No te'n perdis ni una
Cultura 24/03/2024

No te'n perdis ni una

Algunes recomanacions culturals per la setmana que ve

3 min
Exposició Bel Fullana

La setmana que comença amb Marcos Torío

No em perdré la darrera proposta cinematogràfica de Sean Durkin. Una vegada acabada la temporada de premis, els estudis s’animen a estrenar pel·lícules més modestes però igualment interessants. Després de les notables Martha Marcy May Marlene i The nest, el director canadenc presenta El clan de hierro, un biopic esportiu basat en la vida dels germans Von Erich. Relata la vida d’una família de lluitadors professionals que van fer història als anys 80. Kevin Von Erich (Zac Efron) i els seus germans Kerry (Jeremy Allen White), David (Harris Dickinson) i Mike (Stanley Simons) viuen controlats pel seu pare i entrenador, Fritz (Holt McCallany). La cerca del triomf no estarà exempta de drama i tragèdia. CineCiutat.

Acudiré al Teatre del Mar per veure Macho grita, la comèdia musical escrita, interpretada i dirigida per Alberto San Juan, que parteix del mite de Don Juan per indagar la relació entre el cicle inaugurat l’any 1492 i el present. L’actor revisa la història invisible d’Espanya en aquesta coproducció amb la Compañía Nacional de Teatro Clásico. Diumenge, 30 de març, a les 19 h.

Llegiré Libre, de Lea Ypi, crònica de la caiguda del comunisme a Albània i la traumàtica transició a la dictadura del lliure mercat. Ofereix una mescla de memòries, relat històric i assaig sociopolític. Anagrama.

Pegaré un bot al Teatre de Santanyí, on projecten gratuïtament La vida de Brian, la comèdia mítica de Monty Python que conta la història de Brian, nascut en un pessebre de Betlem el mateix dia que Jesucrist. Dimarts, 26 de març, a les 19.30 h.

Visitaré a Es Baluard Museu l'exposició Tractor Buddy de Bel Fullana, que presenta obres de personatges femenins en actitud guerrera. Pintats a l’oli i esprai en colors vius i acabats infantils, la mallorquina revisa amb ironia les estètiques quinquis i poligoneres. Les protagonistes del seu món artístic estan tatuades, duen calces de reixeta i porten botes de motera. Artifici, teatralitat i exageració ara també en format escultòric. Fins al 9 de juny.

La setmana que comença amb J.A. Mendiola

Gaudiré, com cada any, del concert que a benefici del Projecte Home Balears es fa a la Seu i que per primer cop compartiran la Coral Universitat de les Illes Balears, amb Núria Cunillera al capdavant i la Capella de la Seu que dirigeix Joan Company. Per una altra banda, i com a cada edició, tindrà la presència musical de l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears, amb el director titular, Pablo Mielgo, a la batuta. Pel que fa als solistes, és una bona notícia que siguin de collita local, amb Irene Mas, soprano; Begoña Gómez, mezzosoprano; Joan Laínez, tenor, i Josep Miquel Ribot, baríton, interpretant la darrera i mítica peça del geni per excel·lència: el Rèquiem de Wolfgang Amadeus Mozart. Dilluns, 25 de març, a les 20.30 h.

Recomanaré a qui li agradi, la darrera criatura de Rafael Álvarez, El brujo, que arriba al teatre Principal d’Inca amb un títol tant suggestiu com poderós, El viaje del monstruo fiero, un recull de textos de Cervantes, Quevedo, sant Joan de la Creu i santa Teresa de Jesús. Dissabte, 30 de març, a les 19 h.

Aniré fins al teatre Principal de Palma, on torna Jordi Oriol amb el tercer capítol de la seva trilogia, que no és altra cosa que capgirar el sentit de les paraules de Shakespeare. Un precís i brillant exercici de funambulisme dramàtic. La mala dicció és una lectura personal i universal del sempre benvingut Macbeth. Dissabte, 30 de març, a les 20 h.

Escoltaré i veuré a l’Ocimax la retransmissió en directe des del Royal Opera House de Londres de Madama Butterfly, la meravellosa composició de Giacomo Puccini, amb Kevin Johns Udesei al fossat i amb Ashmid Grigorian com a Cio-Cio San i Joshua Guerrero com a Pinkerton, amb una recreació signada per Moshe Leiser i Patrice Caurier. Dimarts, 26 de març, a les 20.15 h.

Aconsellaré que aneu a un nou naixement; el de l’enèsim fill del Torneig de Dramatúrgia, la franquícia de Produccions de Ferro, un bressol de noves produccions que no atura mai. Una altra criatura, que en aquest cas arriba des de la terra ferma, amb el títol Pols de diamant, escrita per l’autor mallorquí Pau Coya, i interpretada per Dafnis Balduz i Albert Salazar, basada en uns fets originals i dirigida per Nelson Valente. Uns fets que varen transcórrer a Madrid. Conta la història d’una falsa denúncia homòfoba i l’acarnissament dels mitjans de comunicació quan es va descobrir l’embolic. Dissabte, 30 de març a les 19 h.

stats