Agenda cultural
Cultura 08/10/2023

No te'n perdis ni una

Algunes recomanacions culturals per la setmana que ve

4 min
El grup manacorí Reïna

La setmana que comença, amb Alba Tarragó

Aprofitaré que la Fira B! –festival d’arts escèniques de les Illes que arriba a la vuitena edició– torna a dur als escenaris algunes de les obres més destacades d’aquesta temporada per posar-me al dia o tornar a veure les que més m’han agradat. Fris especialment de veure CR#SH (tothom pot caure), de la companyia Mea Culpa, i La posibilidad de la ternura, de la companyia xilena La Re-sentida, programades per al primer dia del festival. També us vull dir que les meves imprescindibles per al segon dia són La primavera de les bèsties i El jorn del judici. Per al tercer dia he triat El fin de las cosas, d’Inés Sarmiento, i per al darrer, Meohadim, de Jacob Gómez. Del dilluns 9 a dijous 12 d’octubre. 

Insistiré a tothom perquè escolti d’una vegada el primer àlbum del madrileny Ralphie Choo, Supernova, que acaba d’estrenar. Darrere aquest pseudònim inspirat en The Simpsons s’amaga el joveníssim Juan Casado (Madrid, 1999), del qual ja s’ha declarat fan, fins i tot, Rosalia. És mal d’ubicar-lo en un sol gènere, però es podria dir que tots conflueixen en la nova bedroom music.

el madrileny Ralphie Choo

Escoltaré les reflexions del músic Paco Contreras –conegut com El Niño de Elche– en la xerrada en què participarà sobre creativitat que organitza Toni Segarra en el Museu Fundació Joan March de Palma. Dilluns, 9 d’octubre, a les 19 h. 

Encetaré el llibre de Sara Mesa Un amor, que una amiga em va regalar pel meu aniversari i que va triar tan encertadament de la meva llista de Goodreads, una app recomanable per ordenar la biblioteca virtualment. A més, em fa il·lusió que Isabel Coixet dugui la novel·la al cinema. Anagrama.

el llibre de Sara Mesa Un amor

Esperaré amb impaciència que arribi el cap de setmana per escoltar en directe el nou treball dels manacorins Reïna, Retirada a temps. Els tres tasts que ja han publicat –Maldecap, Flors i Dolent– han aconseguit que l’espera es faci encara més llarga. Ja han passat dos anys d’ençà que van publicar el seu primer àlbum, Arts Marcials, i per celebrar aquesta tornada faran una presentació oficial amb concert al Teatre de Manacor. Dissabte, 14 d’octubre, a les 19 h. 

La setmana que comença, amb J. A. Mendiola

Aniré a l’església Vella de Caimari per continuar fruint de la XIII edició del Festival de Música Antiga. En la tercera entrega, l’Acadèmia Música Antiga de Caimari, formada per Tomeu Seguí al clavicèmbal i Serena Leonardi al flauto dolce, o com a soprano rinascimentale o a la viola de gamba basso, interpreta música d’un segle abans que en el primer i segon dia. El festival va una passa més enllà, en el seu tarannà instructiu, fins al Cinquecento, interpretant alguns compositors que no han traspassat el llindar de la història amb tant de rebombori com els seus coetanis pintors, escultors o arquitectes. Escoltarem composicions de Diego Ortiz, Rossi, Dalla Casa i Frescobaldi. Dijous, 12 d’octubre, a les 19 h.

Veuré al Principal de Palma la nova i peculiar versió de Romeu i Julieta. “Despiertan”, han afegit al títol. És a dir, tot allò que Shakespeare ens contà de l’enverinament, la falsa mort i el posterior suïcidi dels amants pot ser que no fos així, segons explica Eberhard Petschinka i interpreten Ana Belén i Jesús Noguero, substitut de José Luis Gómez a la tournée per províncies. Dissabte 14 i diumenge 15 a les 20 h i a les 18 h.

La nova i peculiar versió de 'Romeu i Julieta'

Recomanaré l’obra Les preposicions, que veuré al teatre Principal de Ciutat i dins la Fira B. Una història original d’Aina de Cos, dirigida per Marta Aran i interpretada per un planter femení d’autèntic luxe, amb Alexandra Palomo, Marga López, Sofía Muñiz, Alicia Garau i Aina de Cos. Difícil de superar, aquest retrobament de velles amigues. Dilluns, 9 d’octubre, a les 21 h. 

Tornaré a Caimari, de bell nou a l’església Vella, per a la quarta entrega del Festival de Música Antiga, on els components d’Orfeo Futuro –Angelica Di Santo, Luciana Elizondo, Antonella Parisi, Gioacchino di Padova, Gaetano Simone i Tomeu Seguí– interpretaran fins a 11 peces de Johann Sebastian Bach. Dissabte, 14 d’octubre, a les 20 h.

Orfeo Futuro

Gaudiré amb la tercera reposició de La faula, una adaptació de l’obra de Guillem de Torroella, que torna al Teatre del Mar després de 25 anys i que ja va dirigir Pere Fullana, amb Salvador Oliva, Marta Miralles i Xim Vidal, i en fa 13 amb Maria Bauçà, Pau Cirer i Pedro Orell. Per a l’ocasió, seran Rodo Gener, Salvador Oliva –que repeteix– i Sara Sánchez els encarregats de protagonitzar aquesta disbauxa teatral que en el seu dia l’autor va escriure en vers. Corria el segle XIV. De divendres 13 a diumenge 15 d’octubre, a les 18 h.

stats