No te'n perdis ni una
Cultura 03/03/2024

No te'n perdis ni una

Algunes recomanacions culturals per la setmana que ve

3 min
Els dos actors arriben a l’Auditòrium de Palma per interpretar Las guerras de nuestro

La setmana que comença, amb Marcos Torío

Visitaré les exposicions dels alumnes de l’escola de ceràmica i de les peces del món rural, el tema central de la 39a Fira del Fang de Marratxí. A més, veuré la mostra permanent de peces de fang antigues, on també es pot conèixer l’obra artística guanyadora del premi Benet Mas, La fi, l’origen, de Leticia Muñoz. Després, passejaré per les 26 parades d’artesans, entre ells, els 11 ceramistes i siurellers de Marratxí, i 15 de fora del municipi. Es pot gaudir també de ballades populars, cercaviles, contacontes i concerts. El programa és extens i tenim deu dies per conèixer-lo. Amb sort, potser, podré participar en un taller de fang. Mai és tard per començar. Fins al 10 de març, a Marratxí.

Aprofitaré l’oportunitat que ens ofereix la cartellera de recuperar Past lives, un drama coreà dirigit per Celine Song que ha enlluernat la crítica i és present en tots els premis de la temporada. Conta la història de Nora, que, en emigrar al Canadà a 10 anys, perd el contacte amb un amic íntim de la infància. Estudiant teatre a Nova York, es retroba amb ell en línia. CineCiutat.

Llegiré la darrera novel·la èpica, històrica, satírica i filosòfica de la guanyadora del Nobel Olga Tokarczuk. Los libros de Jacob retrata la vida d’un jueu del XVIII que es va autoproclamar Messies. Anagrama.

Recorreré les sales del CaixaFòrum per veure Tattoo, art sota la pell, exposició internacional sobre la història del tatuatge. Proposa un viatge a aquesta pràctica des d’una visió antropològica mentre n’analitza el ressorgiment global. Fins al 2 de juny.

Descobriré com sonen les paraules de Miguel Delibes en la veu de Carmelo Gómez i Miguel Hermoso. Els dos actors arriben a l’Auditòrium de Palma per interpretar Las guerras de nuestros antepasados, adaptació d’Eduardo Galán de l’obra publicada en 1975 per l’escriptor val·lisoletà. És un crit contra la violència dels conflictes armats i una defensa de la pau com a camí de vida. Dissabte, 9 de març, a les 20 h, i diumenge 10 a les 18 h.

La setmana que comença amb J.A. Mendiola

Veuré i escoltaré Francisco Fullana com a solista, concertino i director de l’Orquestra Simfònica Illes Balears en el cinquè concert de la sèrie que té com a cau el teatre Principal de Ciutat. Com a solista i director, serà amb el Concert per a violí. Op. 61 de Beethoven, acabat de compondre dos dies abans de l’estrena i interpretat per Franz Clement en la primera lectura de la partitura. A la segona part, Mozart serà el convidat de luxe i Fullana, director i concertino, per interpretar la Simfonia núm. 41, Júpiter. K. 551, la tercera de les tres que va compondre en tan sols un estiu, el de 1788. Tres funcions, dues al Principal i una a Manacor. Dijous, 7 de març, a les 10.30 i a les 20 h. Divendres 8, a les 19.30 h.

Tornaré al Principal de Ciutat per veure la darrera criatura d’Ann Perelló, Sí, sí, sí, dirigida per Joan Arqué. Una adaptació de l’obra de Eleanor Bishop i Karin McCracken. Són dues històries que retraten molts trets de la joventut de tots els temps. Divendres, 8 de març, a les 19 h, i dissabte 9 i diumenge 10 a les 18 h.

Arribaré fins a Sa Quartera d’Inca per assistir al quart concert del Festival Internacional de Música Barroca Inca 2024, amb els integrants de l’Accademia Hermans com a grans protagonistes de la vetllada, dedicada al clavicèmbal i el violoncel barroc. Platti, Marcello, Bononcini i Vivaldi per partida doble seran els encarregats de posar-hi les partitures. Diumenge, 10 de març, a les 18 h.

Recomanaré anar al Gran Hotel, al CaixaFòrum, per escoltar el Quartet Bennewitz, arribats des de Txèquia per interpretar peces de Smetana, De mi vida; Beethoven, el Cant sagrat d’acció de gràcies, i Dvorák, el Quartet núm. 12, Americano. Probablement una de les millors i més reconegudes formacions d’aquestes característiques. Dimarts, 5 de març, a les 19 h.

Gaudiré al Teatre del Mar de l’Odissea de les nostres vides, de la Compañía Teatro de lo Inestable, dirigida per Jacobo Pallarés, també coautor amb Juan Andrés González. És la història de redempció d’un home blanc occidental. Un home que no pot aturar de llegir l’Odissea. Un home que viu totes les aventures de l’heroi homèric traslladades a una realitat que confon amb la ficció, o per ventura no tant. Interpretada per Juan Andrés González, Lucía Poveda i Jaume Ibáñez.

stats