Obituari

Mor Michael Gambon, actor de 'Harry Potter' i 'El detectiu cantant'

L'intèrpret, que tenia 82 anys, va fer-se una llarga trajectòria al cinema, a la televisió i al teatre

3 min
Michael Gambon interpretant al professor  Dumbledore a una de les películes de Harry Potter

BarcelonaL'actor irlandès Michael Gambon (Dublín, 1940 - Essex, 2023) ha mort aquest dijous als 82 anys. Gambon va iniciar i construir una llarguíssima trajectòria professional als escenaris, però fora del Regne Unit va ser reconegut, sobretot, pels seus papers en produccions audiovisuals. L'intèrpret es va fer especialment conegut a la minisèrie El detectiu cantant (1986), on encarnava un escriptor fracassat de novel·la negra malalt i prostrat en un llit d'hospital. Els més joves el poden recordar pel seu paper d'Albus Dumbledore a la saga de pel·lícules de Harry Potter. Gambon hi va assumir el rol el 2002, després de la mort de Richard Harris, i va aparèixer als últims films de la saga, a partir de Harry Potter i el pres d'Azkaban.

Abans, però, l'intèrpret es va lluir als escenaris, amb obres de teatre d'autors com Harold Pinter, Samuel Beckett i Shakespeare. El 1986 va fer el paper protagonista de la minisèrie El detectiu cantant, basada en la novel·la de Dennis Potter, que li va portar el primer èxit fora dels teatres. La ficció de la BBC va rebre nombrosos guardons i va ser considerada el 20è millor programa de televisió segons el British Film Institute. El 2003 se'n va fer una adaptació al cinema protagonitzada per Robert Downey Jr. i Mel Gibson.

Un any després d'aquell èxit, Gambon va protagonitzar Panorama des del pont d'Arthur Miller, dirigit per Alan Ayckbourn, que li va valdre un premi Olivier a la millor interpretació. Tot i que ja havia fet alguna irrupció al món del cinema, no va ser fins al 1989 que va començar a compaginar la feina als escenaris amb l'audiovisual. Aquell any va protagonitzar El cuiner, el lladre, la seva dona i el seu amant, dirigida per Peter Greenaway i protagonitzada per Helen Mirren. Més endavant va interpretar Fiódor Dostoievski a The gambler (1997) i va participar també en el drama polític The insider (1999) i al film de terror de Tim Burton Sleepy Hollow (1999), entre d'altres.

El personatge d'Albus Dumbledore

Durant la primera dècada dels 2000, Gambon va intensificar la seva feina al davant de les càmeres. El paper pel qual el recordarien les generacions més joves és el d'Albus Dumbledore a la saga de Harry Potter. En una entrevista al portal digital Future Movies sobre aquest personatge, Gambon va dir: "En realitat no he d'interpretar a ningú. Només em poso una barba i faig de jo mateix. En realitat mai em converteixo en un personatge, sempre interpreto una part de la meva personalitat". Durant aquella època també va participar en films com Gosford Park (2001), de Robert Altman; Amazing Grace (2007), de Michael Apted, i El discurs del rei (2010), de Tom Hooper.

L'actor britànic Michael Gambon en una imatge recent

Després de treballar en algunes obres de teatre de Samuel Beckett com Fi de partida i Eh Joe, Gambon va començar a retirar-se dels escenaris. El 2014 va explicar que li costava recordar el text, que això l'entristia però que no es veia capaç de fer llargues escenes de teatre com abans. Poc després també va veure's obligat a renunciar als projectes audiovisuals. El 2015 i el 2018 va fer dues breus incursions a la primera i la tercera temporada de Fortitude, i poc després es va anunciar que apareixeria a la comèdia Breeders, protagonitzada per Martin Freeman a la HBO. Tot i això, l'abril del 2019 la cadena va anunciar que Gambon havia abandonat el projecte perquè tenia problemes de memòria.

Els actors de la saga de Harry Potter: una estructura d'estat

Entre altres coses, l'univers cinematogràfic de Harry Potter ha sigut una exhibició del talent actoral britànic, pràcticament una estructura d'estat. Representants extraordinaris de diverses generacions d'actrius i actors del Regne Unit van omplir les pel·lícules amb la seva experiència. A més de Michael Gambon, es van posar al servei de les aventures dels mags de Hogwarts Emma Thompson, Timothy Spall, David Tennant, Alan Rickman, Helena Bonham Carter, Richard Harris, Julie Walters, Robbie Coltrane, Maggie Smith, John Hurt, Gary Oldman...

stats