Cultura 11/03/2022

Mor el musicòleg Xavier Carbonell

El català va desenvolupar la seva vida artística i personal a Mallorca

ARA Balears
1 min
Fragment del documental Xavier Carbonell, L'Esmalt Clivellat

El músic i musicòleg Xavier Carbonell i Castell va morir aquest dijous a Mallorca a 69 anys. Era professor del conservatori de música de l'illa i acadèmic de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Sebastià de Palma. Amb la seva mort se'n va un dels majors estudiosos de la música i que han tingut un paper important en la cultura musical de l'illa.

Carbonell arribà a Mallorca el 1982 i inicià la carrera de concertista, com a solista o formant part de conjunts de cambra com ara la Camerata Instrumental de la Universitat de les Illes Balears o la Camerata Vocale. Anys després va obrir una nova faceta a la seva carrera cultural i compaginà els concerts amb la docència. Com a pedagog, cal destacar la tasca que ha fet des de l’Escola de Pedagogia Musical de Ciutat i la creació del Taller de Composició, a Palma, com també la direcció dels Encontres de Joves Estudiants de Música, que es fan anualment a Sóller.

Des del 1996 era professor del Conservatori de Superior de Música de les Illes Balears. Ha estat membre fundador de l’Institut Pau Villalonga de Musicologia, des d’on ha col·laborat en l’elaboració d’un corpus de la iconografia musical i d’instruments antics, i en la confecció dels catàlegs dels fons musicals dels arxius de Mallorca. A més, Carbonell també va publicar articles sobre el món de la música en nombrosos setmanaris i revistes. 

La seva producció compositiva comprèn un centenar d’obres escrites per a diferents formacions instrumentals, vocals i electroacústiques.

stats