Art
Cultura 13/09/2023

La Nit de l’Art durà a Palma obra d’Andi Fischer, Pedro Cabrita Reis i Teresa Matas

Més d’una vintena de propostes ompliran la quinzena de galeries i espais que participen en la vint-i-setena edició de l’esdeveniment

2 min
Presentació de la vint-i-setena edició de la Nit de l'Art

PalmaUn any més, la Nit de l’Art durà a Palma alguns dels noms més destacats del panorama artístic contemporani. Ho farà tant amb un vessant internacional, amb exposicions individuals –com la d’Inês Zenha a la galeria Pelaires sota el títol Everything that has been swallowed must return, i TATA! falling good, d’Andi Fischer, a la Kewenig– com també local, ja que amb aquest esdeveniment s’inauguraran les exposicions Vol interromput d’una papallona vermella, de Teresa Matas, a Aba Art Lab; Campos penetrables, de Susy Gómez, a la galeria Baró, i Balancí, de Laia Ventayol, a la galeria Maior de Pollença. També hi haurà propostes col·lectives a galeries com La Bibi i el CCA Andratx, i una exposició amb doble ubicació: es tracta de Variables, del mallorquí Josep Santamaria, que es podrà veure a les galeries Pep Llabrés i Fran Reus. 

La vint-i-setena edició de la Nit de l’Art oferirà quasi el mateix nombre de propostes que anys té l’esdeveniment: en total, el programa inclou vint-i-cinc aturades. La ruta en perd una, la de la galeria Horrach Moyà, que va tancar a principis d’estiu després de la mort del seu fundador, però suma nous escenaris, com les galeries M77, PGallery i l’Hotel de Mar Gran Melià, amb una proposta basada en l’obra El somni, de Franz Marc, i feta en col·laboració amb el Museu Thyssen-Bornemisza. Aquestes tres són algunes de les aturades que apareixen al mapa que il·lustra la Nit de l’Art d’enguany, com ho fan també l’exposició organitzada per ADEMA, i no així les propostes d’Es Baluard. 

La nova edició de la Nit de l'Art s'ha presentat a la galeria Aba Art Lab

A la Nit de l’Art d’enguany també s’hi afegeix la Llotja, espai que acollirà el projecte Mar interior, de l’artista Pedro Cabrita Reis, especialment concebut per a aquest espai i que s’inaugura aquest divendres, 15 de setembre, prèviament a la Nit. Des d’Art Palma Contemporani han volgut agrair la reincorporació d’aquest espai, “que havia quedat aturat en els darrers anys”, segons ha dit el president de l’associació Fran Reus, que també ha celebrat la incorporació de la Misericòrdia, lloc que dia 23 de setembre acollirà les mostres de les diferents galeries associades que es troben fora de Ciutat. Per la seva banda, Guillem Ginard, director insular de Cultura del Consell de Mallorca, ha assegurat que aquest espai estava “tancat i a les fosques” quan hi varen arribar i que han fet un esforç per poder-lo obrir i il·luminar a temps. 

En la mateixa línia ha parlat el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Palma, Javier Bonet, que ha repassat les propostes de Cort reivindicant la celeritat amb què s’han duit a terme. Pel que fa a Llorenç Perelló, actual director de l’Institut d’Estudis Baleàrics, s’ha posat a disposició d’artistes i galeristes per millorar els tràmits actuals en matèria cultural. “He de demanar disculpes per no haver resolt encara la convocatòria de fires i festivals de què aquesta Nit de l’Art està pendent”, ha assegurat, “tot i que pel que he pogut veure té la puntuació adequada”. S’ha de recordar que aquesta subvenció té prevista la resolució per a finals d’any, segons la mateixa web de l’IEB.  

stats