Cultura 03/08/2014

Montserrat Caballé reapareix dalt d'un escenari després dels problemes de salut i amb Hisenda

Al festival de Cambrils, la soprano va oferir una actuació poc lluïda pels seus impediments físics i per un recinte a l'aire lliure poc preparat per a una actuació lírica

Efe
2 min

CambrilsLa soprano Montserrat Caballé, acompanyada de la seva filla, Montserrat Martí, va protagonitzar aquest dissabte al vespre a Cambrils una tornada als escenaris a mig gas, després de set mesos d'absència a causa a diversos problemes de salut que han llastrat la seva actuació.

El 40è Festival Internacional de Música de Cambrils va acollir la reaparició de la diva, de 81 anys, després que a finals del 2013 patís una caiguda a causa d'un ictus i es fracturés l'húmer, cosa que la va obligar a passar pel quiròfan, i després de la imputació, a l'abril, per frau fiscal. Al maig va declarar des de casa perquè va al·legar problemes de salut.

"De l'operació del braç, em fa mal la cama. Sé que és molt rar, ja m'ho diuen els metges", va fer broma davant el públic la soprano, que recolzava el braç dret en una crossa mentre cantava, i descansava en una cadira quan la seva filla la rellevava en solitari en alguns trams del recital, com quan va interpretar 'Canticel'.

Una actuació poc lluïda

A duo, mare i filla han cantat peces com 'Ave Maria', de Donizzetti, 'O mio babbino caro', de Puccini, 'Habanera', de Penella, o 'La tarántula', de Giménez, davant un públic que, tot i omplir bona part de la improvisada platea del Parc del Pinaret de Cambrils, va deixar buides les grades del fons del recinte. "Pràcticament el 50% del públic era estranger, sobretot rus, però també francès, belga o alemany", van explicar fonts de la promotora que organitza el festival.

L'espai escollit per a la seva reaparició, un parc a l'aire lliure sense l'acústica adequada per a aquest tipus d'actuacions, tampoc ha contribuït al lluïment de la soprano, en la que serà la seva única actuació d'aquest estiu a Catalunya. També a causa de la pluja s'ha modificat part del programa anunciat, segons ha explicat la mateixa Caballé, que, en diverses ocasions i entre sonores rialles, ha fet broma sobre la seva edat i el seu delicat estat de salut, que li han impedit brillar com en altres ocasions.

La sorpresa de la nit ha estat la inesperada presència a l'escenari del tenor de Ripoll Jordi Galán, conegut després del seu pas pel programa 'La Voz' de Telecinco, que ha interpretat diverses peces en solitari i altres acompanyant Montserrat Caballé i Montserrat Martí. "Fa sis mesos em van trucar per telèfon i em van demanar que li fes una audició, que era un noi que volia estudiar cant. En escoltar-lo, em vaig emocionar. Malgrat faltar-li formació, cantava amb el cor", va explicar Caballé, convertida en mentora de Galán.

stats