Obituari

Mor als 82 anys Ryan O'Neal, el protagonista de 'Love story'

Tot i aparèixer a 'Barry Lindon' i a 'Nickelodeon', 'Love story' va ser la pel·lícula que va marcar la seva carrera

ARA
4 min
L'actor Ryan O'Nea, en una imatge del 1973

Ryan O'Neal, l'actor que va interpretar el paper d'Oliver Barrett a Love story, ha mort aquest divendres, segons ha informat el seu fill a Instagram. Tenia 82 anys. "Això és el més dur que he hagut d'explicar mai, però aquí va. El meu pare ha mort avui en pau, acompanyat de tot el seu equip, que l'estima com ell ens ha estimat. És un moment difícil per a la meva dona Summer i per a mi, però ens agradaria compartir alguns sentiments amb vosaltres perquè sapigueu quin gran home era. Sempre ha estat el meu heroi. Quan jo vaig néixer, el 1967, ell ja participava a la sèrie de televisió Peyton Place. Allà va conèixer la meva mare, Leigh Taylor-Young. Va convertir-se en una estrella internacional amb Love story a principis dels 70, una dècada en la qual va triomfar a la pantalla gran amb pel·lícules com What’s up, doc?, Paper moon, Barry Lyndon, A bridge too far, The main event and the driver. És una llegenda de Hollywood".

El 2001, a O'Neal li van diagnosticar una leucèmia, i el 2012 un càncer de pròstata. O'Neal havia treballat des de molt jove en diferents sèries de televisió, però només havia protagonitzat dues pel·lícules poc importants quan Miller el va escollir per al paper que canviaria la seva carrera artística, el d'Oliver Barrett, un jove de casa bona que juga a hoquei i està casat amb una dona moribunda, un paper interpretat per Ali Mc Graw. Va ser ella, de fet, qui va convèncer la Paramount que fitxés O'Neal per al paper; l'estudi no el volia de cap de les maneres, però l'actriu va aconseguir que optessin per ell. I no es van equivocar: Love story es va convertir de cop en un èxit mundial i un dels films més populars de la dècada dels 70. L'actor va ser nominat als Oscars per aquest paper.

Una onada de popularitat que no va tenir continuïtat, però. Tot i que va treballar en més pel·lícules, algunes tan importants com Barry Lindon, de Stanley Kubrick (1975), i que va actuar al costat de figures com Barbra Streisand, a Què em passa doctor? (1972), el cert és que O'Neal no va aconseguir mai reviure la fama de Love story. Va ser també a la dècada dels 70 que va protagonitzar un altre film força conegut al costat de la seva filla, Tatum O’Neal: Lluna de paper (1974), dirigit per Peter Bogdanovich. Tatum tenia tan sols 10 anys i es va convertir en la persona més jove a guanyar l'Oscar a la millor actriu secundària.

Ryan O'Neal va néixer a Los Angeles, Califòrnia, el 1941. El seu pare, Charles O'Neal, era un guionista de Hollywood d'origen irlandès i la seva mare, Patricia Callaghan, actriu. Abans de convertir-se en actor va ser boxejador i no va ser a la meca del cinema on va començar la seva carrera com a intèrpret sinó a Alemanya, on s'havien traslladat els seus pares. No va passar per cap escola d'interpretació però quan la família va tornar a Los Angeles va iniciar una exitosa carrera a la televisió. L'èxit a la pantalla petita va arribar amb Peyton Place, que va rodar durant cinc anys, entre 1964 i 1969. El seu paper de Rodney Harrington al llarg de mig miler de capítols el va convertir en un rostre popular.

Tràiler de 'Love Story'

A finals de la dècada dels 70, la seva carrera va iniciar un cert declivi. El 1978, Paramount li va oferir participar en una seqüela de Love story: Oliver's story. Va acceptar-ho, tot i deixar clar que no li feia gaire gràcia el projecte i així ho va dir en una entrevista: "Les seqüeles són com productes de rebaixes i aquesta ho és, definitivament", va dir. Els crítics hi van estar d'acord. A la dècada dels 80 i 90 no va parar de treballar però en papers de molta menys repercussió. El 1998 va tornar a treballar sota la direcció de Miller a Burn Hollywood! Una de les seves últimes aparicions va ser a la sèrie Bones, on va aparèixer en diferents temporades entre 2006 i 2017.

Més enllà de la seva carrera com a actor, Ryan O'Neal va ser notícia pels problemes d'addiccions i de violència. A principis dels anys 60 va estar casat amb l'actriu Joanna Moore, amb qui va tenir dos fills, el Griffin i la Tatum. Quan es va divorciar, es va quedar amb la custòdia dels dos fills pels problemes d'addiccions de la seva dona. Després es va casar amb Leigh Taylor-Young, amb qui va tenir el seu fill Patrick, i es va separar el 1971. A finals dels anys 70, va conèixer l'actriu Farrah Fawcett, amb qui no es va casar però sí que va compartir de manera intermitent la seva vida, fins a la mort de l'actriu per culpa del càncer, el 2009. Amb Fawcett va tenir un fill, Redmond, que va tenir problemes amb les drogues i va arribar a viure al carrer i a passar per la presó. El 2007, O'Neal va ser detingut acusat d'agredir amb una arma el seu fill gran, el Griffin, durant una baralla familiar. Tampoc va tenir gaire bona relació amb la seva filla Tatum, que el va arribar a acusar d'haver-ne abusat. Ambdós, aparentment, es van reconciliar i van filmar un reality el 2011, The O'Neals, que només va tenir vuit episodis.

stats