No te'n perdis ni una
Cultura 24/03/2023

No te'n perdis ni una

Algunes recomanacions culturals per la setmana que ve

3 min
Silvia Federicci.

La setmana que comença, amb Alba Tarragó

Callaré per descobrir “si el diàleg és realment la gran solució a tots els mals de la nostra societat”, principal pregunta que es planteja l’obra teatral La Tríada: contra el diàleg, de Produccions de Ferro, al teatre Principal de Palma. Es tracta d’un espectacle escrit a sis mans per tres dramaturgs, Joan Yago, Marta Barceló i Llàtzer Garcia, a partir d’aquest tema comú. Aquesta obra, que es mou entre la comèdia i el drama, presenta tres històries que s’entrellacen en una sola peça. Així, potser, aconseguirem resoldre si, en aquesta societat, el problema són precisament les paraules, una creença cega i absoluta en les paraules.

Dilluns 27 de març a les 20 h.

Tornaré boja de tant d’escoltar el recull de tres cançons –sota el títol RR– que acaben de publicar Rosalia i el seu al·lot, el cantant porto-riqueny Rauw Alejandro. Fins ara, la parella havia alimentat l’espera amb avançaments de les cançons –Beso, Vampiros i Promesa–, vídeos promocionals en què mostren tot el seu amor i una entrevista exclusiva amb l’streamer Ibai Llanos.

Assistiré a la projecció de Curvy Crew, al teatre Mar i Terra, i al col·loqui posterior amb l’antropòloga i activista de Komando Gordix Carme Duran, sobre els reptes dels cossos no normatius. Dimecres 29 de març a les 19.30 h.

Aprendré un poc més del llibre El buen sexo mañana, de Katherine Angel, a través del curs sobre la cultura del consentiment que ofereix l’experta Estela Ortiz –sota pagament, a través de Patreon– basada en aquest llibre i al voltant de la sexualitat femenina.

Marcaré al calendari aquesta data perquè no cada dia tens l’oportunitat de conèixer un referent com la italiana Silvia Federicci, una de les feministes contemporànies més citades a hores d’ara. L’autora de Caliban i la bruixa oferirà la conferència Feminisme, reproducció social i la lluita pels comuns a Es Baluard, inclosa dins el programa de Zona de contacte. Un dia abans, presentarà el seu darrer poemari, Yuyu, flores y poemas. Dimecres 29 de març a les 19 h. 

La setmana que comença, amb J. A. Mendiola

Volaré fins a Menorca per anar fins a l’illa del Rei, on tindrà lloc la inauguració de la primera exposició de la temporada al cau de Hauser&Wirth, comissariada per Oriol Fontdevila. El títol, Després del Mediterrani, un discurs artístic que han ‘escrit’ set artistes residents al voltant de les crisis ecològiques i humanitàries que tenen aquesta mar com a cruel i fatídic escenari. Són Erola Arcalís, Adjoa Armah, Laia Estruch, el col·lectiu Huniti Goldox, Omar Mismar, Sara Ouhaddou i Abi Shehu els encarregats de parlar amb la seva obra de l’emergència climàtica, el postcolonialisme, la desfeta de la Primavera Àrab… Dijous 30 de març i fins al 29 d’octubre.

Conduiré fins a Sant Llorenç des Cardassar per veure La claror, o, cosa que és el mateix, la història de Rafela Servera Sureda Calona, una dona cega, visionària, imaginativa i cordial, que ha traslladat al teatre el sempre compromès Jaume Miró, de la mà de Pere Fullana com a director i Toti Fuster i Biel Bisquerra com a protagonistes. Divendres 31 de març a les 20 h.

Riuré un cop més a la meva vida amb el punyent humor de Leo Bassi, qui de bell nou torna al Teatre del Mar amb el seu darrer espectacle, Yo Mussolini, per participar i commemorar els trenta anys de l’obrador dels sauròpodes. Provocador, irreverent i llançador de veritats cap al pati de butaques que mai no deixen indiferent i que fan tanta gràcia com mal a la consciència. Divendres 31 i dissabte 1 a les 20 h i diumenge 2 a les 18 h.

Gaudiré de la quadratura del cercle que practiquen les formacions de Pablo Mielgo i Joan Company. Serà a l’Auditòrium i a Manacor, on interpretaran una peça majúscula, com és el Rèquiem alemany, de Johannes Brahms, amb Maria Sardaryan, soprano, i Hanno Muller Brachmann, baríton.

Aniré fins al teatre Principal d’Inca, on l’Orquestra de Cambra de Mallorca, dirigida pel seu titular, Bernat Quetglas, i Antoni Lliteres, Natalia Salom, Cristòfol Romaguera, Aina Campaner, Biel Mas, Sandra Mayol i Juanan Cruz, oferiran una versió semiescenificada del clàssic contemporani West Side Story, la famosa composició de Leonard Bernstein, que el setè art va immortalitzar, primer de la mà de Robert Wise i Jerome Robbins i, recentment, ho ha tornat a fer Steven Spielberg. La direcció artística la signa Miquel Àngel Raió.

stats