No te'n perdis ni una
Cultura 13/08/2023

No te'n perdis ni una

Algunes recomanacions culturals per la setmana que ve

3 min
El quartet de punk, Pussydonia, actuarà a l’Hortellafest i a Factoria de So

La setmana que comença, amb Alba Tarragó

'Perrejaré' tot el vespre al festival Caparruts, el primer de música urbana en català de Mallorca. Es farà a la plaça del Sitjar de Capdepera, amb el suport de l’Ajuntament, i aquesta primera edició serà gratuïta. La intenció és dur a les festes populars la música catalana “que escoltaries al gimnàs”, assegura l’organització. Per això, han escollit dues propostes de Catalunya i dues de locals:els caps de cartell són Figa Flawas, tot i que segur que no faran ombra a l’altre duo català del vespre, Lal’Ba. Els artistes mallorquins que actuaran són el gabellí Drew K. i els manacorins Plan-ET. A més, el festival estarà amenitzat per Piru DJSet, amb els temes dels artistes més emergents. Diumenge 20 d’agost a les 20 h.

Menaré fins a l’altra punta de l’illa per gaudir de la Setmana d’Arquitectura i Disseny Club Pollença, que enguany celebra el desè aniversari. Intentaré no perdre’m la ponència del dissenyador gràfic Matt Willey, l’artista –de deu, d’estudis locals i internacionals, que conformen el programa– que enceta les jornades. Del dilluns 14 al dimecres 16 d’agost a les 20 h.

Aprofitaré per veure, al parc de les Estacions i dins el repertori del Cinema a la fresca, El buen patrón, de Fernando León de Aranoa, el film que –amb vuit premis– va ser rècord absolut de la història dels Goya. Dilluns 14 d’agost a les 21.30 h.

Correré per assegurar-me una entrada al compendi de Grans èxits del Teatre de Barra, que fins ara no havia vist. La companyia ha triat tres peces per concentrar la seva trajectòria: Lucifer, Capítol 1 i Fraules. Dissabte 19 d’agost a les 20.45 h, a les 21.25 h i a les 22.05 h.

Quedaré –segurament– bocabadada amb el directe de les eivissenques Pussydonia. El quartet de punk actuarà dijous 17 a l’Hortellafest, a Hortella d’en Cotanet (Sant Joan), i el dissabte 19 a la Factoria de So (Santa Maria), on duran les seves lletres carregades de crítica social contra tot allò que amenaça les Illes: el turisme, l’urbanisme salvatge, l’alt cost de la vida i una acció política insuficient. Dijous 17 d’agost a les 22 h i dissabte 19 d’agost a les 20.30 h.

La setmana que comença, amb J. A. Mendiola

Gaudiré del gran violinista i millor showman que existeix i ha existit en el món de la música clàssica. És prou clar que parl d’Ara Malikian, nascut a Beirut i, des de fa anys, ciutadà del món. Serà a la Torre de Canyamel, on arriba amb un nou enregistrament. Es tracta de la seva darrera criatura, Petit Garage, composta durant la pandèmia, a prop de la seva dona i els fills, a qui dedicà el disc. Ell en destaca el tema Nana arrugada, dedicat a les persones grans. Arriba després d’una gira que l’ha portat al Teatro Real, a l’Escalinata de la plaça d’Espanya de Roma… i ara a Canyamel, concert en benefici dels Amics de Tilloli. Divendres 18 d’agost a les 21 h.

La soprano letona Marina Rebeka

Aniré al tercer concert del Festival de Pollença, en el qual intervindrà la soprano letona Marina Rebeka, acompanyada per Mathieu Pordoy al piano, qui tindrà els seus moments de glòria interpretant en solitari el Duo et Méditation, de Thaïs, el Preludi del tercer acte de Madame Butterfly i l’Intermezzo de Manon Lescaut. Per la seva banda, amb la soprano hi haurà Puccini, Verdi, Bizet… Dijous 17 d’agost a les 22 h.

Escoltaré el pianista ucraïnès Stanislav Khristenko, l’encarregat d’aportar el segell de qualitat que el precedeix al tercer concert del Festival Chopin, on interpretarà des de la peculiar transcripció per a piano que Brahms va fer de la Xacona de Bach fins a Miquel Capllonch, que farà acte de presència amb Nostàlgia. Acabarà amb Chopin, de qui interpretrà fins a quatre balades. Diumenge 20 d’agost a les 21.30 h.

Conduiré fins a Son Marroig per veure i escoltar la pianista Linlin He. Un concert en el qual interpretarà obres de Beethoven, Prokoviev, Mendelssohn, Liszt i Chopin, que repetirà a Sa Bassa Roja divendres. Dimecres 16 d’agost a les 21 h.

Tornaré al Claustre de Sant Domingo de Pollença. Serà per tenir el plaer i l’honor de fruir d’un dels millors quartets que es puguin escoltar avui dia a tot arreu del món. Es tracta de la formació Belcea Quartet, un grup que va néixer a Londres fa gairebé trenta anys, liderat per Corina Belcea. A Pollença interpretaran des de Franz Schubert fins a Claude Debussy. Entre l’un i l’altre podrem escoltar el Quartet per a corda núm. 10 d’Anton Dvorak. Un menú exquisit per compte d’una formació d’autèntic luxe. Dissabte 19 d’agost a les 22 h.

stats