Premis Mallorca 2023
Cultura 30/11/2023

Miquel Vidal, Neus Nadal i Pere Perelló, entre els guardonats dels premis Mallorca 2023

Un total de sis obres han estat reconegudes aquest dimecres en una gala ambientada en l’enfrontament entre el bé i el mal

ARA Balears
2 min
Un total de sis obres han estat reconegudes en els Premis Mallorca 2023

PalmaEl Consell de Mallorca ha entregat, aquest dimecres, els premis Mallorca 2023 de creació literària i fotografia contemporània al teatre Principal de Palma. L’acte d’entrega dels guardons ha inclòs, enguany, les actuacions musicals de Mar Vives i Sergio Llopis, a més dels espectacles dels dimonis de Kinfumfà, la batucada Batu-almón i el ballet de Francisca Tomàs. La gala ha estat ambientada en l’enfrontament entre el bé i el mal: un clàssic de la literatura. 

Batucada Batu-almón.

Així, els guanyadors dels premis Mallorca 2023 han estat Àgata Gil i Núria Figueras en la categoria de literatura infantil per l’obra El melic d’en Frederic. Miquel Vidal ha estat el guanyador del premi d'assaig 2023 amb l’obra Identitat i autogovern. Les Illes Balears a la Transició democràtica, per les bones fonts primàries conjuntades i treballades que desemboquen en conclusions molt interessants, segons el jurat. Pere Perelló ha obtingut el guardó de la categoria de poesia, amb Aspra és la terra i altres poemes: el jurat ha valorat la temàtica reivindicativa del poemari, així com la naturalitat, sensibilitat i fluïdesa verbal de l’obra. 

Pel que fa a la categoria de teatre, Neus Nadal ha estat la guanyadora amb Kiken_2023 pel seu risc en l'escriptura, tant en la recerca dels nous llenguatges com en l'àmplia mirada i l'obertura de posades en escena potencials. Finalment, el premi de narrativa 2023 ha estat per a Marta Grau amb Deixa’m anar, una obra molt ben travada, assegura el jurat, amb una veu convincent i una estructura narrativa sòlida que la fan mereixedora del guardó. A més dels reconeixements literaris, aquest dimecres també s’ha entregat el premi de fotografia contemporània 2023. El projecte Veñen corvos voando baixo, de Tono Arias, ha estat el seleccionat: el jurat n'ha valorat la reflexió i representació d'un episodi global com va ser el confinament per la covid.

Actuació de ballet de Francisca Tomàs

El president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, ha destacat que “és un gran orgull veure que els premis de creació literària estan més vius que mai, ja que la d’enguany és l’edició amb més participació de la història d’aquests guardons: un total de 276 obres s’hi han presentat”. A més, Galmés ha afegit que 56 projectes d’artistes de sis països diferents s’han presentat al premi de fotografia contemporània, "fet que constata el prestigi internacional dels guardons".  

Per la seva banda, la vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera de Cultura i Patrimoni, Antònia Roca, ha donat les gràcies a totes les persones que han participat en els premis Mallorca 2023 i ha assegurat que, des de la institució insular, “s’aposta i s’apostarà per la cultura que ens uneix i que ha de ser un punt de trobada”. De fet, ha recalcat que, “per al pròxim any, en Consell de Mallorca ha incrementat un 17% la partida destinada a la cultura”. 

Centenars de persones han assistit a la gala dels guardons
stats