Música
Cultura 22/09/2023

Mor Ferran Gallart, el cantant dels Strombers

El músic de Santpedor va ser un dels fundadors de la banda de Cardona

2 min
Ferran Gallart, el cantant dels Stormbers

BarcelonaFerran Gallart, el cantant dels Strombers, ha mort aquest dijous a causa d'un càncer de còlon. Així ho ha comunicat el grup a les xarxes socials. "El Ferran ha sigut l'ànima dels Strombers que tant i tant ha fet gaudir més d'una generació en nombroses festes d'arreu del país, desprenent sempre bona energia i felicitat", diu el grup a Facebook. De fet, la malaltia de Gallart ja havia obligat a cancel·lar la gira que havien de fer aquest estiu.

Estimats seguidors i seguidores dels Strombers, lamentem comunicar-vos que el Ferran Gallart, el nostre cantant, ens ha...

Posted by Strombers on Thursday, September 21, 2023

Efectivament, el circuit de festes populars va ser l'hàbitat dels Strombers, una banda de ska-rock l'embrió de la qual va sorgir a finals dels anys 90 en un bar de Cardona. Amb el vent a favor de l'escena mestissa d'aquells anys, Gallart, nascut a Santpedor el 1973, va destacar de seguida com a frontman ideal per conduir un repertori eminentment festiu. Un bon testimoni n'és el primer disc del grup, Fiesta ilegal Vol. 1 (2003), que incloïa cançons com Borracha, amb lletra de Berto Romero. Tanmateix, l'estil dels Strombers es va consolidar a partir de Que ruli (2005), l'àlbum d'El meu poble, La dansa del sonat i La nit de Sant Joan. Mantenien l'ska com a pal de paller, però ja treien el cap temàtiques populars que acabarien de perfilar l'estil d'una banda que al llarg dels anys va fer homenatges a diferents festes i sons d'arrel. Per exemple, Tocant el cel amb la mà, una cançó de l'àlbum Jrujenjúnjel (2012) dedicada al món casteller, i el videoclip de la qual va comptar amb la col·laboració dels Minyons de Terrassa.

Segurament el disc que millor reflecteix l'esperit dels Strombers sigui Tavernaris (2015), un homenatge a les tavernes, els bars i "a les cambreres i els cambrers que serveixen les nostres copes i que fan que el nostre temps de taverna passi tan de pressa que sempre tinguem ganes de tornar-hi". Aquest disc, més connectat amb grups com Los Fabulosos Cadillacs, afegia amb més determinació la influència llatina, i fins i tot incloïa una versió de Gracias a la vida, de Violeta Parra.

Ferran Gallart també va publicar Gira la lluna. Cançons i contes per anar a dormir (Nanit Editorial, 2021), un llibre il·lustrat per Anna Grimal i inspirat en cançons dels Strombers. També va ser el compositor de l'himne de la Unió Esportiva Castellnou i del Futbol Club Fruitosenc.

stats