Agenda cultural
Cultura 03/12/2023

No te'n perdis ni una

Algunes recomanacions culturals per la setmana que ve

3 min
'La plaça del Diamant'.

La setmana que comença, amb Alba Tarragó

Gaudiré de valent amb la música gràcies a una de les millors ofertes de jazz a les Illes: l’Alternatilla Festival, que ha programat diversos concerts i actuacions arreu de les Balears. Per a aquesta setmana algunes de les propostes més interessants són les de Nathalie Loriers Trio, a la Casa des Poble d’Esporles;Rita Payés &Xavi Torres, al Teatre del Born de Ciutadella;la Brussels Jazz Orchestra, al teatre Principal de Palma, i el trio format per Nabou Claerhout, Reinier Baas i Jamie Peet, a Espai36 de Sant Llorenç des Cardassar. Dilluns, 4 de desembre, a les 20 h (els dos primers esdeveniments);dimarts, 5 de desembre, a les 20 h,i diumenge, 10 de desembre, a les 12 h.

Hijos de África

Aprofitaré per veure el curtmetratge documental Hijos de África –que ara és a Filmin–, del director i amic Carles Bover i Julio Pérez del Campo. Aquest mateix duo, que va aconseguir un Goya pel documental Gaza, ha tornat a estar seleccionat com a candidats a aquests guardons per un film que retrata la realitat dels nins bruixots o nins esclaus de Benín. 

Em posaré al dia amb el darrer èxit dels Javis –Javier Calvo i Javier Ambrossi–, la sèrie La Mesías, disponible a Movistar Plus. Tant la trama com el càsting –Carmen Machi i Amaia, entre altres– promet ser un encert total.

Seguiré la darrera recomanació literària que m’han fet, ara que està més d’actualitat que mai. Es tracta de l’assaig Los boys club, de Martine Delvaux, sobre per què els homes blancs encara dominen el món.

Reviuré la història de Mercè Rodoreda que a tantes ens ha commogut, La plaça del Diamant, al teatre Principal de Palma. Adaptada al teatre per Carlota Subirós i Ferran Dordal, i amb un equip d’11 intèrprets, l’obra es proposa explorar com els gestos i les vivències de les dones es transmeten i es transformen d’una generació a l’altra. Tota una revisió d’aquesta fascinant novel·la des d’una mirada contemporània. Dissabte, 9 de desembre, a les 20 h.

La setmana que comença, amb J. A. Mendiola

Recomanaré aquest tast de teatre fet a Mallorca i representat al Teatre de Manacor, amb el qual queden paleses la competència i qualitat dels autors, directors i actors que l’han fet possible. S’ha iniciat aquest diumenge amb El Jorn del judici, de Sergi Baos, Marta Barceló i David Mataró. La seguiran Pell de sargantana, un thriller d’Àlex Tejedor; Les maleïdes, de Sergi Baos; Transbord, de Sebastià Portell, que continua rodolant, any rere any; Les preposicions, d’Aina de Cos; Bad Moon, d’Héctor Seoane, i La fundació, de Salvador Oliva, una canonada a la línia flotació d’un dels vaixells insígnia dels March. Dimecres 6 a les 18 h, dijous 7 a les 19.30 h, divendres 8 a les 18 h i dissabte 9 a les 18 h i a les 19.30 h.

Llegiré Milady, on la sempre delicada i poderosa prosa de Neus Canyelles conta la història de la relació que va mantenir, i encara subsisteix, amb la seva mare, finada fa dos anys i que dedica al seu pare. Una impactant i trasbalsadora afinitat entre mare i filla farcida de verisme i talent.

Napoleó

Aniré a veure la darrera criatura de Ridley Scott, la biografia cinematogràfica de Napoleó. Protagonitzada per Joaquin Phoenix, l’actor apunta directament cap al segon Oscar o la quarta nominació. Escrita per David Scarpa, els historiadors se li han llançat a la jugular i Scott el defensa amb la mateixa passió amb què roda les seves històries. Sala Augusta, Ocimax, CineCiutat…

Escoltaré i veuré com Pablo González Bernardo, director musical de l’Orquestra Simfònica de RTVE, es posa al davant de l’Orquestra Simfònica Illes Balears, en el quart concert de la temporada al Trui Teatre, per interpretar la Simfonia núm 31, K. 297, de Wolfgang A. Mozart, i la Simfonia Fantàstica d’Hector Berlioz. Dijous 7 de desembre a les 20 h.

Arribaré fins a Manacor per veure a la fi el Microteatre per a Celebrar, un menú de noces amb el qual El Somni Produccions torna als seus orígens, amb quatre píndoles teatrals que van recorrent bona part dels pobles de l’illa. Són L’hereva, de Sergi Baos, dirigida per Joan M. Albinyana; Esposar-se, escrita i dirigida per Bernat Molina; La flor de la núvia, d’Héctor Seoane, dirigida per David Mataró, i, en darrer lloc, Quarta boda i un funeral, en la qual repeteix Bernat Molina com a autor i director. Diumenge, 10 de desembre, a les 18 h.

stats