Arts escèniques
Cultura 10/02/2023

Nou centres de creació acolliran 31 residències de la mà del teatre Principal de Palma

El projecte disposa de 177.000 euros, 19.000 més que l'any passat

2 min
Representants dels nou centres de creació que acolliran residències de la mà del Principal.

PalmaNou centres de creació de Mallorca acolliran fins a 31 residències artístiques gràcies a la col·laboració del teatre Principal de Palma, que disposa de 177.000 euros per repartir (segons necessitats) entre aquests espais. Aquest divendres, el director del teatre, Josep Ramon Cerdà, ha explicat en roda de premsa que l'objectiu de la iniciativa és "oferir a creadors i companyies acompanyament artístic i els espais i recursos necessaris per desenvolupar una producció".

A la presentació del programa de residències d'enguany hi han assistit representants dels centres de creació participants: Sa Talaia (Santanyí), Suralita (Manacor), Eima (Maria de la Salut), C.IN.E. (Sineu), Cas Músic (Santa Eugènia), Casa Planas (Palma), El Tub (Palma), Teatre del Mar (Palma) i el Teatre Sans (Palma). Cada centre fa la seva pròpia convocatòria de projectes. Naiara Yerobi, del Teatre del Mar, i Aleli Mirelman, de Casa Planas, han parlat en nom de tots: "Aquest conveni genera un teixit entre espais que serveix de referència als creadors, que tenen garantit un espai de llibertat per anar afinant els seus projectes i objectius", ha dit Yerobi. Mirelman ha detallat que aquest tipus de projectes, finançats, ajuden a "estabilitzar" el sistema cultural.

Cerdà ha comentat que quan va arribar a la direcció del Principal ja existien tres convenis amb centres de creació i que la iniciativa no va partir de zero. Sí que ha celebrat, però, que gairebé quatre anys després s'hi hagin sumat sis espais. Any rere any, a més, ha engreixat la partida econòmica: l'any passat es varen repartir 158.000 euros, 19.000 menys que enguany.

"El teatre Principal de Palma continua fent de pol radiador en el panorama de les arts escèniques de l'illa. Un dels projectes amb què exerceix aquesta funció és la col·laboració amb nou centres de creació de Mallorca", ha reivindicat la responsable de Cultura del Consell de Mallorca, Bel Busquets.

El director del teatre ha dit que els "efectes" d'aquesta col·laboració són ben "visibles": "Han propiciat un camí natural per als nostres artistes. Algunes d'aquestes residències acaben essent coproduccions del teatre Principal". De fet, ha recalcat que l'acompanyament que tenen aquestes residències implica una millora de la qualitat artística i de la distribució del projecte. Aquest programa ha tingut un efecte pedagògic entre els creadors per tal d'aprendre com funciona el món de les arts escèniques i quins són els camins per poder arribar-hi". Així mateix, les residències també promouen el contacte amb creadors d'altres indrets del món, "cosa que fa visible la nostra activitat i augmenta la projecció de la nostra aportació cultural", ha apuntat Cerdà.

stats