Cultura 30/04/2022

'Morlanda', una revista a la recerca de les veus i el talent creatiu més joves

3 min
Miquel Noguerol, Margalida Galmés, Toni Bauçà i Joan Truyols.

PalmaEl 21 d’abril, just abans de Sant Jordi, va veure la llum el número 0 de la revista Morlanda: un espai de creació literària i artística que neix a Manacor, en català i amb la voluntat de ser una plataforma on se sentin benvingudes totes les veus dels territoris catalanoparlants. Serà una publicació semestral i hi caben diferents formes d’expressió: des del relat fins a la poesia, sense oblidar la glosa, la il·lustració, el còmic... “Volem que sigui un espai de llibertat total, especialment per a les veus joves”, apunta un dels quatre responsables d’aquest projecte, Toni Bauçà. En aquesta aventura l’acompanyen Margalida Galmés, Miquel Noguerol i Joan Truyols. 

Aquest número 0 és la carta de presentació de Morlanda i l’inici de la campanya per aconseguir subscriptors i fer que el projecte se sostengui. Noguerol explica que l’equip està “content de l’acollida” que està tenint la revista, però també admet que s’hauran de fer més campanyes perquè el projecte duri. Alguns dels autors que han participat en aquest primer exemplar –que es pot trobar únicament en digital– són la manacorina Aina Fullana, autora de la novel·la Els dies bons, guanyadora del Premi València de narrativa en català 2021; i el músic Miquel Serra, que ja va demostrar la seva capacitat creativa més enllà de la música en la publicació de relats Pendents que arribin els conqueridors. Inclou també una il·lustració de l’il·lustrador Pato Conde, una entrevista a l’artista multidisciplinària Lluïsa Febrer i un text del dramaturg i director de teatre Miquel Mas Fiol, entre d’altres. La il·lustració de la portada, de Bel Gomila, és també tota una declaració d’intencions: Morlanda convida a la calma, a la pausa i a la lectura tranquil·la i conscient. 

“És cert que la revista neix a Manacor, però la idea no és que sigui local, sinó que arribi a tots els indrets catalanoparlants on hi hagi algú que la vulgui llegir. Crec que és interessant que surti de la perifèria, que sigui de Manacor i no de Barcelona o de Palma”, diu Noguerol. Per la seva banda, Bauçà considera que és “simbòlic” que sorgeixi de la capital del Llevant: “Al poble sempre hi ha hagut molt d’ambient literari des de mossèn Alcover, però també pensam que és important treballar per i amb les generacions més joves”. 

“El que pretenem amb Morlanda és oferir una plataforma de creació perquè escriptors i artistes tinguin una oportunitat de publicar abans d’arribar al món editorial. Tinc la sensació que, especialment des de la pandèmia, hi ha tanta creació literària i artística que fan falta espais per gestionar-la i acollir-la”, explica per part seva Margalida Galmés. 

El número 1

Després del 0 vindrà el número 1, i l’equip assenyala que ja el té “pràcticament tancat”. Seguirà la línia del que es pot veure a la publicació disponible:“Cercam textos, i altres obres, de qualitat, frescos, innovadors, originals...”, diu Truyols, que recorda que la revista no pretén ser “un espai de crítica, sinó de creació”. A més, la idea és crear una xarxa estimulant:“Per internet tothom pot exposar la seva obra del tipus que sigui, però d’aquí a visibilitzar-la i que arribi a més públic hi ha una passa. Crec que això és el més complicat. Existeixen altres iniciatives més enllà de Morlanda, però segurament encara en falten. Nosaltres volem aportar-hi el nostre granet d’arena”, remarca Truyols. 

Els fundadors de la revista reivindiquen que es tracta d’una proposta que vol ser innovadora, rupturista, de qualitat;jove, però des de la perspectiva del que és nou. Tothom està convidat a enviar-hi els seus textos, les seves il·lustracions. Galmés, Truyols, Noguerol i Bauçà són els que valoren i fan la tria del contingut que sortirà a la revista, i estan desitjant llegir i conèixer tot el que la gent amb inquietuds literàries i artístiques tenen ganes de dir.

Il·lustració de la portada del n. 0 de la revista 'Morlanda'.
stats