Agenda cultural
Cultura 10/12/2023

No te'n perdis ni una

Algunes recomanacions culturals per la setmana que ve

3 min
L’obra El Regne de les dones, d’Evelyn Arévalo

La setmana que comença, amb Alba Tarragó

Continuaré escoltant jazz, aquesta vegada gràcies a la XVIedició del Jazz Voyeur Festival, un esdeveniment que va arrencar el novembre amb tres concerts, i que n’ha reservat dos més per a aquest mes de desembre. Es tracta, d’una banda, d’un homenatge al músic, cantant i compositor estatunidenc Riley Ben King –més conegut com a B. B. King–, que oferiran la Chicago Mass Choir i el Palma Gospel Singers al Trui Teatre. D’altra banda, la programació del festival es tancarà al teatre Principal de Palma amb una celebració dedicada a Tete Montoliu, en què participaran l’Ignasi Terraza Trio, Perico Sambeat i Maria del Mar Bonet. Dijous, 14 de desembre, a les 21 h, i divendres 15, a les 20 h. 

Faré de fan de la meva estimada Julia Mèrida al podcast en directe de Pati de Butaques que gravarà al Panorama Bar Bazar de Palma. A banda de tenir l’oportunitat de veure el programa en viu, gaudirem d’uns convidats de luxe: els DaSouza. Ah! I encara que us hàgiu quedat sense entrades, podreu escoltar-los des de la barra. Dijous, 14 de desembre, a les 19.30 h. 

Pati de Butaques

Pegaré un bot fins a Es Baluard per veure la projecció de Mientras vivas, brilla, de Matías Quetglas, en què l’artista recorda la seva història a partir d’uns vídeos d’un pinar en flames proper al seu estudi. Dimecres, 13 de desembre, a les 19 h. 

Tornaré al CaixaFòrum de Palma per reprendre el cicle de xerrades sobre salut mental. El pedagog Bartolomé Rigo i la psicòloga Noelia Garcia, amb el professor Fran Eiroá, oferiran la xerrada Desigualtats socials i salut mental. Promoció de la justícia social. Dimecres, 13 de desembre, a les 18.30 h.

'Desigualtats socials i salut mental. Promoció de la justícia social'

Agafaré el bus per anar fins a la sala La Fornal de Manacor per veure l’obra El Regne de les dones, d’Evelyn Arévalo i la companyia catalana Oblideu-vos de Nosaltres. Aquest text original, escrit a partir del relat del mateix títol d’Anton Txèkhov, explica la història d’Anna Akímovna, una dona que ocupa, per atzar, un espai que no li correspon, que habita una vida que detesta, però de la qual no pot fugir. Dissabte 16 i diumenge 17 de desembre a les 19 h. 

La setmana que comença, amb J. A. Mendiola

Volaré fins a Madrid per anar al Teatro Real a veure una de les 22 funcions de la nova producció de Rigoletto. Amb un repartiment de primer nivell, encapçalat per Javier Camarena, Ludovic Tézier i Adela Zaharia, i la controvertida direcció del dramaturg Miguel del Arco. Ell ha estat qui ha rebut el màxim de bescollades possibles, mentre que, qui més qui menys, ha destacat la qualitat vocal dels tres protagonistes. Escenografia pobra, vestuari incomprensible i direcció escènica irrellevant, n’han dit. Per altra banda, Del Arco ha estat sempre un director rellevant, entre moltes altres obres, amb Jauría, El misantrop i La violación de Lucrecia. Dilluns, 11 de desembre, a les 19.30 h.

Aniré fins a la Casa del Poble d’Esporles per gaudir de La nit just abans dels boscos, el darrer muntatge de la peça de Bernard Marie Koltès, que en el seu dia portaren als escenaris Àlex Rigola amb sis protagonistes o Roberto Romei amb tan sols Òscar Muñoz. Aquest pic la interpretarà Pilar Grimalt sota la direcció de Pau Pascual. Diumenge, 17 de desembre, a les 18.30 h.

La nit just abans dels boscos

Gaudiré de Symphony, una experiència immersiva audiovisual amb l’objectiu d’apropar la música clàssica, amb la música de Beethoven, Mahler o Bernstein, interpretades per la Mahler Chamber Orchestra dirigida per Gustavo Dudamel. Una manera de sentir-se dins aquesta formació amb un viatge a través de les emocions. A partir de dimecres 13 de desembre, a les 12 h.

Veuré i escoltaré l’orquestra i cors de la Fundació Studium Aureum, a l’Auditori del Conservatorii. Sota la direcció de Carles Ponseti, oferiran el seu concert nadalenc anual, compost per diferents versions de la Sibil·la o Polifonies del Codex de Montpelier. Dissabte, 16 de desembre, a les 19.30 h.

L’orquestra i cors de la Fundació Studium Aureum

Conduiré fins a Felanitx, a la presentació de l’obra narrativa completa de l’historiador i escriptor Miquel Barceló Perelló. Un recull que ha editat Anagrama, amb pròleg d’Emili Manzano, i que conté dos llibres de relats, El terme de Manacor i Trenc d’alba, a més del text per a una exposició, Miquel Barceló vist per Miquel Barceló, i una novel·la inconclusa, L’hivern de 1947. Coloma Barceló, Andreu Manresa i Isabel Obiols seran els encarregats d’oficiar l’acte a la seu de la Penya Barcelonista Els Tamarells. Divendres, 15 de desembre, a les 19.30 h.

stats