Teatre
Cultura 05/04/2024

Miquel Martorell és nomenat director del Principal entre dubtes sobre la transparència del procés per escollir-lo

A partir d’avui, el fins ara cap de producció del centre passa a ser-ne el director gerent, un mandat que té una durada de quatre anys prorrogable fins a un total de sis

3 min
Aquest dijous s'ha celebrat la reunió extraordinària del Patronat de la Fundació Teatre Principal de Palma en què s'ha nomenat Miquel Martorell com a nou director gerent

PalmaPoc després de produir-se el nomenament de Miquel Martorell com a nou director del teatre Principal de Palma, han arribat les primeres crítiques entorn del procés per a la seva selecció. La consellera i portaveu d’El Pi al Patronat de la Fundació Teatre Principal, Magdalena Vives, ha manifestat que “des de l’equip de Cultura no han tingut en compte el Patronat i ho hem sabut tot per la premsa, cosa que demostra la falta de transparència de l’equip de Govern”. 

Vives ha volgut subratllar que no tenen “res a dir de Martorell” i que, de fet, el consideren una persona “ben formada, ben posicionada i molt ben capacitada per dur aquesta tasca endavant”, si bé critiquen que la vicepresidenta del Consell de Mallorca, Antònia Roca, “no ha informat ni consensuat amb el Patronat les bases del concurs”. 

Aquesta és una crítica que ja va arribar el passat mes de desembre per part de les principals associacions de les arts escèniques de les Balears, que en un manifest conjunt parlaven de la “manca de consens” amb el sector. “No hem pogut veure, malgrat que ho hem demanat, l’esborrany de la convocatòria per fer les esmenes pertinents abans de la seva publicació al BOIB”, hi deien. 

Per la seva banda i demanada pels rumors sobre l’elecció de Martorell que han acompanyat aquest procés des de la seva convocatòria, Antònia Roca ha reivindicat que “han complert amb la paraula donada” perquè s’ha fet un “concurs obert i transparent i tothom que hi estigués interessat s’hi podia presentar”. Segons Roca, la valoració dels projectes ha estat “consensuada” per part de la comissió de valoració, tot i que s’ha de recordar que tres dels cinc membres d’aquesta comissió de valoració eren representants polítics del Govern, el Consell i l’Ajuntament de Palma, tot i que a la nota de premsa enviada aquest dijous des del Consell Insular només se’n destaqui l'experiència professional en el sector cultural. 

En tot cas, a la reunió extraordinària convocada aquest dijous per part del Patronat i que ha derivat en el nomenament de Miquel Martorell s’han comunicat els resultats d’aquest procés selectiu que va començar el passat mes de desembre amb sis aspirants i ha acabat amb tres. La candidatura amb més puntuació, la de Miquel Martorell, ha obtingut un total de 62,40 punts dels 100 possibles. S’ha de destacar, en tot cas, que sobresurt especialment en la fase de valoració de mèrits, amb més del doble de puntuació que el segon aspirant, mentre que les tres candidatures que arribaren a la fase final han obtingut puntuacions similars pel que fa a la valoració del pla director que han presentat: cap de les tres arriba a una puntuació de 30 sobre 50. 

Pel que fa a la trajectòria i experiència, Martorell ha estat gairebé tres dècades vinculat al teatre Principal, centre on ha exercit diferents funcions, a més d’haver treballat com a gestor cultural i dissenyador d’escenografia i vestuari. Entre la seva formació s’hi inclouen màsters en Gestió Cultural i Direcció d’Empreses, titulacions que formaven part específica dels mèrits que s’han valorat en el concurs, amb un total de 16,5 punts dels 50 possibles. A més, pel que fa a l’experiència en institucions culturals, s’equiparaven els llocs de direcció o gerència amb els de responsabilitat i gestió, sense diferenciar-ne les característiques, i sense tenir en compte la trajectòria artística que sí que es valorava en els processos de selecció del director de centres com el teatre Principal de Maó o el Teatre Lliure de Barcelona. 

El pla director del nou gerent del Teatre Principal

Martorell, que exercirà en funcions fins que el pròxim mes de maig se’n formalitzi el contracte, ha volgut avançar les línies generals del seu projecte, que ha definit com “un projecte amb esperit de servei públic” en què la seva experiència en el Principal “ho banyarà tot”. “Volem continuar fent que aquest teatre, el més ben dotat de les Balears, sigui un centre de referència, tant en la producció pròpia com en la coproducció”. A més, s’ha compromès a “cuidar les noves dramatúrgies” i a “cercar nous col·laboradors i noves complicitats, a més de potenciar les existents”. 

Per altra banda, Martorell ha volgut reconèixer la feina dels seus predecessors perquè “s’ha de tenir valor per liderar una institució com aquesta” i ha volgut subratllar la feina feta per l’anterior director, Josep Ramon Cerdà, també en matèria laboral, una qüestió en què “va tenir el suport de tots els grups polítics, cosa que m’agradaria poder mantenir”. Finalment, sobre els rumors que circulaven sobre el seu nomenament en els darrers mesos, el ja nou director del teatre Principal ha volgut afegir que “el meu nom ha trascendit perquè jo no he amagat en cap moment que m’hi hagués presentat, m’ho va demanar la presidenta i li ho vaig confirmar, em feia moltes ganes i per a mi ja era un orgull haver-m’hi presentat”. 

stats