Comèdia
Cultura 07/07/2021

Neix el Festival Salat: humor viral contra la pandèmia

Santiago Segura, Ignatius Farray i Martita de Graná són alguns dels artistes convidats a Sant Feliu de Guíxols

3 min
L'humorista Martita de Graná participarà al festival Salat

BarcelonaL'anunci de cancel·lació del Festival Singlot l'any passat i la confirmació que aquesta iniciativa no tindria més edicions va deixar orfe el públic àvid d'humor als escenaris. Però el buit ràpidament s'ha omplert: The Project, l'empresa d'esdeveniments que impulsava el Singlot juntament amb El Terrat, estrenarà aquest divendres el Salat, un festival d'humor i comèdia que formarà part del Festival de la Porta Ferrada de Sant Feliu de Guíxols i que acollirà actuacions fins diumenge. "L'humor està en creixement. Cada vegada es consumeix més i en formats més diferents. El Salat agafa el relleu del Singlot però n'hem fet una relectura", afirma la directora artística del Salat, Anna Portomeñe.

El Salat neix com una prèvia als concerts de la Porta Ferrada i ha buscat artistes "d'estils d'humor molt diferents perquè tothom trobi les propostes que li agraden", diu Portomeñe. Hi haurà grans noms de la comèdia com Santiago Segura, Flo i José Mota, que pujaran a l'escenari amb El sentido del humor. "Són tres amics a l'escenari que s'ho passen molt bé dient bestiesa rere bestiesa. El seu és un humor molt blanc i familiar, pensat per a qualsevol edat", assenyala la directora del Salat. Els amants de l'estil de comèdia del Tricicle podran conèixer les anècdotes professionals d'un dels seus membres, Carles Sans, amb Per fi sol! L'actor desgrana a escena moments mítics de la companyia, com quan els van llepar a l'orella en una actuació al Japó i quan els seus pares el van veure actuar per primera vegada en un cafè teatre de Barcelona.

Impulsar el talent jove

Més enllà dels noms d'humoristes consolidats, el Salat també vol ser un aparador dels talents joves amb més ressò a les xarxes socials. Per això ha convidat artistes com Martita de Graná, que parla sense embuts del seu dia a dia i de situacions incòmodes que ha viscut. "Durant el confinament aquesta humorista va fer un creixement brutal. Ara s'ha convertit en un fenomen a les xarxes i està omplint teatres com ningú", subratlla Portomeñe, que apunta que un dels seus valors és "parlar de temes com la regla i la depilació amb una mirada crítica i trencant els tabús".

Santiago Segura, Flo i José Mota.

També hi haurà una funció conjunta d'Ignatius Farray amb Valeria Ros i Pablo Ibarburu, que per primera vegada a la història compartiran escenari, i L'apocalipsi de Catalunya Ràdio farà un programa amb públic en directe des del festival. Tot plegat respon, segons Portomeñe, a l'auge de l'stand-up comedy i les sessions de micròfons oberts que, des de fa un temps, proliferen a Barcelona amb espais com El soterrani, Comedy gold i L'altre. "Entre el públic jove, aquest tipus d'oci ha crescut moltíssim. En part ha sigut gràcies a la proliferació de podcasts. És un format que al principi té molt poc retorn econòmic, però resulta fàcil de fer i té molt d'èxit perquè els pots escoltar en molts llocs, fent feines de casa, fent esport o caminant pel carrer", diu Portomeñe, que també cita el programa La resistencia de Movistar+ com un dels propulsors del nou humor a l'Estat.

Davant aquest interès en augment, el festival Salat recull el guant amb la voluntat de crear un espai per riure i oblidar-se de la pandèmia. "Amb la crisi del 2008 ja hi va haver un boom de l'humor, i ara estem notant que torna a passar el mateix –afirma Portomeñe–. És un format que fa molta falta, perquè la gent té ganes de riure".

stats