròpia que més expectació està generant és Reis del món, l’adaptació a teatre de la novel·la homònima de Sebastià Alzamora, que pujarà a l’escenari de la sala Gran al març. Serà dirigida per José Martret i protagonitzada per Toni Gomila i Blai Llopis. Josep Maria Miró en signa la dramatúrgia, que “encerta perquè va al bessó de la història, que són les psicologies dels personatges”, va valorar Gomila. Les altres produccions són les òperes La Bohème, de Puccini, i La Traviata, de Verdi, que tancaran la 37a temporada d’òpera.

‘Loquis’ reflexiona sobre la pressió social de les dones per ser (o no) mares.
La Veronal portarà a Palma l’espectacle de dansa ‘Sonoma’.

Entre les coproduccions, destaca Les maleïdes, amb la Sala Beckett de Barcelona, que se centra en la història de tres generacions de dones (padrina, filla i neta) que fugen de vides complicades. La dramatúrgia és de Sergio Baos i la direcció, de Marga López. També amb el focus en les dones hi ha Loquis, produïda amb La Fornal i text original de Neus Nadal, que reflexiona sobre la pressió social de les dones per ser (o no) mares; Imaginaris monstruosos, una revisió de Pinotxo de la companyia Lioparda Teatre; Bad moon, en què Héctor Seoane escenifica el monòleg d’un assassí, i Pell de sargantana, amb la Tshock emocional. Hi ha una coproducció de dansa: Swan, de la ballarina mallorquina Mar Aguiló, membre de la Companyia Nacional de Dansa durant 14 anys i que ara s’estrena com a coreògrafa.

Presència de l’escena catalana

Alguns dels altres plats forts de l’oferta teatral són Silencio, de Juan Mayorga i protagonitzada per Blanca Portillo, i Yo soy el monstruo que os habla, un monòleg del Paul B. Preciado que convida a reflexionar sobre la violència estructural que pateixen les persones homosexuals, trans, intersexuals i de gènere no-binari. El text parteix d’una xerrada que el filòsof va pronunciar el desembre del 2019 en una conferència davant 3.500 psicoanalistes.

Tindran presència en la temporada grans figures de l’escena catalana: Núria Espert interpretarà La isla del aire, d’Alejandro Paloma, mentre que Josep Maria Pou actuarà per primera vegada al Principal de Palma en l’obra El pare, de Florian Zeller. En dansa, a banda de Swan, la gran aposta és Sonoma, de La Veronal, una creació del director de la companyia –i Premi Nacional de Dansa– Marcos Morau. En música, destaca el concert d’Estrella Morente, que inaugurarà la segona edició del Festival de Flamenc; el concert homenatge a Tomeu Penya i l’espectacle El tocadiscos de Joan Fuster, de Pau Alabajos. La temporada acabarà amb l’espectacle amb què es va estrenar Cerdà com a director del teatre: Loopera, una mescla de música clàssica i electrònica que també servirà com a festa de presentació de la següent programació fins a finals d’any.

stats