Cultura 07/12/2022

'Mou la llengua': una paròdia esportiva per animar els illencs a mantenir el català

El Govern balear llança una campanya per fomentar l'ús social de l'idioma propi

2 min
Fotograma de l'espot.

PalmaAlícia és al gimnàs i està a punt de demanar a l'entrenador quina hora comença la classe de pilates. Tot apunta que ho farà en català, però... finalment canvia de llengua i es passa al castellà. Aquesta escena és el punt de partida de l'espot humorístic que el Govern balear ha llançat per dona el sus a la campanya 'Mou la llengua'. Es tracta d'una paròdia esportiva, feta en clau d'humor, que vol animar els illencs a mantenir la llengua sempre que sigui possible i, sobretot, a iniciar les converses en català. "Només tu pots donar més minuts al català", acaba dient el vídeo.

L'espot és la primera acció de la campanya 'Mou la llengua', que té l'objectiu augmentar l'ús social del català a les Illes Balears en un context de clar retrocés, especialment entre els joves. Per ara, la Direcció General de Política Lingüística ha habilitat una pàgina web on hi ha el vídeo i diferents recursos, tant destinats als catalanoparlants com a les persones que tenen altres idiomes com a llengua materna i volen aprendre català. La idea, segons ha detallat la directora general Beatriu Defior, és que l'espai aixoplugui tots els recursos destinats a la llengua, tant els que posa en marxa l'Executiu com altres institucions i entitats.

"La campanya comença per la part més fàcil: convidam els catalanoparlants que no renunciïn innecessàriament a la llengua i que comencin les converses en català", ha afirmat Defior. "Els parlants són una part imprescindible i només que tots emprassin la llengua en totes les situacions possibles la situació canviaria molt, la llengua seria molt més present", ha afegit la directora general. Més endavant, trauran vídeos i recursos destinats a altres col·lectius, com ara els joves o les persones nouvingudes.

El secretari autonòmic de Política Lingüística, Miquel Àngel Sureda, ha dit que "l'objectiu és que sigui una campanya de llarga durada i tingui continuïtat, donant diferents missatges". Quant als joves, ha remarcat que "tenen un alt coneixement de la llengua catalana, però l'ús social està en clar retrocés". Per la seva banda, el conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, ha remarcat que les institucions "tenen el deure d'augmentar-ne l'ús", així com de crear les condicions "per arribar a la igualtat plena entre les dues llengües".

Situació preocupant de la llengua

Company, Defior i Sureda han remarcat la situació "preocupant" de la llengua pròpia. "Aquestes accions són necessàries per revertir la situació", ha dit Company. Defior ha apuntat a diversos factors que han fet que s'hagi arribat a aquesta situació, sobretot l'augment de població a l'Arxipèlag les darreres dècades, l'impacte del turisme i la globalització. "Som conscients de la posició delicada del català i hi hem de donar una resposta", ha tancat Sureda.

stats