Cultura 23/11/2020

Neix Géiser, un nou format de festival de música en directe

A partir d'aquest dissabte, 28 de novembre, comença el calendari de concerts de cap de setmana que acollirà la finca Son Amar i que durarà fins al 8 de desembre

Clàudia Darder
5 min

PalmaNeix un nou festival de música a Mallorca: Géiser. A partir d'aquest dissabte, 28 de novembre, i fins al 8 de desembre, l'espai Son Amar acollirà un calendari de cites de cap de setmana amb propostes d'àmbit estatal i local. Rayden, Xanguito, Or i Jansky són alguns dels artistes i grups que hi actuaran. Contemporánea Music és l'empresa que hi ha darrere del certamen, que arriba amb la idea de "mantenir actiu el circuit musical". Així ho explica Felipe Menéndez, director de l'empresa que també programa el Jazz Voyeur, Origen i el Festival Musical de Port Adriano. "Quadrarem els horaris i l'aforament segons les restriccions indicades, però continuarem oferint música mentre ens ho permetin. La gent haurà d'estar asseguda, però és una manera de veure els grups en un altre format i de mantenir viu el circuit de l'illa". Cada cita inclourà tres grups o més. Les primeres actuacions es faran a l'exterior; després, els concerts sempre acabaran al gran teatre de Son Amar. En ambdós espais, els assistents tindran una taula amb servei de menjar i beguda.

El festival ja té tancades les dates per al calendari musical de la primavera, i aquest mateix dilluns vespre anunciarà els noms del cartell del darrer dia del Géiser aquesta tardor. Els amants de la música electrònica ja poden reservar el capvespre de dia 8 de desembre: Kiko Navarro, Mosaic i Round Shaped Triangles els faran rememorar les millors nits d'electrònica d'abans de la pandèmia.

El primer concert Géiser serà aquest dissabte, 28 de novembre. La música de Rayden, que també té llibres publicats, es caracteritza per fusionar gèneres musicals i compartirà amb el públic mallorquí la lírica de les seves lletres, sempre definides pel seu gènere d'origen: el rap. També actuarà Muerdo, banda que acaba de tornar a Múrcia després d'una gira a Santiago de Xile i Buenos Aires. Va ser en aquesta darrera ciutat on els membres d'aquest grup varen gravar el seu cinquè àlbum d'estudi, un projecte que s'acosta a les cultures i sonoritats de Llatinoamèrica. Segons diuen des del Géiser, Muerdo és una proposta "íntimament lligada al folklore i sons ètnics". Jansky serà el duet encarregat d'inaugurar aquest primer dia de concerts. Jaume Reus i Laia Malo ompliran Son Amar d'electrònica i poesia.

Diumenge, 6 de desembre, hi tocaran tres grups de rellevància dins el panorama musical local i espanyol. El cartell del segon cicle de concerts Géiser rebrà els grups mallorquins Xanguito i Or, i els menorquins Pèl de Gall, que presentaran disc nou.

Joan Muntaner, més conegut com a Xanguito, explica que tota la gira que tenia programada va cancel·lar-se de cop; arriba a indrets d'àmbit estatal i internacionals. "Vàrem haver de pensar un altre format d'espectacle per poder fer concerts, però el problema era que cada setmana canviava la normativa", comenta. Amb aquest nou format de directe, la banda ha fet uns set concerts: "Estam ben contents d'aquests pocs concerts que hem fet durant l'estiu, molt agraïts als ajuntaments i programadors que han comptat amb nosaltres perquè, veient com estava el panorama, les possibilitats de no fer-ne cap eren molt altes". El cantant i compositor del grup diu que "la gent té ganes de música en directe i d'accedir a la cultura". "Ho vàrem veure quan, dues hores després d'anunciar el primer concert que l'estiu, a Marratxí, ja s'havien esgotat les 400 entrades", recorda. Festivals com el Géiser, sosté, ajuden els músics a fer feina i permeten a la gent gaudir la música en directe. "Aquest serà el primer festival després de la pandèmia en què toquin en un mateix vespre més d'un grup, cosa impensable fins ara. Tenc moltes ganes de veure com funciona".

De tots els concerts que ha fet, Xanguito en treu una conclusió: la gent hi va conscienciada d'estar vivint una pandèmia i fa les coses com toca. Mascareta, distància de seguretat i res de ballar. "Estam tan habituats a veure la gent amb màscara que se'ns fa estrany veure el contrari. És exemplar, el comportament de la gent, i els programadors estan més tranquils a l'hora d'organitzar actuacions", afirma.

Les tres formacions estan nominades als premis Enderrock de la música balear. De fet, Xanguito i Pèl de Gall són els artistes amb més nominacions en la primera volta de la votació popular. Així, Xanguito està nominat a quatre categories, entre les quals la de millor disc de pop-rock pel seu darrer treball discogràfic, Milions d'estrelles; també opten a millor cançó pel tema que porta el mateix nom que l'àlbum. Per part seva, Pèl de Gall està nominat a tres categories: comparteix la nominació a millor disc de pop-rock pel treball A sa vostra salut. Així mateix, juntament amb Xanguito, comparteix nominació en la categoria de millor directe confinat per Paradís, mentre que Xanguito hi concorre amb Les estrelles sou vosaltres. Els guardons es lliuraran el 26 de novembre al teatre Xesc Forteza de Palma.

"Ens fa molta il·lusió tocar. Després de tot l'estiu sense concerts, que un festival compti amb tu i faciliti les coses per poder actuar s'agraeix molt. Tenim ganes de pujar a l'escenari", diu el cantant d'Or, Pau Franch. La cançó Mentre el món s'acaba, que la banda va treure durant el confinament, per part seva, està nominada a la categoria de millor cançó.

Donar un espai de gran format a la música en directe a Mallorca és una de les motivacions del Géiser. A més, la col·laboració amb Son Amar pretén aconseguir que el recinte es posi en marxa com un lloc idoni per oferir concerts i actuacions musicals. Méndez destaca les "grans possibilitats" que té Son Amar. "Amb l'aforament reduït al 50 per cent hi caben 700 persones", explica. "La gent té ganes de música", diu també, una afirmació que se sustenta en la bona acollida que ha tingut el festival, ja que les entrades s'estan venent "a bon ritme" i ha generat "molt d'interès".

stats