Agenda cultural
Cultura 27/01/2023

No te'n perdis ni una

Algunes recomanacions culturals per la setmana que ve

4 min
Cartell de l'obra 'Moriu-vos'

La setmana que comença, amb Alba Tarragó

Bregaré amb el sentiment de dol amb l’obra més íntima del dramaturg menorquí Àlvar Triay, Nomeolvides, a l’Espai El Tub de Palma. En aquesta peça, l’artista hi xerra de la mort del conco, un dia fatídic que va quedar gravat en el record de familiars, amics i veïns. Per homenatjar-lo, el nebot comença un viatge per la vida del conco i, sense adonar-se’n, passa a ser l’objecte de la història i comença a recordar. A partir d’aquí, s’endinsa en una vida feliç, lluminosa, de jocs, de despertars, però també de lloses, de records amagats, d’obligacions, d’homosexualitat. Però, en definitiva, Nomeolvides promet ser un crit a viure la vida i un clam a la llibertat. Dissabte 4 de febrer, a les 20 h, i diumenge 5 de febrer, a les 19 h. 

Recorreré la figura d’Aurora Picornell, en la presentació del llibre De la història al símbol –a la llibreria Embat de Palma–, una biografia de l’activista mallorquina que s’edita per segona vegada. Ara que acaben de lliurar-ne les restes als familiars, el seu llegat és més present que mai. I recordar-la, com fa aquest llibre, també és un acte de justícia. Dimarts 31 de gener a les 19 h.

Aurora Picornell

Triaré qualsevol dia de la setmana per anar al CineCiutat i em començaré a posar al dia amb les pel·lícules nominades als Òscar. Iniciaré la ronda amb The Whale, una història real protagonitzada per Brendan Fraser.

Cartell de la pel·licula 'The Whale'

Regalaré el llibre Boomers (editorial Salamandra) al meu pare, perquè a la fi sàpiga què vol dir aquesta paraula. El còmic surt a la venda el 2 de febrer i es presentarà a Palma el 9. L’autor, Bartolomé Seguí, va guanyar el Premio Nacional de còmic l’any 2009.

Repassaré tota la programació de l’Autsaider Fest per no perdre’m cap activitat interessant de les que hi ha programades durant tot el cap de setmana a la sala Es Gremi, i que han preparat amb motiu dels 10 anys d’Autsaider Còmics. Tenc clar que no fallaré a la xerrada de l’artista Irene Márquez, Reírse de todo, amb Tona Pou. Divendres 3 de febrer, de les 18 h a les 20.45 h, i dissabte 4 de febrer, de les 11 h a les 22.30 h.

l’Autsaider Fest

La setmana que comença, amb J. A. Mendiola

Gaudiré del mozartià concert que oferirà l’Orquestra Simfònica Illes Balears, dirigida per a l’ocasió per Leopold Hager, a l’Auditòrium del passeig Marítim o a l’Auditori de Manacor, juntament amb la Coral Universitat de les Illes Balears, dirigida per Joan Company. S’iniciarà amb la coneguda Simfonia núm. 40, en Sol menor, KV 550, de Wolfgang Amadeus Mozart, i continuarà amb la impressionant Gran Missa en Do menor, Kv 427, del mateix compositor, amb les sopranos Serafina Starke i Flore Van Meerssche, el tenor Àngel Macías i el baix Gabriel Rollinson. Dijous, 2 de febrer, a Ciutat a les 20 h i divendres, 3 de febrer, a Manacor a les 19.30 h.

Aniré fins al teatre Principal de Ciutat, on Lluqui Herrero dirigirà els alumnes de l’Escola Superior d’Art Dramàtic de les Illes Balears, els quals interpretaran la peça de Joan Yago i La Calòrica que l’any 2017 els va convertir en el grup de referència en què s’han convertit, Fairfly. Interpretada per Janllu Terrassa Cantó, Núria Martín García, Coke Martín Riera i Marina Caballero Barrales. Divendres 3 i dissabte 4 a les 18 h i diumenge, 5 de feber, a les 12 h i a les 18 h.

Conduiré fins a Inca, al teatre Principal, per veure un espectacle de circ, que amb el títol d’Utopia conta la història d’un pallasso que fa molts anys roda pel món a la recerca de la màgia que envolta les coses més senzilles. Rumbo, el protagonista, ho fa amb música en directe, jocs malabars, màgia i, naturalment, humor. Dissabte, 4 de febrer, a les 18 h.

Repetiré al teatre Principal de Ciutat per veure La gala más IN, a càrrec de la Fundación Grupo SIFU. Un conjunt d’actuacions originals d’art inclusiu, produïdes exclusivament per a aquest esdeveniment. Dijous, 2 de febrer, a les 19 h.

Tornaré al teatre Principal de Ciutat per veure Moriu-vos, un retrat cruel, també tendre i emocionant, però sobretot real del món de la gent gran, a càrrec del grup Cultura i Conflicte, de qui vàrem poder veure la magistral Hi ha algú al bosc. Dirigida per Joan Arqué, el de Canto jo i la muntanya balla, amb coreografia de ni més ni menys que Sol Picó, i protagonitzada per Imma Colomer, Montse Colomer, Oriol Genís, Arthur Rosenfeld, Magda Puig, Erol Ileri i Piero Steiner. Divendres, 3 de febrer, a les 20 h.

stats