Agenda cultural
Cultura 15/05/2023

No te'n perdis ni una

Algunes recomanacions culturals per la setmana que ve

3 min
Bad Gyal

La setmana que comença, amb Alba Tarragó

Tindré el privilegi de veure l’exposició Maria Lai. L’escriptura teixida, a Es Baluard, que és la primera de caràcter retrospectiu de l’artista italiana Maria Lai (Ulassai, 1919 – Cardedu, 2013) que es presenta a l’estat espanyol. Per mitjà del fil, l’artista crea una escriptura visual nova, singular i misteriosa, indesxifrable però accessible. Així, la mostra apunta al vincle que s’estableix entre l’escriptura i la costura. Lai fa palès que tant escriure com cosir són gests íntims que desvelen idees i creen universos nous en el blanc de la pàgina o de la tela. De fet, l’artista solia afirmar que “Ésser és teixir”, un concepte clau en la seva singular recerca. Del divendres 12 de maig al diumenge 3 de setembre.

Coneixeré “l’hereu del cool novaiorquès”, tal com l’ha batejat Vogue. Es tracta del dissenyador palmesà Pablo Erroz. El CaixaFòrum de Palma ha organitzat una trobada amb ell, a càrrec de la periodista Margalida Mateu. Erroz revelarà com s’ha guanyat aquest prestigi a força de crear, per exemple, col·leccions unisex que no caduquen mai. Divendres 19 de maig a les 19 h. 

El dissenyador palmesà Pablo Erroz.

Aprofitaré la festa del cinema –del 15 al 18 de maig– per anar al CineCiutat a veure The eternal daughter (Joanna Hogg), un drama protagonitzat per Tilda Swinton, en què una filla i la mare anciana fan front a secrets familiars.

Acabaré de llegir el darrer llibre de la il·lustradora Maria Herreros, a qui vaig poder veure el cap de setmana passat al festival de Tinta Il·lustre de Rata Corner.Sota el títol Historia de una niña con pánico a ser mujer, Herreros retrata com va ser l’adolescència per a les joves de la generació dels 90.

El darrer llibre de la il·lustradora Maria Herreros

Cridaré “Chulo!” fins a escanyar-me quan Bad Gyal entoni la tornada d’aquest single –el més recent– a l’escenari del Mallorca Live Festival, a Calvià. Tot i que els caps de cartell per a dijous són The Kooks, totes les meves forces estaran reservades per a la catalana. Rusowsky i Judeline són també dos imprescindibles, per mi, el primer dia del festival. Per a divendres, no em perdria Jimena Amarillo i dissabte, Bomba Estéreo. Dijous 18, divendres 19 i dissabte 20 de maig. 

La setmana que comença, amb J. A. Mendiola

Celebraré, no sense amargor, el concert de comiat de Joan Company com a director-fundador de la Coral Universitat Illes Balears a la Basílica de Sant Francesc de Ciutat. Festa gran en la qual participaran amb la Coral un bon nombre d’antics cantaires de la formació. A més, hi intervindran fins a tres organistes, Arnau Reynés, Tomeu Mut i Rafel Riera, i quatre pianistes: Andreu Riera, Jesús López, Llorenç Prats i Maria Antònia Gomis. Un programa eclèctic que s’iniciarà amb Cantique de Jean Racine, de Fauré, de qui tampoc faltarà el Kyrie, del seu Rèquiem; Cançó d’amic, de Teodor Suau i Josu Elberdin; Lo pi de Formentor… i, per descomptat, tancaran amb L’Aubada. Divendres 19 a les 20 hores.

Aniré fins a l’Auditòrium del passeig Marítim per gaudir del darrer concert de la temporada de l’Orquestra Simfònica Illes Balears, dirigida per Pablo Mielgo. L’acompanyaran el baríton Dietrich Henschel i el tenor Setven Davislim, interpretant una altra peça cabdal de la història de la música clàssica, com és El cant de la terra, de Gustav Mahler. Dijous 18 a les 20 hores.

L’Orquestra Simfònica Illes Balears

Veuré al teatre Principal de Palma la feina que ha sorgit de l’encontre de formació de l’International Circus Centre For Artistic Research, organitzat pel Circ Bover, sota la màxima “Només els poetes tornen al lloc on mai no han viscut”. Diumenge 21 a les 18 hores.

Recomanaré als amants de la sarsuela que no deixin passar la gala que tindrà lloc al teatre Principal d’Inca, amb Catina Bibiloni, soprano, i Antoni Lliteres, tenor, acompanyats per l’Unió Musical Inquera i l’Orfeó l’Harpa d’Inca, interpretant peces de Doña Francisquita, La tabernera del puerto, Luisa Fernanda, El huésped del sevillano… Dissabte 20 a les 19 hores.

Faré el que pugui per assistir al màxim nombre possible de funcions del XXV Festival de Teresetes –fita i esdeveniment– que es representaran tant al teatre Principal d’Inca com al de Palma. A Ciutat podrem veure Kar, de Fekete Seretlek & Studio Damúza, un espectacle sobre Anna Karènina; Blancanieves, de La Chana Teatro; o Quixot, de Babalina Teatre. A Inca, Out, a càrrec d’Unter Wasser, un espectacle visual i multidisciplinari, un conte de fades. Tot és per a tots els públics. Dijous 18, divendres 19, dissabte 20 i diumenge 21.

El XXV Festival de Teresetes
stats