No te'n perdis ni una
Cultura 12/11/2023

No te'n perdis ni una

Algunes recomanacions culturals per la setmana que ve

3 min
Cartell de la 'Morlandada'

La setmana que comença, amb Alba Tarragó

No faltaré al Teatre de Manacor per veure l’adaptació de Sergi Pompermayer d’Instruccions per fer-se feixista, un assaig de Michela Murgia que és tota una provocació. Aquest text, ple d’ironia, adverteix de la perillosa propagació dels populismes en les nostres societats, l’última reencarnació dels moviments d’ultradreta. Mercè Aránega es fica a la pell, el pensament i la denúncia d’aquesta escriptora i activista italiana amb una gran projecció pública al seu país per convertir-se en la protagonista d’un monòleg que denuncia l’actual onada de feixisme arreu d’Europa i la resta del món. Un text més necessari i d’actualitat que mai. Dissabte, 18 de novembre, a les 20 h.

Em posaré a la primera fila d’Es Gremi per veure el cantant –i productor de C Tangana– Alizz, que arriba a Palma per oferir un concert amb motiu dels 20 anys de la sala. Després de fer el bot de productor a intèrpret, Cristian Quirante Catalán –nom real– ens ha regalat els himnes Todo me sabe a poco, Ya no siento nada o El encuentro, amb Amaia. Divendres, 17 de novembre, a les 23.30 h.

Comanaré tot d’una que surti a la venda, el 15 de novembre, el darrer llibre de Laura Gost, Les cendres a la piscina –sobre una família que s’enriqueix amb el negoci hoteler–, que acaba de rebre el premi Proa de novel·la. Ed. Proa

M’afegiré a tothom qui recomana un dels darrers èxits del cinema coreà, Past lives, que ja està disponible a CineCiutat. Aquesta història deliciosa sobre un amor d’adolescència que es retroba molts anys després, en plena vida adulta i en moments diferents, no deixa indiferent ningú.

M’agafaré entrades per assegurar-me que no em perd aquesta segona edició de la Morlandada que la revista de literatura –Morlanda– ha organitzat a Ca’n Lliro (Manacor). Entre les 18 h i mitjanit els creadors han concentrat un festí cultural que inclou el microteatre Espaguetis, un recital poètic amb pintura en directe de Catalina Cànoves i un concert d’Ánimos Parrec, entre altres activitats. Dissabte, 18 de novembre, a les 18 h.

La setmana que comença, amb J. A. Mendiola

Aniré fins a la catedral per escoltar, en viu i en directe, el concert de Santa Cecília, naturalment interpretat per la Capella de la Seu. Serà a les ordres de qui és el seu mestre, Joan Company, qui també és l’encarregat de la variada tria, amb la qual podrem escoltar des del Bogoroditse Devo, de Rachmaninoff, fins al Laudate Dominum de Josep Vila, entre d’altres com Ola Gjeilo, Tomás Luis de Victoria, Edward Elgar o l’estrena del Kirie, de Berenguer. Serà un concert dividit en cinc temes, a saber: el dedicat a la Verge Maria; a l’Advent i Nadal, el naixement de Jesús; a la institució de l’Eucaristia; al perdó i el descans de Jesús i a la resurrecció de Crist. Dissabte 18 de novembre, a les 19.45 h.

Veuré al teatre Principal de Palma El silenci de les falzies, de Marina Collado Bennasar, la història d’un retorn, des del qual es planteja el tema de la maternitat a través de la relació entre una mare i una filla. Protagonitzada per Mar Fiol, Miriam Garlo, Roser Linares i Núria Prims. Divendres 17 de novembre a les 20 h, i dissabte 18 i diumenge 19 a les 18 h.

Escoltaré el primer concert del Cicle de Tardor que interpretarà a l’Auditori del Conservatori Superior de Música l’orquestra SimfoVents, dirigida per Francisco Valero-Terribas, en el qual se’ns oferiran composicions de Raquel Sánchez, Ruperto Chapí, Antoni Mairata i Ferrer Ferran. Divendres 17 de novembre, a les 19.30 h.

Arribaré fins a Bunyola, ja que a l’església parroquial tindrà lloc el darrer concert del XXXIX Festival de Música, interpretat pels components de l’orquestra barroca i cor d’Ars Musicae, sota el títol Overtures, Messes, et grands Motets. Músiques del Barroc francès, amb peces de Rameau, Charpentier, Campra i De Mondonville. Diumenge 19 de novembre, a les 19.30 h.

Retré homenatge a l’amic i admirat escriptor Antoni Serra, ja que pocs mesos després d’haver finat sortirà la reedició d’una de les seves novel·les cabdals, Carrer de l’Argenteria, 36, escrita el 1988. Serà a Can Alcover on Pilar Arnau (autora del pròleg), Albert Bonnín (investigador), Catia Bonnín (testimoni) i Sebastià Bennàssar (editor) debatran, explicaran i lloaran la figura de qui mai no ens va deixar d’alegrar l’existència, sempre des de la seva vidriòlica visió del món i molt concretament de la Terra Inexistent. Dimecres 15 de novembre, a les 19 h.

stats