No te'n perdis ni una
Cultura 24/02/2023

No te'n perdis ni una

Algunes recomanacions culturals per la setmana que ve

3 min
Pablo Fernández actuarà al Trui Teatre

La setmana que comença, amb Alba Tarragó

Fluiré, com ho faran els artistes, a la jam session que ha organitzat Can Lliro (Manacor) amb importants músics locals. Un dels convidats a improvisar damunt l’escenari és Llorenç Barceló, el teclista manacorí que ha acompanyat la cantant Rosalia en la seva gira Motomami. S’hi afegeix el bateria Esteve Huguet, membre de la banda Big Yuyu, i el saxofonista Miquel Àngel Rigo, que és membre de la formació The Voodoo Children Collective. La cirereta d’aquest elenc la posarà Roger Pistola, un dels cantautors més destacats de la seva generació a Mallorca, que suma ja cinc àlbums. Tot plegat promet ser una combinació d’èxit. Dissabte 4 de febrer a les 23.00 h.

Seré fidel al meu vessant fan de la sèrie Cuéntame assistint a un recital de l’actriu més longeva de la producció de RTVE, Maria Galiana (Hermínia, a la sèrie). Galiana serà a l’església de Sant Felip Neri de Palma amb el seu recull Yo voy soñando caminos, que conté textos d’Antonio Machado, santa Teresa de Jesús, Benedetti i Lleó Felip. Diumenge 5 de març a les 19 h.

Arrencaré la meva cursa cap als Òscars amb Aftersun, que encara es pot veure a CineCiutat i que aviat estarà disponible a Filmin. La pel·lícula ha rebut la nominació a l’Òscar a millor actor per la interpretació de Paul Mescal.

Tornaré a viure el final de la novel·la Converses entre amics, de Sally Rooney, ara que estic mirant la sèrie d’HBO basada en el llibre de la jove irlandesa. Ja fa anys que el vaig llegir i tornar a la història de Nick i Frances, amb els diàlegs del llibre i una fotografia tan delicada, ha estat una delícia.

M’empatxaré d’actuacions teatrals amb la XIV Mostra de Teatre d’Hivern de Felanitx 2023, de tres setmanes de durada. Les preposicions (El Somni Produccions), El Porc (Minut 1 Teatre), Un caramull d’embulls (Trui Teatre), Amarg (Associació Cultural Òrbita), Escalar un gegant (Cultural-ment Produccions) i Bertoldino (T-Shock Cultural Emocional) són les sis obres programades a la Casa de Cultura de Felanitx. Del divendres 24 de febrer al divendres 17 de març. 

La setmana que comença, amb J. A. Mendiola

Passejaré pel carrer de Blanquerna de Palma per veure la XXII edició del Teatre de Barra, per a l’ocasió dedicada als clàssics del cinema. Cinc històries dedicades, respectivament, a Arsènic per compassió, El mag d’Oz, Casablanca, El setè segell i La dama i el rodamon, dirigides per altres cinc noms de reconegut prestigi, com són Joan Bennàssar, Xavi Núñez, Àlex Tejedor, Alfonso Morillas i David Mataró, amb altres tantes actrius i actors amb no menys pedigrí, com Aina Frau, Héctor Seoane, Miquel Àngel Torrents, Aina Jagla i Joan Maria Pascual. Dificil superar-ho. Cada dijous des del 2 fins al 30 de març a les 20 h.

Aniré fins al teatre Principal d’Inca per gaudir del tercer concert de la temporada de l’Orquestra de Cambra de Mallorca, dirigida per Bernat Quetglas, que oferirà la Simfonia núm. 3 Op. 55 de Ludwig van Beethoven, més coneguda com L’Heroica. Dimecres, 1 de març, a les 19 h.

Escoltaré amb fruïció al Trui Teatre l’actuació de Pablo Ferrández al violoncel, interpretant el Concert per a violoncel Op. 129, de Robert Schumann, acompanyat per l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears, dirigida pel seu titular, Pablo Mielgo, que hi afegirà l’obertura de Lo speziale, de Joseph Haydn, i la Simfonia núm. 4, Op. 98 de Johannes Brahms. Dijous, 2 de març, a les 20 h.

Sentiré al teatre Principal d’Inca les explicacions en audició comentada que farà el musicòleg felanitxer Pere Estelrich sobre la famosa peça que oferirà l’OCM el dia de les Illes Balears, que inicialment Beethoven va dedicar a Napoleó Bonaparte, com a bon admirador de la Revolució Francesa que era l’emperador autocoronat. Diumenge, 26 de febrer, a les 12 h.

Tornaré a Inca, a l’església de Santa Maria la Major, dins la nova edició del Festival Internacional de Música Barroca, que any rere any organitza Bartomeu Seguí, per escoltar, diumenge 26, Norbert Itrich a l’orgue i el següent diumenge el trio format per Alessandro Milesi, orgue i clavicèmbal; Anna Corporini, al violoncel barroc, i Giacomo Coleti, al violí barroc, que interpretaran peces que van des del Renaixemet fins al primer Barroc, de Cima fins a Corelli. Com cada any, un esdeveniment musical que passa més desapercebut del que mereix. Diumenge, 26 de febrer, i diumenge 5 de març a les 18 h.

stats