No te'n perdis ni una
Cultura 17/02/2023

No te'n perdis ni una

Algunes recomanacions culturals per la setmana que ve

3 min
L’obra 'Contado por ellas' arriba a la sala La Fornal.

La setmana que comença, amb Alba Tarragó

Em sentiré com si fos a casa del músic Joan Miquel Oliver, tot i ser a Manacor, en la presentació del seu darrer disc. El solleric promet transportar-hi el públic a través de les cançons de Live in my house, que presentarà a Can Lliro només acompanyat de la guitarra. En aquest cas, les cançons de l’àlbum fan una repassada del repertori de la seva discografia. Aquesta serà una de les aturades que farà Oliver amb motiu del disc, atès que l’artista ja té preparada tota una gira. Sa música, Avió de paper i Pegasus són alguns dels temes que formen aquest treball, de 22 cançons en total, els quals és probable que sonin sota la posidònia de Can Lliro. Dissabte 25 de febrer a les 19.30 h.

Passejaré per Palma fins a arribar al Gran Hotel, on el CaixaForum organitza la xerrada Destins femenins tràgics a l’Eneida, que analitzarà els personatges femenins, més enllà de les deesses Juno i Venus o de la reina Dido, que apareixen dibuixats amb una profunda emoció, ja que en general són protagonistes de destins tràgics. Divendres 24 de febrer a les 19 h.

Coneixeré la història de Chocolate a Rata Corner. S’hi presenta Ahir enterràrem un nin a Ciutat, de Tomeu Canyelles, sobre un nin que va ser una de les primeres víctimes de la droga a Mallorca. Dimecres 22 de febrer a les 19 h.

Miraré el documental que tant i tant m’han recomanat:El sostre groc, d’Isabel Coixet, i que ja està disponible a RTVEa la carta. El film posa damunt la taula els abusos que es varen cometre durant vint anys a l’Aula del Teatre de Lleida, fets que es destaparen arran d’un reportatge de l’ARA.

Tornaré a Manacor, a la sala La Fornal, per veure l’obra Contado por ellas, de la companyia basca La Pacheca Collective. Es tracta d’una peça creada a partir de la investigació de la vida de dones –testimonis reals– que varen viure la guerra. Tot plegat esdevé un homenatge a aquelles que varen viure la Guerra Civil, la postguerra i el franquisme:des de les que varen tancar a la presó fins a les que varen matar o es varen exiliar. Dissabte 25 de febrer a les 20 h i diumenge 26 de febrer a les 19 h. 

La setmana que comença, amb J. A. Mendiola

Aniré al teatre Principal de Palma per poder plorar una mica amb l’enèsima mort de Mimi dins els braços del seu estimat Rodolfo, interpretats per Lianna Haroutunian i Andrei Danilov, i davant la mirada de la sempre entranyable Musetta, l’esplèndid Shaunard i el llogater Benoit, als quals donaran vida Marga Cloquell, Tomeu Bibiloni i Jorge Tello, amb una posada en escena dirigida pel mític baríton Leo Nucci, mentre que l’encarregat de portar la batuta serà Matteo Beltrami, amb l’Orquestra Simfònica Illes Balears a les seves ordres. Fer una selecció de les millors àries de La Bohème no és difícil, és gairebé impossible. Dilluns 20, dimecres 22 i divendres,24 de febrer a les 20 h.

Llegiré la darrera criatura que ha caigut a les meves mans de Ramón Andrés, La bóveda y las voces. Por el camino de Josquin. Un dietari en què el poeta, assagista, musicòleg i no sé quantes coses més conta el camí que ha seguit per endinsar-se en la vida del ‘príncep de la polifonia’, Josquin Desprez. Obra editada per El Acantilado.

Sentiré cantar Alberto San Juan i La Banda al Teatre del Mar. Canciones és el títol d’aquest recital o concert, farcit amb els temes que Santiago Auserón va compondre per a l’obra Mundo Obrero, a més d’altres peces. Diumenge 26 de febrer a les 18 h.

Viatjaré fins a Madrid per anar fins a ARCO i ArtMadrid per veure el que es cou dins el món del negoci de l’art. Per descomptat també a El Prado, per escoltar una conferència sobre Fernando Zobel i el primer cop d’ull a l’antològica que el Tyhssen dedica a l’inigualable retratista Lucien Freud. Del 24 al 27 de febrer a IFEMA.

Retré un altre homenatge a Agustí Villaronga, aquest cop al Teatre Rafel Ramis de Bunyola, i, com no pot ser d’altra manera, de bell nou, a l’actor que dona nom a l’espai, el qual forma part del repartiment de la pel·lícula que es projectarà, El ventre del mar, la darrera estrenada i rodada al Sindicat de Felanitx. Tot just després, un col·loqui amb presència de Cesc Mulet, un dels productors, entre altres convidats. Mai no hem d’oblidar els bons, i encara menys els millors. Dijous 24 de febrer a les 20 hores.

stats