Agenda cultural
Cultura 07/07/2023

No te'n perdis ni una

Algunes recomanacions culturals per la setmana que ve

4 min
Nafas Ensemble a les solleriques Nits Clàssiques

La setmana que comença, amb Alba Tarragó

Passaré un horabaixa a la fresca al museu Es Baluard de Palma visitant l’exposició que acaba d’inaugurar-hi Pedro G. Romero, A d’Arxipèlag. La mostra és el resultat d’una investigació que l’artista va fer a diversos arxius amb una perspectiva excèntrica dels gitanos, treballadors itinerants, migrants, nòmades, exiliats i altres classes socials que han viscut a les Illes. A banda de l’exposició en si mateixa, m’interessa molt el projecte que la completa, una projecció dels primers projectes de cinema de Pedro G. Romero i una peça escènica elaborada juntament amb Mariàntonia Oliver, Perrate, Los Gemelos de Korea i un grup de nins i nines de la barriada d’El Hoyo. Fins al 10 de setembre. 

Celebraré encara un poc més l’Orgull LGTBI amb el cicle de projeccions Musas del destape, que ha organitzat el col·lectiu Orgullosament Inca al Claustre de Sant Domingo. Es projectaran els films Me siento extraña, Susana i el sexo i Felpudo maldito. En aquest darrer, a més, hi serà la protagonista, Victoria Abril. De dilluns 10 a dimecres 12 de juliol, a les 20 h. Cauré en la temptació i m’acabaré comprant el darrer llibre de Rosario Villajos, La educación física, que ve a presentar a la llibreria de Palma Drac Màgic, en companyia de la poeta Annalisa Marí. Divendres, 14 de juliol, a les 19 h.

El cicle de projeccions 'Musas del destape'

Cauré en la temptació i m’acabaré comprant el darrer llibre de Rosario Villajos, La educación física, que ve a presentar a la llibreria de Palma Drac Màgic, en companyia de la poeta Annalisa Marí. Divendres, 14 de juliol, a les 19 h.

Conduiré fins al Pla per poder assaborir la programació de cinema a la fresca organitzada per Frontón Sineu i Rosa Blanca en el cicle Cinema Pla. Goodbye Lenin o Little Miss Sunshine són dos dels films que segur que no em perdré. Del 12 de juliol fins al 2 d’agost a les 20 h.

El cinema a la fresca

M’endinsaré en la tradició valenciana en el concert de La Maria –nom artístic de Maria Bertomeu–, que ofereix a Es Fortí de Cala d’Or (Santanyí) dins la programació de La Lluna en Vers. La cantant d’Oliva va presentar aquest febrer L’Assumpció, el seu primer treball d’estudi, produït per Tono Hurtado i amb la discogràfica Propaganda pel Fet, inspirat en estructures del cant valencià i motius de la música folklòrica. Dissabte, 15 de juliol, a les 21 h.

La Maria, nom artístic de Maria Bertomeu

La setmana que comença, amb J. A. Mendiola

Gaudiré al castell de Bellver de la tercera entrega dels Estius Simfònics, amb Kian Soltani com a gran protagonista de la primera part d’un altre concert de nivell, en el qual el solista, acompanyat per l’Orquestra Simfònica Illes Balears, dirigida per Pablo Mielgo, interpretarà el Concert per a violoncel op. 129, de Robert Schumann, icona virtuosística i enigmàtica de tots els grans violoncel·listes de la història. A la segona part una altra peça memorable i que mai no deixa ningú indiferent, com és la Simfonia núm 7 op. 92, de Ludwig van Beethoven, la qual Richard Wagner definí com a “apoteosi de la dansa”. Dijous, 13 de juliol, a les 21.30 h.

Aniré al segon concert de la tercera edició del Festival de Música a Son Bono, que té lloc als jardins del mateix nom. Una edició que està dedicada a Natacha Rambova i Manuel de Falla i en la qual intervindrà el Duo Les Estrafolàries, integrat per Laia Queralt i Lauriane Orsini. Interpretaran peces de Reiner Oberbeck i Kiki Orsini, entre d’altres. Diumenge, 16 de juliol, a les 20.30 h.

El Festival de Música a Son Bono

Recomanaré volar fins a Verona, a la mítica Arena, gràcies a Ocimax, els de Palma i Maó, on s’iniciarà el Summer Festival amb la retransmissió en directe d’una de les més famoses Carmen de la història, la que signà en el seu dia ni més ni menys que Franco Zefirelli. Encapçala el repartiment una mezzosoprano de primer nivell, Elina Garanca. Dijous, 13 de juliol, a les 20.10 h.

Volaré fins a Barcelona per veure, gaudir i escoltar al Gran Teatre del Liceu L’incoronazione di Poppea, la darrera òpera que va escriure Claudio Monteverdi. Dirigeix l’orquestra el mític Jordi Savall i fa el mateix des de la part artística el gens convencional Calixto Bieito. Un espectacle que es va estrenar a Zuric l’any 2018, i, per a l’ocasió, Julie Fuchs és Poppea, David Hansen interpreta Nerone, Irene Mas canta La Virtú i Ottone correrà a càrrec de Xavier Sabata. Una sagnant història que conta com la segona esposa de Neró va ser coronada emperadriu de Roma. Dilluns, 10 de juliol, a les 19 h.

L’incoronazione di Poppea, la darrera òpera que va escriure Claudio Monteverdi

Escoltaré Nafas Ensemble a les solleriques Nits Clàssiques. Un grup creat per Jaume Compte que fusiona música contemporània amb els acords de la tradició. Un quartet format pel seu fundador, juntament amb Dmitry Struchkov, Wojtek Sobolewiski i Enric Pastor. Dissabte, 15 de juliol, a les 20.30 h.

stats