Agenda cultural
Cultura 01/10/2023

No te'n perdis ni una

Algunes recomanacions culturals per la setmana que ve

4 min
El dissenyador Palomo Spain (Alejandro Gómez Palomo)

La setmana que comença, amb Alba Tarragó

M’apuntaré a totes les projeccions que pugui de la cinquena edició del festival de cinema documental creatiu MajorDocs, que enguany ha programat nou pel·lícules, tres taules rodones amb cineastes i tres classes magistrals amb professionals del sector. El fil conductor d’enguany és “el muntatge com a escriptura”, un leitmotiv que es reflecteix en films com A los libros y a las mujeres canto, de Maria Elorza, o Weightless, de Marta Hryniuk i Nick Thomas, que segur que no em perdré. Durant aquesta setmana que dura el festival, cineastes i muntadors de tot el món estan convocats a parlar de la seva relació, dels reptes i problemàtiques de l’ofici. De dimarts 3 a dissabte 7 d’octubre. 

Cremaré el nou disc de Maria Hein de tant d’escoltar-lo. Tot allò que no sap ningú, el segon àlbum de la felanitxera, està disponible des del 29 de setembre, tot i que una part de les cançons que conté ja havien vist la llum. Fins ara, Temps –la col·laboració amb Mushka–, Fiu fiu i Fets de fil han estat un tast que del que podem esperar de la nova Hein, molt més electrònica i urbana.  

Coneixeré la persona, de carn i os, que s’amaga darrere de La Volátil. La il·lustradora autora d’aquest personatge de còmic, Agustina Guerrero, farà una xerrada al CaixaFòrum de Palma. Dimecres, 4 d’octubre, a les 19 h. 

La il·lustradora Agustina Guerrero

Tornaré al CaixaFòrum per escoltar la conversa sobre moda i art que mantindran el dissenyador Palomo Spain (Alejandro Gómez Palomo) i l’artista multidisciplinari Filip Custic, amb motiu de la mostra Cinema i Moda, que s’acaba d’inaugurar. Dijous, 5 d’octubre, a les 19 h. 

Faré un somni realitat, que és conèixer Henar Álvarez. La humorista i guionista ha esdevingut una de les veus més visibles del feminisme de l’Estat i el Festival de Literatura Expandida de Magaluf (FLEM), organitzat per Rata Corner, la duu com a convidada perquè Clara Ingold l’entrevisti en directe. A banda d’aquest plat fort, la programació del FLEMd’enguany inclou noms tan importants com Paula Bonet, Noemí Casquet, Elisa Victoria o André Aciman. De dijous 5 a diumenge 8 d’octubre.

La setmana que comença, amb J. A. Mendiola

Aniré fins al carrer de Blanquerna, on cada dijous ofereixen una altra degustació de Teatre de Barra, que arriba a la XXIII edició. Cinc obres sobre un tema que sempre dona moltes possibilitats, atès que estan basades en alguna de les mítiques pel·lícules de la història del cinema. Comèdies, drames, suspens. Mary Poppins, El show de Truman, Cinema Paradiso, Thelma & Louise, Taxi Driver. Amb Bernat Molina, Santi Celaya, Alfonso Morillas, Lluís Colom, Alejandra Catalán, Sofía Muñiz, Lurdes Ferriol, Neus Cortès, Xavi Núñez, Laura Andújar, Miquel Àngel Torrens, Lorena Faus, Rebeca del Fresno, Alejandra Catalan i Pedro Orell. No és fàcil triar. Les veuré totes. Dijous 5 d’octubre a partir de les 20 h.

Riuré de valent amb la darrera peça que passeja pertot arreu el gran bufó, Toni Albà, que amb el títol d’Abdi K.O. conta la història d’un rodamon, que, arrossegant un carro amb totes les seves possessions, es dedicarà a parlar de les aventures, bones i dolentes, èxits i fracassos, d’un rei que ja no ho és. El filó monàrquic no té fi. Divendres 6 i dissabte 7 a les 20 h i diumenge 8 a les 18 h.

Toni Albà

Inauguraré la temporada de l’Orquestra Simfònica Illes Balears al Trui Teatre. Ho fan amb un concert molt peculiar, com és el que oferirà Tobías Isern amb el Concert per a tuba, de Roland Szentpáli. Tot just abans que intervingui el solista la Simfònica, a les ordres de Beatriz Fernández, interpretarà les Danses de Galanta, de Zoltán Kodály, i tot just després, la Simfonia núm. 4, op. 13, d’Antonín Dvorák. Dimecres 4 a les 20 h.

Escoltaré amb molta cura la conversa que tindrà lloc a l’Estudi General Lul·lià, dins el Festival MajorDocs, entre el director de l’esdeveniment, Miguel Eek, i el filòsof, pensador, musicòleg i pou de saviesa infinita Ramón Andrés, per parlar de la lentitud i la treva en la lluita contra el temps. Dijous 5 a les 10 hores.

Conduiré fins a Caimari per escoltar divendres el primer dels cinc concerts que formen aquesta ja tretzena edició del Festival de Música Antiga. Cristiano Holz, a l’església Vella, serà l’encarregat d’inaugurar-lo, amb un concert de clavicèmbal titulat Monogràfic Bach, en què podrem escoltar des de la Fantasia en La menor de Johann Sebastian Bach fins a les Sonates núm. 2 en La major i en Re menor, de Carl Philipp Emmanuel Bach. Dissabte, dins el mateix marc i a l’església de la Santa Creu de Ciutat, Tomeu Seguí oferirà un concert d’orgue en benefici de la Fundació Carreras. Divendres a les 19 h i dissabte a les 20.30 h.

stats