Agenda cultural
Cultura 17/09/2023

No te'n perdis ni una

Algunes recomanacions culturals per la setmana que ve

4 min
'Cantaor’, d'Ismael Fernández

La setmana que comença, amb Alba Tarragó

Donaré tot el meu suport a la mostra de Cinema LGTBIQ+ de les Illes Balears Out! Una selecció de llargmetratges, curts i documentals es projectaran entre el 20 i el 23 de setembre al teatre Xesc Forteza i al CineCiutat de Palma. A més, entre el 26 i el 28 de setembre el festival ha programat diverses activitats al Centre Flassaders de Ciutat, totes amb l’objectiu de visibilitzar la diversitat afectiva, sexual i de gènere. Un diumenge qualsevol, Marimacha, Los agitadores o Nelly i Nadine són alguns dels films que intentaré no perdre’m. A més, assistiré a la gala inaugural, dimecres a les 20 h, per ser a la primera fila del concert de Fades i veure la pel·lícula Two Eyes, de Travis Fine. De dimecres 20 a dijous 28 de setembre. 

Escoltaré tot el cap de setmana el nou disc de l’autodenominada The catalan dream (el somni català), és a dir, la cantant Julieta. La barcelonina acaba d’estrenar el seu –tan esperat– primer disc, 5AM, del qual ja havia fet tres avançaments. Aquest primer àlbum conceptual de la cantant conté 14 cançons, i ja en tenc una de clarament preferida: T’enxules.

El nou disc de l’autodenominada The catalan dream (el somni català)

Passejaré per Palma per descobrir totes les instal·lacions i exposicions de la Nit de l’Art, que enguany destaca per dur els artistes Andi Fischer, Pedro Cabrita Reis i Teresa Matas a les galeries i espais de Ciutat. Dissabte 23 de setembre

Aplaudiré la periodista –i amiga– Clàudia Darder, que conversarà amb l’autor de Fosca Negra –obra guanyadora dels Jocs Florals 2023–, Joan Tomàs Martínez, a la Misericòrdia, amb motiu de la Setmana del Llibre en Català (20-24/09). Dissabte 23 de setembre a les 18.30 h.

Vibraré amb la posada en escena del ‘cantaor’ Israel Fernández, que arriba al Principal de Palma amb el seu últim disc, Pura sangre, del qual ha compost cadascuna de les lletres i melodies. Es tracta de la seva obra més personal, un treball introspectiu en el qual Israel descobreix la seva manera de sentir i relacionar-se amb el seu univers més pròxim: la família, la cultura gitana, l’amor, la naturalesa, els valors humans i el seu jo més profund. Dijous 21 de setembre a les 20 h

La setmana que comença, amb J. A. Mendiola

Tornaré a Pollença, al tercer concert del Festival Txaikovski. Si el primer, amb Ana María Valderrama i l’Orquestra de Cambra de Mallorca, dirigida per Bernat Quetglas, havia esta molt clàssic, i el segon molt heterogeni, amb Bach, Txaikovski, Rakhmàninov i Scriabin, aquest tercer va molt més enllà i ens ofereix tot un seguit d’arranjaments jazzístics d’El llac dels cignes i una Cançó Popular, ambdues de Txaikovski. Rakhmàninov torna a fer acte de presència amb l’arranjament de la Suite Orquestral en re major. Completa la funció Il Lento, una peça de Diego Hervalejo, el pianista del trio que du el seu nom, amb Giuseppe Campisi al contrabaix i Lluís Naval a les percussions. Dissabte 23 de setembre a les 20 h.

Aniré de bell nou al CineCiutat per continuar fruint d’un dels cineastes nord-americans que varen obrir una porta nova a la història del cinema, Jim Jarmusch. Sisena i darrera entrega del cicle amb Stranger than paradise. Una de les moltes i bones raons pot ser escoltar Screamin’ Jay Hawkins cantant I put a spell on you. Dimarts 19 a les 20 h.

Stranger than paradise

Recomanaré anar a l’església parroquial Sant Andreu, on tindrà lloc la cloenda de l’onzena edició del Festival Internacional de Música Vila de Santanyí, amb la intervenció de l’Orquestra Simfònica Illes Balears, dirigida per Pablo Mielgo, acompanyant a la primera part el flautista Rafael Adobas per interpretar el Concert per a flauta i orquestra de Carl Nielsen, després del Vals trist, de Sibelius. A la segona part, la Simfonia núm. 39 de Mozart. Dissabte 23 de setembre a les 21 hores.

Conduiré fins a Son Marroig per escoltar un altre dels concerts per subratllar del Festival Internacional de Música de Deià. El piano tocat a quatre mans és sempre un espectacle que va una mica més enllà de la música, sense deixar-la de costat. Kasper Peter Bach i Alfredo Oyágüez interpretaran Ravel, Fauré, Moszkowski i Brahms. Repetiran divendres a Sa Bassa Rotja. Dimecres 20 de setembre a les 20.30 h.

Compraré i llegiré la darrera criatura de Biel Mesquida, Passes per Palma, gairebé biogràfica, un tomb per la vida, la de Ciutat i també la del poeta. Nostàlgia i reivindicació de tot el que en nom del progrés han enderrocat, esbucat i esfondrat, sense pietat, sense parpellejar, sense mirar enrere. Un exercici memorístic de l’escriptor, que serveix per tornar a urbanitzar els records, els racons, els llocs on habitàrem. És la primera vegada que escriu en primera persona, és un crit malenconiós, un gemec farcit de bellesa i tristesa, amanit amb les fotografies de Jean Marie del Moral. Editorial Vibop.

stats