Música

Un mort i més de quaranta ferits al Medusa Festival de Cullera

Una ventada molt forta fa caure diverses parts de l'estructura de l'escenari

4 min
Equips d'emergènicies al Medusa Festival.

ValènciaUn jove de 22 anys de la localitat manxega de Daimiel ha mort aquest dissabte durant el Medusa Festival de Cullera (Ribera Baixa), després que una forta ventada fes caure un dels escenaris i l'estructura de l'entrada del recinte, inclòs un cartell de grans dimensions. En total, han sigut més de quaranta les persones que han patit ferides de diferent consideració, com politraumatismes i contusions. D'aquestes, 32 han necessitat algun tipus d'atenció hospitalària, i n'hi ha cinc d'ingressades. La que està més greu és una jove de 19 anys amb una fractura a la columna vertebral que està a l'espera de ser operada. Dues noies més, de 19 i 20 anys, han patit una fractura de tíbia i pelvis, i una altra també per fractura. La conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública del govern valencià no ha facilitat dades sobre la cinquena persona ingressada.

L'accident s'ha produït cap a les quatre de la matinada, quan una forta tempesta de sorra ha envaït el recinte del festival de música electrònica, que es troba al costat de la platja de la localitat. El caos generat per la ventada hauria provocat la incredulitat de molts assistents, que, segons testimonis recollits per l'agència Efe, haurien definit el moment com a més propi de "la pel·lícula Jumanji" que d'un festival de música. Una altra jove ha explicat que estaven ballant quan, "de sobte, van començar a caure les coses", en un episodi que "no va durar més de 15 minuts".

Alguns assistents denuncien que el festival s'hauria d'haver suspès, i ho justifiquen perquè part de l'escenari central va caure hores abans de l'accident mortal. En concret, arran d'un petit esclafit sec que es va produir durant l'actuació de Steve Aoki, programada a partir de les 20.30 h i que va acabar abans de les 22.00 h.

Sobre el desallotjament del recinte, els joves assistents han ofert diverses versions, ja que mentre alguns han explicat que van poder sortir "molt tranquil·lament i sense problemes" perquè "van seguir el flux de gent" fins a l'accés principal, d'altres han qualificat el moment de "caòtic" perquè "res" estava controlat per l'organització.

Des de la Guàrdia Civil han defensat que l'evacuació va ser un "èxit". Així ho ha dit el capità José Vicente Ruiz, que ha posat en valor el fet que van abandonar el recinte prop de 50.000 persones en només "40 minuts". Només s'hi van quedar els allotjats al càmping, amb una capacitat per a 12.000 persones. Ruiz ha confirmat que es van registrar "ràfegues de vent virulentes i imprevistes" i que en el mateix hospital de campanya es va atendre 21 persones, nou de les quals van ser traslladades a diversos hospitals. També ha explicat que alguns ferits van ser transportats amb vehicles particulars.

A preguntes dels periodistes, Ruiz ha confirmat que les instal·lacions "haurien passat els controls tècnics necessaris per a obtenir l'autorització", una informació que ha corroborat l'alcalde de Cullera, Jordi Mayor, que ha assegurat que el festival comptava amb "tots els permisos i garanties administratives". Per la seva banda, la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha defensat que l'alerta vermella decretada en algunes comarques del País Valencià obeïa sobretot a l'onada de calor prevista al conjunt del territori i que els "vents huracanats" s'esperaven a l'interior però no a la costa.

Un esclafit amb ràfegues de 100 km/h

Darrere de la forta ventada registrada a Cullera hi ha un fenomen conegut com a esclafit que té lloc quan núvols carregats d'humitat xoquen amb unes masses d'aire extremadament seques. No es registren pluges importants perquè l'aigua s'evapora abans d'arribar al sòl per efecte de la calor però l'aire es refreda ràpidament i, al pesar més que el calent, es desploma sobre el sòl en pocs segons i s'expandeix horitzontalment a gran velocitat. Unes de les seves conseqüències són grans pujades de temperatura i ràfegues molt fortes, que de vegades superen els 100 km/h. Es tracta d’un fenomen que, tot i no ser nou, sí ha incrementat la seva freqüència, augment que es vincula al canvi climàtic i a un major nombre d’onades de calor.

Nombrosos assistents han abandonat el recinte del Medusa Festival Musical de Cullera aquest dissabte al matí.

El Medusa Festival de Cullera va començar dimecres amb actuacions en petit format i tenia previst rebre més de 300.000 visitants fins aquest diumenge, sent els dies del cap de setmana els de més afluència i concerts. Entre els artistes que hi havien de participar destacaven noms com Steve Aioki, Timmy Trumpet, Michael Bibi o Carl Cox.

Els organitzadors han cancel·lat el festival i han manifestat la seva desolació mitjançant una nota de premsa. "Estem totalment consternats davant el que ha passat aquesta matinada". També han volgut expressar el seu "profund i sincer condol als familiars i amics per les fatals conseqüències" de l'accident.

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, també ha traslladat el seu condol a la família i amics de la persona morta i ha lamentat el “terrible accident” que, segons ha escrit en el seu compte de Twitter, “ens commociona a tots”. Puig ha afegit que segueix “amb atenció” l'evolució dels ferits.

Recinte del Medusa Festival Musical de Cullera aquest dissabte al matí, amb la presència d'un vehicle de la Guàrdia Civil.
stats