No te'n perdis ni una
Cultura 04/11/2022

No te'n perdis ni una

Algunes recomanacions culturals per la setmana que ve

4 min
El còmic Xavi Castillo actuarà al Teatre del Mar.

La setmana que comença, amb Clàudia Darder

Passaré gust d’un concert que no impliqui ballar i suar, alguna cosa que sigui igualment bona però més discreta. Discreta per al cos, vull dir (no em malinterpreteu, per favor, us ho deman). No tenc cap dubte que ens petarà el cap amb la torrentada de sons que amollaran els músics Bill Evans, Niels Lan Doky, Darryl Jones i Harvey Mason a l’escenari del Conservatori Superior de Música de les Illes Balears. S’amaguen sota el nom Jazz/Take Supergroup. Diria que gairebé no queden entrades, i no m’estranya. El concert forma part del Jazz Voyeur, que enguany fa 15 anys i, com s’és vist, ho celebra ben i ben fort. Dijous, 10 de novembre, a les 21 hores.

Seré al puig de Consolació de Sant Joan quan hi sigui, també, Joana Dark (Ariadna Brulló), una artista que vaig descobrir per casualitat i que la Fundació Mallorca Literària ha pispat ben aviat. Coincidències. El seu primer EP, La Lireta, creat a partir de l’obra Folklore de Catalunya (1950-1969) de Joan Amades, és potent i obscur. Dissabte 12 de novembre a les 21 hores.

La cantant Joana Dark.

Escoltaré dues veus ben interessants: les dels escriptors Fruela Fernández i Nadal Suau; ambdós parlaran, a Drac Màgic, del llibre Realisme capitalista, de Mark Fisher, traduït al català. Dissabte 12 de novembre a les 12.

Portada del llibre 'Realisme capitalista'.

Aniré a veure cinema a un teatre: a l’Auditori d’Alcúdia. Hi fan la darrera d’Oriol Paulo, basada en el llibre homònim de Torcuato Luca de Tena Los renglones torcidos de Dios. Paranoia, bogeria, hospitals i Bárbara Lennie. Diumenge, 13 de novembre, 18 hores.

Cartell de la pel·lícula 'Los renglones torcidos'.

Tancaré un cicle, que és una dèria meva: vaig arribar tard al Torneig de Dramatúrgia que Bernat Molina va guanyar amb el text Escalar un gegant, així que no el vaig veure ni tampoc la lectura (vaig equivocar-me de teatre, en Toni Gomila, de Produccions de Ferro, ho recordarà). Ara, la peça s’estrena produïda i ben engalanada. No he decidit si aniré a Manacor (divendres 11 de novembre a les 19.30 hores) o a Inca (dissabte 12 de novembre a les 20 hores). Quan us va millor?

Escena de l'obra 'Escalar un gegant' de Bernat Molina.

La setmana que comença, amb J. Antonio Mendiola

Aniré de bell nou cap al Festival de Música de Bunyola, a l’església parroquial, on actua la Coral Universitat Illes Balears, la qual fa un homenatge a Montserrat Casas amb un eclèctic repàs de la història de la música. Des de Tomàs Luis de Victoria i el seu Ave Maria, a dos cors, fins a Josú Elberdin, amb Cançó d’amic, lletra de Teodor Úbeda o la versió de Maria del Mar Bonet; a més d’Amics, germans, amb música de Parera Fons i lletra de Guillem d’Efak; Norther Lights, d’Ola Gjeilo, i l’Ave Maria de Bernat Quetglas. Els solistes, Irene Gili, Miquel Company, Inés Mas i Lidia Fernández, amb Llorenç Prats al piano i Joan Llobera al violí. Dia 13 de novembre a les 18.30 h.

Participaré al teatre Principal de Ciutat en l’homenatge teatral que, amb el títol Paraula roent, fa un repàs bibliogràfic de la vida d’Antònia Vicens, darrer Premi d’Honor de les Lletres Catalanes. Un viatge literari de Santanyí a Barcelona, de la poesia a la narrativa. El dirigeix Israel Solà i l’interpreten Anna Serra, Caterina Tugores i Esther López. Dimecres 9 de novembre a les 20 h.

Escena de l'obra 'Paraula roent'.

Riuré de valent amb Xavi del Castillo al Teatre del Mar. Iconoclasta, monologuista i provocador, que tant es pot riure del papa com de les falles valencianes o de Zaplana; que tant es pot disfressar de tres com de vint-i-tres. El títol de l’espectacle, Yonquis del dinero, basat en el llibre homònim de Sergi Castillo Prats. El subtítol, Trenta anys fent el moniato. De l’11 al 13 de novembre.

Veuré al Teatre Mar i Terra una peça teatral que la Xarxa per la Inclusió Social va encarregar a Javier Matesanz i Rafel Gallego. Trista sona la pluja conta la història de dos indigents dins una barraca, la seva barraca, on s’aniran desenvolupant diferents situacions i tot tipus de converses. Dirigida per Javier Matesanz i interpretada per Marina Font i Joan Maria Pasqual. Divendres 11 de novembre a les 20 h.

Gaudiré amb la darrera criatura de La Calòrica, que ja des del títol promet. Què pot prometre un títol com De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda? Diria que somriure, riure i pensar a veure qui som jo de tots els integrants d’aquesta comunitat de veïns amb els problemes tan quotidians com els que planteja Joan Yago i no resolen ni Xavi Francés, ni tampoc Aitor Galisteo-Rocher, Esther López, Mònica López, Marc Rius ni Júlia Truyol. Imprescindible. Dia 11 al teatre Principal de Palma, dia 12 a Manacor i dia 13 al Principal d’Inca.

El Teatre Principal d'Inca serà l'escenari de la representació 'De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda?'
stats