Música
Cultura 27/08/2014

El món de la cultura recorda la grandesa de Peret

Francesc Ribera 'Titot', Alguer Miquel, Martí Sales i Delfín Amaya, entre d'altres, qualifiquen el músic d'"un exemple de dignitat" i lloen la seva tasca com a promotor de la rumba catalana

Ara
2 min
Peret a les festes de la Mercè del 2013 / CÈLIA ATSET

BarcelonaLa mort de Peret ha desembocat en una allau de missatges de condol, records i tristesa a les xarxes socials. Amics, companys d'escenaris i personalitats del món cultural han recordat el rei de la rumba catalana i les seves cançons. El músic Delfín Amaya de Los Amaya ha lloat la seva capacitat "per dominar la rumba", mentre que el mànager Javi Zarco l'ha definit com "un exemple de dignitat i de no tenir por".

Per als membres de La Pegatina, Peret va ser un mestre, ja que van "néixer i créixer escoltant les seves cançons", explica el cantant del grup, Adrià Salas, que diu que "va fer molt de bé per a la integració gitana, la rumba i el folklore català". Peret també va ser una influència per a Txarango, que reconeixen que "moltes de les coses que fem són culpa seva". El cantant de la formació, Alguer Miquel, ha destacat "l'alegria, l'esperit de fer ballar la gent i de celebrar la vida" de l'artista i ha dit que "tots intentem tocar la guitarra com ho feia ell".

De la seva banda, Fermín Muguruza ha explicat que quan treballava a un programa de Ràdio 3 va posar la cançó 'Voy voy' de Peret. "Em recorda el meu pare i l'associo a moments de felicitat", ha dit Muguruza. Ell i Peret van conèixer-se personalment anys més tard, quan van gravar el disc de tribut. Muguruza va acceptar participar-hi sota la condició de cantar en euskera i, en trobar-se amb Peret, "em va dir que seria ell qui cantaria" en aquest idioma. Segons Muguruza, "va ser un moment preciós que sempre em quedarà a la memòria".

Per al cantant de Brams, Francesc Ribera 'Titot', Peret s'ha convertit en "un referent de l'imaginari col·lectiu". Ribera n'ha recordat "la gran humanitat, l'alegria que el caracteritzava i la capacitat d'empatia" i ha agraït a les xarxes socials tota la tasca del seu company de professió.

El grup La Pegatina també ha lamentat la mort del cantant amb un vídeo d'un dels concerts en què van compartir escenari.

De la seva banda, el cantant Alejandro Sanz li ha desitjat bon viatge.

El còmic Berto Romero també ha donat les gràcies al cantant i ha enllaçat una llista de Spotify amb els seus èxits.

"S'obren les portes del cel per rebre el rei de la rumba catalana", ha dit l'actriu Txe Arana.

L'escriptor i traductor Martí Sales ha subratllat la grandesa del cantant.

El polític i escriptor Alfred Bosch també ha expressat el seu condol sobre la mort de Peret.

stats