No te'n perdis ni una
Cultura 02/06/2023

No te'n perdis ni una

Algunes recomanacions culturals per la setmana que ve

3 min
Projecte format per Zahara i Martí Perarnau IV, sota el nom de Juno.

La setmana que comença, amb Alba Tarragó

Escoltaré, en directe, l’autora del best-seller Matrix (publicat en català per L’Altra, el 2022), Lauren Groff, encarregada d’obrir el cicle de converses Màtries: Noves mirades per reescriure el món, de la Fundació Mallorca Literària, a la Sala d’Actes del Centre de Cultura Sa Nostra (Palma). Per primer cop, el cicle tindrà participació internacional amb, a banda de Groff, la sueca Elin Cullhed, autora d’Eufòria –una novel·la inspirada en la vida de Sylvia Plath–, que arribarà a Mallorca pel setembre. Enguany, el programa posa el focus en la narrativa actual escrita per dones que aborda temes com l’emergència climàtica, l’auge dels autoritarismes o la intel·ligència artificial. Dimecres, 7 de juny, a les 20 h.

Aprendré de memòria els temes de La patrona –àlies de la cantant d’RnB eivissenca Aleesha–, per cantar-les al Share Festival, que es fa a Barcelona aquest cap de setmana. Viatjaré fins allà per veure-la a ella i a altres artistes, com ara el granadí Dellafuente –que és cap de cartell–, així com Mushkaa –germana de Bad Gyal– o la valenciana Fusa Nocta. De divendres 9 a dissabte 10 de juny.

Admiraré la fotografia de la pel·lícula que acaba d’estrenar Filmin, la francesa Petit Maman. El film, de la directora de Retrat d’una dona en flames, Céline Sciamma, esbossa una història sobre la infància i la maternitat.

Esclataré de riure amb la còmica Patricia Espejo, que vaig descobrir gràcies al pòdcast Estirando el Chicle, de Carolina Iglesias i Victoria Martín. La valenciana arriba amb el seu espectacle d’humor “totalment allunyat de la realitat” al cinemaRívoli de Palma. Dissabte, 10 de juny, a les 22 h.

Recomanaré a tothom que vagi al teatre Principal d’Inca a gaudir del projecte format per Zahara i Martí Perarnau IV, sota el nom de Juno. Els artistes acaben d’anunciar que tornaran el 2023 amb un nou disc que donarà continuïtat al seu debut, BCN626. Ells mateixos afirmen que amb aquest treball han “inventat una manera diferent de fer cançons, investigant els sons nous i intentant crear un fil invisible que ens mantingui units”. Dissabte, 10 de juny, a les 21 h.

La setmana que comença, amb J. A. Mendiola

Tornaré al Teatre del Mar per veure de bell nou 666, l’obra amb què la companyia Yllana va aconseguir el seu primer gran èxit. No serà la segona vegada, perquè han visitat l’illa amb aquest muntatge en infinitat d’ocasions i sempre amb el mateix èxit de públic. Per tant, una bona idea la de programar tan icònics visitants, com són Fidel Fernández, Juan Ramos, Raúl Cano, Juan Fran Dorado i Jony Elías, els quals, sota la direcció de David Ottone, protagonitzen la diabòlica història de quatre convictes que dins el corredor de la mort esperen la seva execució. Divendres 9 i dissabte 10 a les 20 h i diumenge, 11 de juny, a les 18 hores.

Veuré al museu Es Baluard la primera exposició antològica que es fa a Espanya de l’obra de Maria Lai. Amb el títol de L’escriptura teixida, ofereix tot un seguit d’obres que van de l’escultura a les pintures, llibres i teles, amb les quals l’artista italiana, finada el 2013, estableix un fantàstic vincle entre l’escriptura i la costura. Fins al 3 de setembre.

Llegiré el darrer assaig de Nuccio Ordine, autor de L’utilitat de l’inútil, titulat Los hombres no son islas, en què recull algunes de les pàgines més brillants de la història de la literatura, com una esca per obrir boca i quedar atrapat en la xarxa del cànon universal. Hemingway, T.S. Eliot, Celan, Ibsen, Lessing i molts més en són protagonistes. Editorial Acantilado 287 pàgines.

Aniré al Cineciutat per veure Les vuit muntanyes, que arriba des de la secció oficial de Canes. Dirigida per Felix van Groeningen i Charlotte Vandermeersch i basada en la novel·la del mateix títol, original de Paolo Cognetti, és la història de dos nins que viuen en un petit poble de muntanya. Un d’ells hi queda i l’altre marxa cap a la ciutat. Es retroben ja adults i entenen el que és l’amistat.

Retré compliment a la poeta i amiga Antonina Canyelles, el dia de la presentació a Quars Llibres de la seva nova criatura. Amb el títol de Bistecs de pantera ofereix una nova torrentada d’imaginació, perspicàcia i mala bava, a les quals ja ens té acostumats, però al mateix temps mai no deixa de sorprendre. La presentació correrà a càrrec de Laia Malo, Aina Riera i Biel Camps. Diu la contraportada que “cada tall de Bistecs de pantera és una pàgina cuinada al punt per aquesta xef virtuosa, i també irreverent, de les lletres catalanes”. Completament d’acord, però està clar que qualsevol adjectivació, per molt encomiàstica que sigui, sempre queda curta. Lapislàtzuli Editorial.

stats