No te'n perdis ni una
Cultura 03/02/2023

No te'n perdis ni una

Algunes recomanacions culturals per la setmana que ve

3 min
'Cusses' arriba al Teatre de Manacor

La setmana que comença, amb Alba Tarragó

Qüestionaré els límits de l’humor, ara que estan tan en dubte. Ho faré com a públic de la peça humorística La Bíblia, de la companyia valenciana Pot de Plom, al teatreLa Fornal (Manacor), que acull el ‘Cicle d’humor que ve de València’. La mateixa companyia recorda que hi ha molts aspectes de l’actualitat que ens han portat als textos bíblics, com ara declaracions de polítics o conclaves del Vaticà. Així, l’autor, actor i director Xavi Castillo fa un repàs en clau d’humor de la Creació, el Diluvi Universal i Moisès o la Torre de Babel, el naixement de Jesús i els miracles. Tal com diu el creador, el de l’obra:“Que el senyor estigui amb vosaltres”. Dissabte 11 de febrer i diumenge 12 de febrer a les 19 h.

Donaré suport al col·lectiu Moixa Mental, que presenta el segon número de la seva publicació, Moixa Mental Neo, al bar Flexas. Es tracta d’un col·lectiu d’acció creativa, format per membres de diferents àmbits artístics. El DJVíctor M. Conejomanso n’entrevistarà els components en directe i després punxarà allà mateix. Dijous 9 de febrer a les 19 h.

Coneixeré l’obra d’Adrienne Rich a través de dos dels seus imprescindibles, Naixem de dona i Submergir-se en el naufragi, que MariaMuntaner i Núria Busquet presentaran a la llibreria Drac Màgic. Divendres 10 de febrer a les 19 h.

Perrejaré tota la setmana els temes –d’un dels primers, Indapanden, que tan sols està a YouTube, fins al darrer hit, Sin carné– del “pussy que mana”, com s’autodefineix la jove barcelonina Bad Gyal (Alba Farelo), perquè dissabte vaig a veure-la en concert al Palau Sant Jordi de Barcelona.

Compartiré en el temps i la distància el meu amor pels cans amb Maria Antònia Oliver assistint a l’obra Cusses –al Teatre de Manacor–, escrita per l’artista, ara que fa un any de la seva mort. Aquesta peça conté fets reals i moments difícils que l’escriptora va viure en primera persona i que posà en veu de Blanqueta i Mel, dues de les cusses que varen acompanyar l’artista. Elles són les que xerren de la vida i analitzen els seus dubtes i emocions. Dijous 9 de febrer a les 19.30 h.

La setmana que comença, amb J. A. Mendiola

Aniré al Trui Teatre per escoltar una altra d’aquestes petites joies que molt sovint acompanyen l’Orquestra Simfònica Illes Balears (OSB), per a l’ocasió dirigida pel seu titular, el madrileny Pablo Mielgo. El solista per a l’ocasió es diu Sergei Dogadin i va debutar a l’edat de catorze anys amb la St. Petersburg Philarmonic Orchestra, dirigida per un rus de dimensió internacional Vasily Petrenko. Sergei Dogadin intepretarà el Concert per a violí d’Alexander Glazunov. Abans, però, la formació iniciarà la vetllada amb Les préludes, de Franz Liszt, i conclourà amb la Simfonia en re menor de César Franck. Dijous 9 de febrer a les 20 hores.

Gaudiré al teatre Principal d’Inca del talent del violinista francès Olivier Charlier, que de bell nou estarà acompanyat per l’Orquestra de Cambra de Mallorca, dirigida per Noemí Pasquina. Charlier interpretarà les Estaciones Porteñas, d’Astor Piazzola, sens dubte tot un clàssic que fusiona el tango amb la música clàssica. Completarà el programa una suite de l’òpera Carmen, de Bizet, en una versió per a percussió i corda de Rodion Schedrin. Dissabte 11 de febrer a les 19 h.

Veuré al teatre Principal de Ciutat la segona entrega a càrrec dels alumnes de l’ESADIB, aquest cop dirigits per Joan Fullana. Interpretaran Asseguts sota un arbre mirant com passen els elefants, una fusió de dues peces inoblidables del teatre contemporani, Roberto Zucco, de Koltés, i Edmont, de David Mamet. Divendres 10 de febrer i dissabte 11 de febrer, a les 18 h, i diumenge 12 de febrer a les 12 hores.

Llegiré la darrera novel·la de Colm Tóibín, que també és un petit homenatge a Agustí Villaronga, adaptador al teatre d’El testamento de María i Clitemnestra. El mag, en traducció de Ferran Ràfols, és una biografia novel·lada de l’escritor alemany Thomas Mann. Una recreació precisa de la quotidinanitat de l’escritor, guanyador del premi Nobel. Editada per Amsterdam Llibres.

Tornaré al Teatre del Mar, un cop acabades les commemoracions del 30è aniversari de la sala del Molinar, per veure les Petites tragèdies, estrenada dins la passada Fira B. Una obra de Puskin, que en realitat són quatre, les quals transcorren a quatre llocs i èpoques diferents. Mozart i Salieri a Alemanya, El cavaller avar a França, El festí durant la pesta a Anglaterra i El convidat de pedra a Espanya. Dirigides per Pere Fullana i interpretades per Rodo Gener, Carles Molinet i Marina Nicolau.

Divendres 10 de febrer i dissabte 11 de febrer a les 20 h, i diumenge 12 de febrer a les 18 h.

stats