Cultura 23/07/2021

El MNAC rep un Miró de gran format, un Cuixart informalista i un Lagar de la Guerra Civil

A canvi van al Museu Reina Sofia de Madrid obres de Canals, Urgell i Nonell

2 min
'Guerra Civil', de Celso Lagar

BarcelonaEl Museu Nacional d'Art de Catalunya ha rebut en dipòsit a la seva col·lecció tres pintures de Joan Miró, Modest Cuixart i Celso Lagar del Museu Reina Sofia. A canvi, el Museu Reina Sofia ha rebut un Canals, un Urgell, un Nonell i una escultura medieval.

'Guerra Civil', de Celso Lagar
'Pintura', de Joan Miró
'Omorka', de Modest Cuixart

Pintura, de Joan Miró, és una obra de grans dimensions realitzada per l’artista el 1949 després d'haver tornat a Barcelona. Ja es pot veure a les sales de la col·lecció permanent i mostra el llenguatge de maduresa de l'artista. També serveix d’entrada i eix per a les sales dedicades a l’art de postguerra català. Pel que fa a l'obra de Modest Cuixart, Omorka (1957), és una pintura de gran format representativa del moment en què l’artista entra en l’abstracció informalista, un nou llenguatge amb el qual assoleix un gran èxit internacional.

La pintura de Celso Lagar s’ha incorporat a les noves sales dedicades a l’art del període de la Guerra Civil, a l’espai dedicat a les víctimes i al paper de la dona durant el conflicte, al costat del retrat de la miliciana Lina Ódena. A l'obra, titulada La Guerra Civil, conviuen escenes diferents com en un fris. Mostra els dos bàndols enfrontats i els efectes sobre la població civil. La miliciana comparteix espai amb els guàrdies civils i alguns fragments al·ludeixen a episodis concrets del conflicte, com l’exhibició dels cadàvers profanats de les monges al convent de les Saleses de Barcelona. La pintura de Lagar és plena de referències al conflicte, amb la visió d’un cementiri i un afusellament amb ressonàncies dels de Goya, la qual cosa estableix una línia de continuïtat amb la història tràgica d’Espanya.

stats