No te'n perdis ni una
Cultura 09/06/2023

No te'n perdis ni una

Algunes recomanacions culturals per la setmana que ve

3 min
El grup català 31 FAM

La setmana que comença, amb Alba Tarragó

Passejaré pel bosc sense sortir del museu a través de l’exposició d’Álvaro Perdices, Camins d’horabaixa. Iniciació al bosc, a Es Baluard. Perdices ha construït la mostra a partir de fotos d’una clariana del bosc situada prop de Bunyola, a la serra d’Alfàbia mallorquina. L’artista reflexiona així entorn dels arbres, i creu que els no sacrificats són l’herència. Planteja preguntes com ara per què l’esbarzer és menys venerable que l’arbre longeu. No accepta que la continuïtat de la història d’un arbre monumental sigui el més important. Li preocupa, per exemple, que les oliveres trasplantades gairebé no tinguin arrels ni produesquin res en la seva nova vida decorativa. Des de dijous, 15 de juny, fins a diumenge 1 d’octubre.

Prepararé una ruta per les galeries que es van unir en l’Art Palma Summer, que oferirà una vintena d’exposicions entre els mesos de juny i juliol. Amb motiu de l’esdeveniment, s’inauguraran mostres internacionals com Abstracciones de luz d’Anke Blaue a Aba Art Lab, i d’artistes locals, com la de Francesc Rosselló, 5 minutos más y ya vuelvo, a la Galeria Pelaires.

Assistiré al primer acte del cicle de lectures que farà la UIB a l’edifici SaRiera Les altres perspectives de la prostitució. Paula Sánchez i Belén Ledesma presentaran el llibre Crítica de la razón puta. Dijous, 15 de juny, a les 19 h.

Pegaré un bot darrere ca meva, al Centre Internacional de Fotografia Toni Catany, de Llucmajor, on el pianista menorquí Marco Mezquida interpretarà, amb música improvisada, el moviment dels ballarins que retratà el fotògraf, i que es projectaran alhora. Dissabte, 17 de juny, a les 20.30 h.

Faré de fan girl total al concert dels catalans 31 FAM, i cantaré de cap a peus tots els seus hits –com Sincero o Valentina– i, especialment, Nens de barri, que té una de les tornades més icòniques del trap català del moment:“L’altre dia jo buscava una nena catalana / Lo millor que hi ha per poder fardar”. Després de veure’ls l’any passat al festival Cruïlla, no me’ls vull perdre a la sala Es Gremi, amb el disc que acaben de publicar, Bona fe. Dissabte, 17 de juny, a les 21 h. 

La setmana que comença, amb J. A. Mendiola

Iniciaré la ruta de concerts de l’estiu amb el XLV Festival Internacional de Música de Deià, que tindrà lloc des del 14 de juny fins al 27 de setembre a diferents indrets. Son Marroig, Fundació Bartomeu March, Sa Bassa Rotja o La Residència, a més del Mirador i Amfiteatre de Deià i la Fundació Robert Graves. Hi trobam noms de primer nivell, com Raquel Lojendio, Chuchito Valdés o Gilles Apap. El tret de sortida serà a Son Marroig amb un concert a quatre mans a càrrec de Dina Nedéltcheva i María del Hoyo, les quals interpretaran peces de Schubert, Falla, Fauré i Arturo Márquez. Dimecres, 14 de juny, a les 20.30 h.

Escoltaré Ballades d’ocells al claustre de Sant Domingo d’Inca. Concert de piano interpretat per Tomeu Moll-Mas amb un programa exquisit, en què el solista agermana dos compositors, Fryderyk Chopin i Olivier Messiaen, que podrien semblar una mica llunyans, per descomptat en el temps però també en l’estil, o potser no tant. Divendres, 16 de juny, a les 20 h.

Llegiré el darrer còmic de Jorge Isaurralde Tatúm, que amb el títol Tacuara Mansió recull un conjunt de relats breus escrits per Horacio Quiroga que inclouen el que dona nom a la publicació, a més d’El pescador de bigues i El sostre d’encens. Disset Edicions.

El còmic de Jorge Isaurralde, 'Tatúm'

Veuré Sort al teatre Principal de Ciutat. Una peça de Juli Disla i Jaume Pérez, encarregats també de la interpretació. L’obra parla de la pròpia experiència com a família homoparental i interracial. És la seva manera de plantejar moltes preguntes com, entre d’altres, què és ser una família normal?. Diumenge, 18 de juny, a les 19 h.

Repetiré al teatre Principal de Palma per veure i escoltar la darrera òpera de la present temporada. La traviata no necessita gaire presentació. La història d’amor, i algun entrebanc, entre Violeta i Alfredo va ser primer novel·la prou famosa d’Alexandre Dumas que, amb el llibret de Francesco Maria Piave i la música de Giuseppe Verdi, va assolir definitivament l’eternitat. Tanta que és reclam segur per a qualsevol teatre que la programi. El Principal no n’ha estat una excepció i Lana Kos i Long Long han penjat el cartell d’entrades exhaurides. Dissabte, 17 de juny, a les 20 h.

stats