No te'n perdis ni una
Cultura 30/12/2022

No te'n perdis ni una

Algunes recomanacions culturals per la setmana que ve

3 min
L’exposició Personae. Màscares contra la barbàrie

La setmana que comença, amb Alba Tarragó

Recomanaré a amics i amigues que s’apuntin a la visita guiada al monestir de Santa Elisabet, a la Calatrava, a Palma, un recorregut que farà Pere Terrassa. Ho recoman, sobretot, perquè vaig celebrar, i molt, que les monges Jerònimes guanyassin el plet al Bisbat de Mallorca, que els havia pres la propietat via immatriculació, això és, posar-se al seu nom el patrimoni perquè sí. Si coneixem el convent, no només donarem més suport a les Jerònimes, sinó que també sabrem de la seva necessitat de conservació. A més, és el lloc on s’han trobat els tapissos de Gaudí que aquests dies s’exposen al Casal Balaguer. Dissabte, 7 de gener, a les 11 h.

Dedicaré els primers vespres del 2023 a la sèrie In my skin, que fins ara no he pogut veure. No vull perdre’m la que asseguren que ha estat una de les millors sèries del 2022, una història tan tendra com dura sobre la responsabilitat d’haver de tenir cura dels pares quan una és adolescent, i els problemes per voler dur d’amagat el drama familiar a l’escola. A Filmin.

La sèrie In my skin

Llegiré, Els dies bons, la novel·la de la manacorina Aina Fullana, que ha guanyat alguns dels premis literaris més rellevants al País Valencià. Me l’han recomanat molt i, a més, en va dir meravelles Antoni Riera, i amb això en tinc prou. Ed. Bromera.

Exerciré de cinèfila aquest 2023 –m’ho propòs–, i començaré per Aftersun, l’opera prima de Charlotte Wells. M’interessa la incursió en la memòria de les vacances familiars a l’adolescència, amb tots els records bons i els que varen fer ferida. A CineCiutat.

Tornaré a visitar l’exposició Personae. Màscares contra la barbàrie, al museu Es Baluard de Palma. Només per contemplar els treballs que, en sèries de gràfica, en dibuixos i en titelles, va fer Joan Miró sobre la figura de l’Ubu Roi, paga la pena anar-hi i tornar-hi, un pic i un altre. A més, hi ha una bona selecció d’obres de la col·lecció del museu que demostren com els artistes han fet servir el cos humà per reflectir les situacions sociopolítiques de la seva època. Fins al 8 de gener.

L’exposició Personae. Màscares contra la barbàrie

La setmana que comença, amb J. A. Mendiola

Continuaré amb el ritual del Concert de Cap d’Any, per a l’ocasió a l’Auditòrium de Palma, on la formació de la Strauss Festival Orchestra, acompanyada del seu Ballet Ensemble, oferirà un recull dels millors valsos de Johann Strauss, fill: des del Vals de l’emperador fins al Danubi blau passant per Napoleón, La festa de les flors o Champagne. Finalitzaran el concert amb la interactiva Marxa Radetzki, també de Johann Strauss, però del pare. Per altra banda, la Simfònica repetirà el Concert de Cap d’Any, sota la batuta de Joji Hattori, a l’Auditori de Manacor, amb la soprano Rebecca Nelsen. Dilluns, 2 de gener, a les 21.00 h a Palma i a les 19.30 h a Manacor.

Aniré al teatre Principal de Ciutat per veure Paüra, de la Companyia Lucas Escobedo, autor, director i també un dels intèrprets de l’espectacle recomanat a tots els públics, en què conviuen circ, humor i música, amb la por com a argument catalitzador de la funció. Dimecres, 4 de gener, a les 18 h.

Paüra, de la Companyia Lucas Escobedo

Retré l’homenatge que cada any al seu barri, el Molinar, i des del Teatre del Mar commemoren en record d’Aurora Picornell. En aquesta ocasió, amb més motius i emocions que mai, després que fa pocs mesos se’n trobassin i identificassin les restes al cementeri de Son Coletes. Dissabte, 7 de gener, a les 19 hores.

Viatjaré fins a Barcelona per assistir a la representació inaugural, de les 14 que tindran lloc, del 4 al 21 de gener, de Tosca, amb direcció artística de Rafael R. Villalobos, i Henrik Nánási a la batuta, amb Maria Agresta, Michel Fabiano i Zeljko Lucic, com a grans protagonistes de la famosa tragèdia que va immortalitzar Giacomo Puccini. En posteriors dies trobam, entre d’altres, Joseph Calleja i Sondra Radvanovski encapçalant el luxós repartiment. Dimecres, 4 de gener, a les 19 h.

Tosca
stats