No te'n perdis ni una
Cultura 09/12/2022

No te'n perdis ni una

Algunes recomanacions culturals per aquesta setmana

3 min
La investigadora Isabel de Naverán.

La setmana que comença, amb Alba Tarragó

Vibraré amb els instruments i ritmes de la música tradicional gallega passats pels sintetitzadors de Baiuca. Sota aquest àlies s’amaga Alejandro Guillán, un DJ que combina els sons i els càntics de la seva terra, Galícia, amb l’electrònica. El productor gallec va irrompre a l’escena musical el 2018 amb el disc Solpor, que va ser tota una revelació de la folktrònica dins i fora del territori espanyol. El seu darrer àlbum, Embruxo, –fet amb la col·laboració de Rodrigo Cuevas– ja ha sonat al Marroc, el Regne Unit, Colòmbia i Sud-àfrica, i ara arriba a Mallorca. Baiuca punxarà a Es Gremi el seu folklore avantguardista, que inclou des de muñeiras fins a sons del camp. Dissabte, 17 de desembre, a les 20 h. 

Reproduiré en bucle el disc de la catalana Rigoberta Bandini(Paula Ribó), La Emperatriz. Com que el cap de setmana me’n vaig a Madrid, a veure-la en directe al Wizink Centre, estaré escoltant tots els seus temes per encalentir motors. Em fa especial il·lusió escoltar en viu Así bailaba, en col·laboració amb Amaia, Julio Iglesias i Canciones a ti, que li dedica al seu fill.

Faré la meva visita setmanal al cinema per veure Close, del belga Lukas Dhont. El film ofereix una mirada a l’amor més innocent a través de la història d’un jove de 13 anys, Léo, que es veu separat sobtadament del seu millor amic, Rémi.

Demanaré per Nadal el llibre Canto jo i la muntanya balla, d’Irene Solà, que The Guardian acaba d’incloure a la llista dels millors llibres del 2022, arran de la traducció a l’anglès. La notícia m’ha recordat que el tenia pendent des de fa temps i aprofitaré les vacances per començar-lo.

Coneixeré de prop la investigadora Isabel de Naverán (Getxo, 1976). El museu Es Baluard ofereix dues activitats per endinsar-se dins del seu món. Per una banda, amb una performança, Envoltura, historia y síncope, sobre la relació dels cossos amb la gran Història i les històries menors dels gestos i moviments en dansa. Per una altra banda, amb la presentació Ritual de duelo, una novel·la escrita a partir de la mort de la seva mare. Dimecres 14 a les 19 h i dijous, 15 de desembre, a les 18 h. 

La setmana que comença, amb J. A. Mendiola

Gaudiré ben segur d‘El jorn del judici, aquesta nova criatura nascuda a l’Espai El Tub, de Produccions de Ferro. Ni més ni menys que una peça escrita ves a saber com, però conjuntament, entre Marta Barceló, Sergio Baos i David Mataró, els quals per separat ja són garantia, i junts una sucosa incògnita. Comèdia esbojarrada i apocalíptica, diuen, i segur que ho és. Què farien els quatre supervivents d’una gran onada que podria haver estat la fi del món? Interpretada per Toni Gomila, Lluqui Herrero, Lluís Oliver i Alba Flor. Tan sols dirigeix un d’ells, Sergio Baos. Del 15 al 17 de desembre a les 20 h.

Aniré fins al teatre Principal de Ciutat per veure Ana contra la muerte, escrita i dirigida per Gabriel Calderón i protagonitzada per Gabriela Iribarren, Marisa Betancur i María Mendive, per una presentació engrescadora, que comença dient “Les probabilitats d’haver mort són altíssimes. Però les de no haver nascut són molt més altes…”. Dimarts, 13 de desembre, a les 20 h.

Veuré l’exposició de Jorge Eduardo Eilson al museu Es Baluard. Una retrospectiva del polièdric artista peruà, també poeta, radical fins al moll de l’os en el seu afany per qüestionar el món sense fer cap concessió.

Escoltaré a l’Auditòrium o a l’Auditori de Manacor el Concert de Tramuntana, per a guitarra i orquestra simfònica, de Joan Valent, interpretat per Rafael Aguirre i l’Orquestra Simfònica Illes Balears, dirigida per Pablo Mielgo. Autèntic esdeveniment. Estrena mundial i el primer que el compositor algaidí ha escrit per a aquest instrument, el que tocava el seu padrí, Mariano Capellà, a qui, juntament amb Ramon Estarellas, va dedicada la peça. Dijous 15 a les 20 h i divendres, 16 de desembre, a les 19.30 h.

stats