Obituari
Cultura 24/04/2014

Mor el poeta polonès Tadeusz Rózewicz als 92 anys

Candidat diverses vegades al Premi Nobel, va ser traduït al català en una extensa antologia publicada per Edicions 96, 'Udols d'un llop de paper'

Ara / Efe
1 min

BarcelonaTadeusz Rózewicz, poeta, escriptor i dramaturg polonès candidat diverses vegades al premi Nobel, ha mort a Wroclaw aquest dijous als 92 anys d'edat. Va néixer el 1921 a la ciutat de Radomsko, a la Polònia central. Malgrat la seva precocitat literària, la seva trajectòria es va veure truncada amb l'esclat de la Segona Guerra Mundial, en la qual va combatre. Amb tot, la seva extensa obra el va fer optar diverses vegades al premi Nobel.

Rózewicz és autor de més de cinquanta llibres de poesia. Va debutar com a poeta l'any 1947, amb un volum titulat 'Niepokój' ('Ansietat'). Va ser un dels primers autors que van denunciar la crueltat dels seus temps, rebutjant les formes romàntiques i fent servir la poesia com un mitjà de catarsi. Entre les seves obres de poesia també destaca 'Matka odchodzi' ('Mother Departs', 1999).

A més, va escriure obres de teatre en les que va introduir un nou tipus d'heroi, sovint amb una identitat poc definida i una actitud passiva i inestable. Entre els seus textos teatrals més coneguts s'inclouen 'Kartoteka' ('The Card Index', 1960), 'Stara kobieta wysiaduje' ('The Old Lady Sits Waiting', 1969) i 'Pułapka' ('The Trap', 1982).

Rózewicz vivia a Breslau des de 1968. La seva darrera publicació, una col·lecció de poemes i prosa curta, data del 2008 i es titula 'Kup kota w worku' ('Buy a Pig in a Poke'). Edicions 96 va publicar en català gran part de la poesia de Tadeus Różewicz amb l'antologia poètica 'Udols d'un llop de paper', traduïda per Josep-Antoni Ysern.

stats