Música
Cultura 15/02/2023

Neix Crui, el col·lectiu que vol recuperar els carrers de Palma amb música

Els membres del grup consideren que Ciutat ha perdut espais de "trobada" que consideren "clau per fer xarxa"

2 min
Cartell del primer concert de Crui, fet per l'artista Joan Bennàssar.

PalmaMar Grimalt, ORA i Salses són els músics que tocaran al primer concert organitzat per Crui, un col·lectiu autogestionat que comença a caminar aquest dissabte, dia 18 de febrer. La cita, en què també punxarà el DJ Buarns, és a Palma, a l'aire lliure: a la plaça de Quadrado. De fet, aconseguir que la música reconquereixi els carrers de Ciutat és una de les raons de ser del col·lectiu: "Som persones que compartim la necessitat de generar i recuperar espais per a la música i la cultura al carrer a la nostra ciutat", explica Pere Font, un dels cinc membres de Crui.

Des de la mirada del col·lectiu, Palma ha anat perdent "espais de trobada", que consideren "clau per fer xarxa, relacionar-nos d’igual a igual i crear projectes de caràcter popular". La transformació que el turisme de masses ha provocat a Palma també ha animat aquest grup de gent a organitzar-se per "donar vida a una ciutat cada vegada més venuda al turisme, amb activitats a espais poc convencionals, descentralitzats i sempre a l’aire lliure".

Font assenyala que es tracta, a més, de donar "una alternativa" a la privatització sistemàtica" dels espais d'oci: "Ara mateix, a Ciutat és molt complicat trobar una festa que no sigui dins un bar. Locals on moltes vegades has de pagar per entrar", lamenta.

Els membres de Crui tenen clar que no volen promoure concerts i esdeveniments de gran format, "massificats": "No és que vulguem poca gent, però tampoc tenim la intenció que es massifiquin els esdeveniments. L'entrada ha de ser lliure, ha de venir qui en tingui ganes", insisteix Font. La idea que tenen és fer entre quatre i sis esdeveniments l'any.

En català

Més enllà de recuperar i transformar espais per donar vida als carrers de Ciutat, entre les línies d'actuació de Crui s'apostarà pel talent local i la música en català. "Volem ser un altaveu per a músics i grups, i donar suport a la creació, la innovació i la qualitat que germinen a la nostra terra.

stats